V Villarsu se začenja svetovni pokal 2019 v težavnostnem plezanju

Objavljeno: 5. Julij 2019 - 09:33
Komentarji: 0 komentarjev
Foto: Anže Malovrh

S tekmo v Villarsu v Švici 5. in 6. julija 2019 se začenja sezona svetovnega pokala v težavnostnem plezanju, medtem ko je balvanski pokal že končan. Na uvodni tekmi stiskamo pesti za dvanajst članov slovenske reprezentance v športnem plezanju. Sobotni polfinale in finale si lahko ogledate v prenosu v živo na spletni strani Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC).

Danes so v Villarsu na sporedu kvalifikacije uvodne tekme letošnjega svetovnega pokala v težavnostnem plezanju- Švicarska postaja SP je tudi prizorišče četrte tekme v hitrosti, kvalifikacije katere so bile že včeraj - najuspešnejša Slovenca sta bila Garnbretova s 27. (s časom 9,529 s) in Kruder z 51. rezultatom (s časom 7,804 s).

Slovenske barve pod vodstvom selektorja Gorazda Hrena ter trenerjev Luke Fonda in Urha Čehovina v Franciji zastopa dvanajst članov slovenske reprezentance v športnem plezanju: Janja Garnbret (Šaleški AO), Tjaša Kalan (AO PD Kranj), Mia Krampl (AO PD Kranj), Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica), Lučka Rakovec (PK FA) in Urška Repušič (ŠPO APD Kozjak) v ženski konkurenci ter Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica), Jernej Kruder (ŠPO PD Celje - Matica), Luka Potočar (ŠPO PD Radovljica), Anže Peharc (AO PD Kranj), Martin Bergant (PK Škofja Loka) in Milan Preskar (PK Škofja Loka) v moški konkurenci. V težavnosti bodo tekmovali vsi, v hitrosti pa se bodo pomerili Garnbretova, Kramplova, Lukanova, Rakovčeva, Repušičeva, Kruder, Peharc, Potočar in Škofic. Med tekmovalci ne bo Mine Markovič (ŠPK Plus), ki se je poškodovala na pripravah, zaradi poškodbe rame pa je sezono žal predčasno končala Katja Kadić (PK Scena).

Janja Garnbret, zmagovalka svetovnega pokala 2019 v balvanih, je prva tekmovalka v zgodovini, ki je zmagala na vseh (6) balvanskih tekmah v sezoni SP, medtem ko je v svetovnem pokalu v težavnosti leta 2007 s šestimi zaporednimi zmagami slavila Maja Vidmar, njen dosežek pa ostaja izziv tudi za Garnbretovo. 20-letna Korošica, v letih 2016, 2017 in 2018 skupna zmagovalka SP v težavnosti in kombinaciji, je v Villarsu za uvod v sezono zmagala že lani in predlani, ko sta Markovičeva in Škofic stopila na drugo stopničko. 

Enaka zasedba slovenskih tekmovalcev kot v Villarsu bo nastopila tudi na drugi tekmi SP med 11. in 13. julijem v Chamonixu ter na tretji postaji SP v težavnosti, 19. in 20. julija v Brianconu. Avgusta tekmovalce čaka še vrhunec sezone, svetovno prvenstvo v športnem plezanju, ki bo na Japonskem.

Urnik tekme SP Villars 2019

Četrtek, 4. julij
15.00 kvalifikacije hitrost

Petek, 5. julij
9.00-17.00 kvalifikacije težavnost
21.00 finale hitrost (V ŽIVO)
22.00 podelitev medalj (hitrost)

Sobota, 6. julij
10.00-12.30 polfinale težavnost (V ŽIVO)
20.00 finale težavnost moški (V ŽIVO)
21.00 finale težavnost ženske (V ŽIVO)
22.00 podelitev medalj (težavnost)

Uspešno želimo našim športnim plezalkam in plezalcem!

Foto: Anže Malovrh

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.