Uničenje smeri v plezališču Kamnitnik

Objavljeno: 23. Maj 2017 - 08:00
Komentarji: 1 komentar

V zadnjem tednu je v plezališču Kamnitnik v Škofji Loki prišlo do vandalizacije (ne najdem lepšega izraza) smeri JAT 6a/a+ (sedaj 5c) in Ana-Marie 5a.

V smeri Ana-Marie je bil poseg majhen, smer JAT pa je sedaj popolnoma drugačna in z originalno smerjo nima več veliko skupnega.

Torej, v KŠP-jevi skripti ''Opremljanje naravnih plezališč, varstvo narave in etični kodeks'' v poglavju etika piše med drugim tudi tole:
''Naj ti ne pade na kraj pameti, da bi kakorkoli preoblikoval smer. To pravico - in še to zelo omejeno - ima le opremljevalec smeri, ki lahko npr. očisti razpoke zemlje in vegetacije (kadar ta ni zaščitena!), rahlo pobrusi ostre robove, ki ranijo kožo, ter odstrani majave oprimke in nevarne bloke ali jih diskretno utrdi z lepilom. Klesanje novih oprimkov ali "popravljanje" obstoječih z namenom, da se težavnost smeri poveča ali zmanjša, je v veliki večini plezališč in območij strogo prepovedano in v glavnem že stvar zgodovine. Če odlomiš oprimek, ga najdi in shrani; v primeru, da se je s tem bistveno povečala težavnost smeri, prosi izkušenega opremljevalca, naj ga prilepi nazaj. Če to ni mogoče, pa po preplezanju sporoči novo težavnost smeri na KŠP oz. izdajateljem plezalnega vodnika za omenjeno smer s pripombo: npr. odlom oprimka ipd.''

V smeri JAT si je zaenkrat neznani plezalec z neobstoječim etičnim čutom dovolil spremeniti oz. uničiti praktično celo spodnjo polovico. Govorimo o zavestnem in namernem posegu, saj je avtor teh sprememb imel vrtalnik, kladivo in lepilo (Sikadur), si za svoje dejanje očitno vzel nekaj časa tako za izvedbo kot za premislek o posegih, ki jih je naredil oz. vedel je kaj dela (vsaj tehnično). Poseg v smeri ni bil zaradi varnosti ali česa podobnega, ampak verjetno posledica egoizma in omejenosti. Smer je v svoji naravni obliki nudila izzive plezalcem več kot 20 let in bila v plezališču ena lepših smeri te težavnosti.


Po odbiti luski v smeri JAT je sedaj oprimek praktično neuporaben.

Veliko oprimkov je sedaj precej povečanih, prav tako tudi stopov, nekateri izmed obojih imajo na novo izdelan rob iz Sike, da naj bi bolj držalo. Še bolj žalostno pa je, da je ta isti avtor namerno odbil nekaj oprimkov, ki mu očitno niso bili všeč in so sedaj neuporabni. Torej, povečal je nekatere, razbil druge in eno luknjico (dobro, za tri prste) celo zazidal s Siko in kamenčki. Celoten poseg je bil poleg vsega narejen zelo neestetsko in očitno na hitro saj tudi počistil ni za sabo in so odkruški in prah še vedno na oprimkih. Smer je sedaj občutno lažja in stara ocena 6a/a+ ne drži več, sedaj je ocena smeri 5c. V smeri Ana-Marie pa je ta isti avtor povečal en že tako dober stop in iz ene poličke naredil šalco, ocene ne spremeni.

Najbolj žalostno pri vsem skupaj pa je to, da se je to zgodilo v lahkih smereh. Smeri z oceno 6a je v Sloveniji zelo veliko in res ne razumem zakaj je potrebno uničiti oz. si prirediti smer lastnim (ne)sposobnostim. Mogoče je mislil, da si v nekem majhnem lokalnem plezališču v neki ''nepomembni'' smeri lahko dovoli kar se njemu zdi. Če ti je smer pretežka, si najdeš sebi primeren izziv, na izbiro je več kot dovolj smeri, ne pa da greš uničevati že obstoječo smer, ki je leta in leta v svoji naravni obliki nudila zadovoljstvo vsem. Dejanje je skrajno egoistično, saj smer ni last plezalca ampak vseh plezalcev in s tem dejanjem je avtor posega zaradi lastne omejenosti in egoizma vzel izziv v lepi smeri vsem prihodnjim plezalcem. Konec koncev naj bi bila poanta plezanja v skali, da ti skala/narava nudi izziv, če hoče plezalec prirejene/umetne izzive jih najde na umetnih stenah, skala pa naj ostane naravna. Upam, da je bilo to dejanje osamljen primer s strani posameznika brez etičnih načel.

Verjetno je smer res ''nepomembna'' in svet ne bo nič slabši ker je sedaj drugačna, se pa lahko zgodi, da bo zaradi posameznikov kakršen je avtor opisanih posegov, plezalna skupnost na slabšem, na vse zadnje, smeri pomenijo nekaj samo nam plezalcem. Človek, ki pa je zaradi lastnih želja po dokazovanju pripravljen uničevati skupno lastnino vseh in tako prikrajšati vse, ki prihajajo za njim pa preprosto ne more biti plezalec. In vse to verjetno samo zaradi ocene, žalostno...

Sašo Kočevar

Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

1 komentar

Slika za %user
cac 23. Maj 2017 - 10:41 · Prijavi se za objavo komentarjev.
Z veliko žalostjo in ogorčenjem sem prebral prispevek o uničevanju smeri v Kamnitniku. Tu smo škofjeloški alpinisti začeli plezati pred 40. leti in se do zdaj kaj takega še ni zgodilo! Razen obsodbe navadnega vandalizma bi rad poudaril še nekaj: vse smeri imajo tudi nekaj zgodovine; spomnim se, kako smo Fedrovo smer (danes ocenjeno 5c) v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja plezali s pomočjo lesenih zagozd in s stremeni. In ko nekdo, ki plezanja ni vreden naredi nekaj takega, uniči ne samo smer ampak tudi nešteto plezalnih zgodb, povezanih s smermi v plezališču! Za konec samo še nasvet "uničevalcu": če ti je smer pretežka si poišči lažjo, teh je v Kamnitniku v izobilju. Pa lep dan, Langerholc Cac

Pred komentiranjem se morate prijaviti