Zaključek evropskega pokala v lednem plezanju

Objavljeno: 5. Marec 2020 - 19:26
Komentarji: 0 komentarjev

Zaključna tekma evropskega pokala v lednem plezanju se je letos ponovno odvila v Ouluju na Finskem.

Tekme so se udeležil trije slovenski predstavniki: Nace Grgorinič (AO PD Kranj) ter brata Miha in Marko Guna (oba AO PD Rašica).

Kvalifikacijski smeri sta bili dve, prva previsna, druga pa pokončna in zato tehnično bolj zahtevna. Prva smer se je začela na obešeni plošči, sledil ji je prestop v cca. 5 m visoko navpično steno, od koder je plezalce do vrha ločil še 10 m dolg 45-stopinjski previs.

V drugi smeri je vse naše predstavnike »izvrgel« isti oprimek, na katerem je tudi sicer velika večina tekmovalcev zaključila s kvalifikacijskim nastopom. Težavo je predstavljal tehnično zahteven prestop iz ruskega intelect oprimka na kovinski podprijem, ki je spodrsnil že ob minimalnem premiku. Ob opazovanju sledečih plezalcev v odprtih kvalifikacijah, so fantje spoznali, da bi se dalo podprijem rešiti tudi z zatikanjem oprimka s strani in cepin popraviti v pravo lego s popravljanjem med napredovanjem proti naslednjemu oprimku. Omenjeni gib oz. oprimek je bil res selektiven, saj preostali del smeri tekmovalcem ni več povzročal večjih tehničnih težav. O razvrstitvi sta tako odločali le še vzdržljivost in natančnost plezanja. Nace Grgorinič je v kvalifikacijah zasedel 14. mesto, Miha Guna 19., Marko Guna pa 22. S temi rezultati so fantje zaključili z nastopi v letošnji lednoplezalni sezoni - v finale namreč napreduje le najboljša osmerica kvalifikantov.

Finalno moško smer je organizator speljal po previsu, od tam do vrha konstrukcije, vrh pa je tekmovalce čakal šele na podaljšku. V finalnem nastopu so številčno prevladovali finski plezalci, katerim so se med osmerico pridružili Nizozemec Denis Van Hoek, Poljak Mondzelewski ter novinec Keenan (ZDA), ki je plezal zares izvrstno, a ga je napaka tik pred koncem stala verjetne. Na podium so se tako povzpeliu Tapio Alhonsuo (Finska), Pauli Salminen (Finska) in Dennis Van Hoek (Nizozemska).

Ženska finalna smer je sprva potekala po navpični steni, v zgornji tretjini pa se je združila z moško smerjo. Ženski finale je bil precej bolj mešan saj so finalistke prišle iz Rusije, Nizozemske, ZDA in Finske. Mladi Aniek Lith iz Nizozemske in Lindsay Levine iz ZDA, sta, ne glede na pomanjkanje izkušenj, plezali zelo dobro. Ženski finalni nastop se je končal z zmago Ekaterine Vlasove (Rusija), drugim mestom Marianne van der Steen (Nizozemska) in tretjim mestom Enni Bertling (Finska). Enako višino v finalu kot Enni je dosegla še rojakinja Mira Alhonsuo, ki pa je zaradi slabšega kvalifikacijskega nastopa tekmovanje končala tik pod zmagovalnim odrom.

Finsko tekmovanje Finice 20202 je kot zadnje tekmovanje letošnjega evropskega lednoplezalnega koledarja prineslo tudi skupne rezultate letošnje sezone Evropskega pokala v lednem plezanju. Pri ženskah je bila najuspešnejša Švicarka Sina Goetz, (sledili sta ji Marianne van der Steen in Vivien Labarile), v moški konkurenci pa je slavil Jonathan Brown iz Švice, družbo na zmagovalnem odru pa mu delata Dennis Van Hoek (Nizozemska) in Poljak Jan Mondzelewski. Izmed slovenskih tekmovalcev in tekmovalk se je letos najbolje odrezal Nace Grgorinič z 8. mestom. Čestitke!

Vir in fotografija: Komisija za gorske športe PZS.

 

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.