V Parizu končano svetovno prvenstvo

Objavljeno: 17. September 2012 - 07:02
Komentarji: 0 komentarjev
Naslovna fotografija: FFME

V Parizu se je včeraj zvečer končalo svetovno prvenstvo v športnem plezanju. Po poročanju organizatorjev je bila izvedba več kot uspešna, saj si je ob koncu tedna prerdstave najboljših plzalcev sveta v dvorani Bercy ogledalo več kot 16.000 gledalcev, kar je dobra popotnica tudi za Mednraodno zvezo za športno plezanje, ki bo poizkušala prepričati delegate Mednarodnega olimpijskega komiteja, da na OI leta 2020 uvrstijo disciplino težavnost v olimpijski program.

Zadnji dan prvenstva so na račun prišli domači gledalci. V balvanskem plezanju so dobili svojo junakinjo, saj je Melanie Sandoz z odličnim plezanjem ugnala vso konkurenco in se okitila z naslovom svetovne prvakinje. Na drugo stopničko je stopila izkušena Rusinaja Olga Iakovoleva, ki je zbrala enako število vrhov kot zmagovalka, je pa potrebovala dva poizkusa več. Na tretje mesto se je uvrstila branilka naslova izpred leta dni Avstrijak Anna Stöhr. Četrta je bila še ena domačinka Cecile Avezou, peta Korejka Jain Kim, šesta pa Japonka Akiyo Noguchi.

V moški konkurenci so organizatorji na zadnji dan tekmovanj podelili dva komplerta medalj, in sicer v težavnosti in hitrosti. Začnimo s težavnostjo, disciplino, ki jo bood predstavniki IFSC-ja predlagali za uvrstitev na OI 2020. Največ je v finalni smeri pokazal mladi avstrijski zvezdnik Jakob Schubert, ki je tako po lanskoletnemu naslovu svetovnega podpravaka in skupni zmagi v svetovnem pokalu, na svojo listo uspehov dodal še naslov svetovnega prvaka. Drugi je bil Kanadčan Sean McColl. S tem je še nadgradil svoj uspeh iz balvanov, kjer je bil četrti, ter dokazal, da gre za najbolj vsestarnskega plezalca na tem prvenstvu. Na tretje mesto se je uvrstil češki čudežni deček Adam Ondra, ki pa trenutnega primata v skalnem plezanju ni mogel stoodstotno prenesti na tekmovalno steno. Nekoliko razočaran je bil po finalu Španec Ramon Julian Puigblanque, ki je po polfinalu veljal za enega glavnih favoritov. Peti je bil Nizozemec Jorg Verhoeven, sedmi Japonec Sachi Amma, osmi pa Korejec Hyunbin Min.

Ob zaključku programa so se v finalu pomerili še najhitrejši plezalci v moški kategoriji. Zmagal je Kitajec Qixin Zhong, drugi je bil Čeh Libor Hroza, tretji pa Rus Dimitrii Timofeev.

Za konec še enkart poglejmo, kako so z nastopi na SP v Parizu opravili slovenski reprezentantje. Slovenija je prvič po letu 2003 ostala brez finalnega nastopa. Najboljša uvrstitev na letošnjem SP pripada izkušenemu Klemnu Bečanu, ki je bil v balvanih 13. Svetla točka sta bila mlada reprezentanta Urban Primožič in dve leti mlajši Domen Škofic, aktualni mladinski svetovni podprvak, ki sta s 16. mestom izboljšala najboljšo moško slovensko uvrstitev na svetovnih prvenstvih v težavnosti. Bečan je tekmovanje v težavnosti končal na zanj skromnem 23. mestu. Tako je slovenski izkupiček na letošnjem SP ostal pri petih polfinalnih nastopih, kar je gotovo manj od pričakovanj. Seveda so se apetiti ob odpovedi nastopa Mine Markovič nekoliko zmanjšali, vseeno pa smo pričakovali vsaj kakšno uvrstitev v finale. V ženski konkurenci je najboljša uvrstitev 17. mesto Maje Vidmar v težavnosti. Čeprav smo takoj po nastopu ocenili, da gre za solidno uvrstitev, pa je glede na napovedi Vidmarjeve pred prvenstvom, da se z optimalnim plezanjem lahko pomeša v boj za medalje, njen sedemnajsto mesto precej skromno. Od mlajših smo težje pričakovali vrhunske rezultate, sta pa predvsem Škofic in Primožič dokazala, da bi se lahko s kakovostnim delom v prihodnje približala najboljšim. Posebna zgodba je tudi Jernej Kruder, ki je že pokazal, da se lahko kosa z najboljšimi v balvanskem plezanju, vendar so njegovi nastopi prveč kontrastni za konstantno doseganje dobrih rezultatov. Tekmovanje v balvanih je z 31. mestom zaključil že v kvalifikacijah. Na prvenstvu je v težavnostnem plezanju nastopila tudi Tina Šušteršič in zasedla 29. mesto.

Vse rezultate svetovnega prvenstav si lahko ogledate na IFSC - REZULTATI SP PARIZ 2012>>>

Za zaključek lahko še enkrat dodamo, da je svetovno prvenstvo, ki so ga organizirali v francoski prestolnici doseglo svoj namen. Nabito polna dvorana, celo ob tem da so organizatorji zaračunavali vstopnino, je več kot dokaz, da se lahko športno plezanje postavi ob bok z vsemi olimpijski panogami.

Kategorija: 
Oznake: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.