Gašper Pintar solo čez Čopov steber

Objavljeno: 7. April 2023 - 06:53
Komentarji: 0 komentarjev

Gre morda celo za prvi solo zimski vzpon oz. v zimskih razmerah?

Čopov steber v Triglavski severni steni velja za eno najpomembnejših linij v zgodovini slovenskega alpinizma. Tudi za eno najmarkantnejših in med alpinisti najbolj zaželjenih.

Prvi vzpon čez to smer, ki v kombinaciji s smerjo, ki pripelje do nje (do vrha stene), nabere preko 1000 metrov, sta prva preplezala Joža Čop in Pavla Jesih konec junija leta 1945.  Prvi zimski vzpon so leta 1968 opravili Aleš Kunaver, Stane Belak in Anton Sazonov (video pogovor s Sazonovim si lahko pogledate na youtube kanalu Zgodovina slovenskega alpinizma). Od takrat je še kar nekaj navez pozimi preplezalo to smer, ni pa zaslediti niti enega solo vzpona pozimi ali v zimskih razmerah. 

Gašper Pintar (AO Ljubljana Matica) je 28. in 29. marca letos preplezal Čopov steber. Sam. Ker ni v koledarski zimi, vzpon sicer ne velja za pravi zimski vzpon temveč za vzpon opravljen v zimskih razmerah.

Kratka obnova vzpona gre tako: Gašper se je v ponedeljek, 27. marca, z avtobusom pripeljal v Mojstrano in prespal v zimski sobi v Vratih. V torek je začel s plezanjem Skalaške, ki je imela v spodnjem delu dobre razmere, zato je lahko napredoval brez varovanja. Višje je bil sneg sicer deloma predelan, vendar ni ponujal veliko opore. Isti dan je po prvem zahtevnejšem, V+ raztežaju dosegel Rdečo votlino na začetku strmine v Čopovem stebru, kjer je bivakiral. Drugi dan se je odvil v počasnem ritmu samovarovanja. Plezal je mešano s cepini in rokami, za napredovanje je precej izkoriščal tudi obstoječe varovanje (A0). Rob smeri je dosegel ob 17. uri, do 21. ure pa je nekako prigazil do Staničeve koče in se v četrtek z odlično pustolovščino v žepu preko Kota spustil v civilizacijo.

Več fotografij vzpona (tudi video iz stene) pa v pogovoru z Gašperjem, ki ga je opravil Peter Mikša.

Gašper Pintar (izpostavljeni vzponi zadnjih let):
- l. 2019: Fitz Roy, Supercanaleta
- l. 2020: Torre Egger po smeri Titanic v dveh dneh z Davidom Debeljakom
- l. 2021: Grandes Jorasses: Gosseault - Desmaison v dveh dneh z Blažem Karnerjem
- l. 2022 poleti vzpon na pogled v Korenini v Triglavu z Lukom Stražarjem
- l. 2023: sezona v Chamonixu; Voie Lesueur v Grand Dru, kombinacija Slovene - Croz v Grandes Jorasses, Voie Ginat solo v Les Droites
- marca 2023 vzpon v severni steni Piz Badile v Britanski smeri s Tomom Livingstonom, prosto v drytooling stilu,
- športno plezanje do 9a.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.