Plezališče Pruh – Novo opremljeno plezališče na Štajrskem

Objavljeno: 20. Oktober 2020 - 15:50
Komentarji: 1 komentar

Športni plezalci smo bogatejši še za eno naravno plezališče Pruh, ki je bilo opremljeno in preopremljeno v letih 2016 in 2020, ob pobudi in podpori društva LOSI, lokalnih plezalcev in projekta OSP.

Plezališče Pruh se nahaja v opuščenem kamnolomu blizu avstrijske meje, nekaj minut vožnje iz Svečine, ki je v bližini Kungote (Maribor). Vse smeri v plezališču je »navrtal« Jurij Ravnik, večino njih že leta 2016. Gre za zanimivo skalo z dobrim trenjem in naborom lepih smeri za začetnike in napredne plezalce. Vse smeri so opremljene z lepljenimi svedrovci in sidrišči.


Smeri v plezališču Pruh, z oceno od 4a do 6c (Slika: Projekt OSP)

Kljub nizkim ocenam smeri ne gre podcenjevati, saj običajno vsebujejo precej zahtevne gibalno-tehnične uganke v sicer enakomernih linijah, tako da bi bila marsikatera ocena lahko tudi višja.

Ime

Težavnost

Dolžina

Prvi vzpon / Opremil

1. Nebeške stopnice

4a

12 m

Jurij Ravnik / Jurij Ravnik

2. Peklenske stopnice

5b

12 m

Jurij Ravnik / Jernej Kruder

3. Zbirka fosilov

6a+

12 m

Jurij Ravnik / Jernej Kruder

4. Pruhastična

6c

12 m

Jurij Ravnik / Jurij Ravnik

5. Za dva pira

6b

8 m

Jurij Ravnik  / Blaž Šparovec

6. Mesarska poškočnica

6c

12 m

Jurij Ravnik / Jurij Ravnik

7. Torta na češnji

6a+

7 m

Jurij Ravnik / Jurij Ravnik

8. GMH no more

6a+

7 m

Jurij Ravnik / Jurij Ravnik

9. Pobesneli ježek

6b+

7 m

Jurij Ravnik / Jurij Ravnik

10. Nikogaršnja zmaga

5c

7 m

Jurij Ravnik / Jurij Ravnik

11. Črna srna

4c

7 m

Jurij Ravnik / Jurij Ravnik

Pri nastajanju plezališča je v okviru opremljevalskega seminarja sodeloval tudi Jernej Kruder.

Kamnolom Pruh je miren in uživaški kraj na sončni legi, obdan z vinogradi, ter vreden obiska sam po sebi. Tam so pogosti tudi različni glasbeni in kulturni dogodki, ki pogosto ob večerih popestrijo lokalno sceno.

Jurij Ravnik o plezališču

"Pred nekaj leti sem na povabilo lokalnih plezalcev opremil nekaj smeri v opuščenem kamnolomu Pruh v bližini Svečine, ki je v bližini Kungote, ki je v bližini Maribora. Čeprav je sam prostor v smislu ambienta in bližnje okolice naravnost fantastičen, pa je stena nižja, plezanje pa za ocene dokaj zahtevno. Vseeno je bil odziv odličen, saj okrog Maribora primanjkuje kakršnihkoli plezališč. Zato smo se letos odločili, da vse smeri preopremimo z lepljenci (mehka skala v plezališču na dolgi rok ni primerna za ekspanzijce). Ker je bila ekipa (jaz, Jernej Kruder (ja, človek navrta tudi kakšno petico) in Blaž Šprarovec) zelo motivirana, smo ustvarili še nekaj novih linij. Uživajte v plezanju v tem nenavadnem plezališču!"

Pošlji projektosp5 na 1919 in prispevaj 5€ Za slovenska plezališča!

Več o projektu OSP si lahko preberete na njihovi spletni strani >>

Naslovna fotografija: GRS Maribor

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

1 komentar

Slika za %user
realkekec 21. Maj 2021 - 20:34 · Prijavi se za objavo komentarjev.
Danes mi je nekdo (NM tablice) iz plezališča odnesel Milo boulder veliko vrečko za magnezij, magnezij v Klajmber pakiranju. Spodobi se, da se stvari vrne.

Pred komentiranjem se morate prijaviti