Šuštarjeva zmagala, Habjan tretji na tekmi EP v lednem plezanju na Slovaškem

Objavljeno: 10. December 2018 - 12:43
Komentarji: 0 komentarjev

Osmega decembra 2018 je bila v mestu Žilina na Slovaškem tretja tekma evropskega pokala v lednem plezanju, kjer je nastopila razširjena ekipa slovenskih tekmovalcev. Dosegla je rekorden uspeh tekmovanj evropskega formata - kar šest tekmovalcev se je uvrstilo v finale, dvojica, ki je tako dosegla tudi uspeh kariere, tudi na zmagovalni oder: Maja Šuštar se je veselila zlata, Miha Habjan pa brona.

Slovenske barve so na Slovaške zastopali: Maja Šuštar (AO Domžale), Katja Brunec (AO Kranj), Nadja Korinšek (AO Trbovlje), Katja Jurjovec (AO Grmada Celje Matica), Jaka Hrast (AO Domžale), Edvin Nepužlan (AO Železničar), Miha Habjan (Akademski AO) in novi selektor slovenske ekipe Vili Guček (AS Špaltna Hrastnik). 


Maja Šuštar si je v Žilini priplezala prvo zmago evropskega pokala v lednem plezanju in svojo najboljšo uvrstitev do zdaj (foto PC La Skala)

Tekmovanja se je udeležilo kar 41 moških tekmovalcev in le 14 žensk, prevladovali so udeleženci vzhodnoevropskih narodnosti. Podobno kot na lanskem tovrstnem tekmovanju v Bratislavi je tudi tokratna tekma potekala v notranjem plezalnem centru, v katerem so organizatorji postavili štiri kvalifikacijske smeri, ki so jih tekmovalci plezali ''na flash''. Smeri so bile težavnosti nekje od D6 do D9, časovna omejitev za doseg vrha pa je bila dokaj stroga, in sicer štiri minute, tako da je bila hitrost odločilni dejavnik za doseg pogoja uvrstitve v večerni finale. Najprej so nastopila dekleta, ki so se vsa dobro borila, samo sebe je presenetila zlasti Katja Jurjovec, ki je z vročino in slabim počutjem zasedla 6. mesto v kvalifikacijah. Katji Brunec je finale za las ušel, na koncu je bila 9., za las pa ga je ujela Nadja Korinšek, 8. po kvalifikacijah. Maja Šuštar je z največjim številom doseženih vrhov v finale vstopila kot vodilna. Moški kvalifikacijski nastopi so bili prav tako zelo uspešni. Vili Guček je s tremi kvalifikacijskimi vrhovi in izvrstnim plezanjem v najtežji kvalifikacijski smeri v finale vstopil kot 8. Še boljše plezanje je pokazal Miha Habjan, ki je s tremi drugimi tekmovalci v kvalifikacijah delil 4. mesto. Jaka Hrast je z doseženimi vsemi štirimi vrhovi po kvalifikacijah vodil, skupaj še enim domačim tekmovalcem. Edvinu Nepužlanu pa se je finalni nastop zaradi prepozno doseženega vrha v tretji kvalifikacijski smeri žal izmaknil, na koncu je bil 24.


Maja Šuštar na najvišji stopnički EP Žilina 2018, Nadja Korinšek četrta in Katja Jurjovec osma (foto Mario Musulin)

Večerni finale je potekal pod žarometi v osrednjem delu velike dvorane, smer je bila dolga 25 metrov in se je ponašala s konkretno naklonino. Izmenično so so se v finalno smer podali moški in ženske, od najnižje uvrščenih proti vodilnim. Prvi od Slovencev je nastopil Vili Guček, ki je z izvrstnim plezanjem pridobil dve mesti, na koncu je bil 6. Sledila je Nadja Korinšek, ki je naredila velikanski napredek v finalu, iz 8. mesta se je povzpela na 4. mesto, tik pod zmagovalni oder, kar je fantastičen dosežek za debitantko v letošnjem pokalu. Žal je eno mesto izgubila Katja Jurjovec, ki je finalni nastop končala kot 8. Največje presenečenje sobotnega tekmovanja pa je bil Miha Habjan. Z gladkim plezanjem je prodiral proti zgornjemu delu smeri, kjer so ga zaustavili preutrujeni bicepsi. Tekmovalci, ki pa so sledili, so zaradi napak v spodnjem delu smeri padali drug za drugim. Miha, prav tako debitant letošnje sezone, se je tako zavihtel na zmagovalni oder kot tretjeuvrščeni. To je zaenkrat tudi najboljši moški dosežek posamičnega tekmovanja, stopničk na posamični tekmi evropskega pokala pri moških do zdaj še nismo videli. Razočaranje v moški konkurenci pa je bil nastop Jaka Hrasta, vodilnega po kvalifikacijah. Zaradi zdrsa v spodnjem delu smeri je iz vodilne pozicije padel na 8. mesto. Vodilno pozicijo po kvalifikacijah je uspela obdržati Maja Šuštar, ki se je s finalnim nastopom povzpela najdlje, pod sam vrh smeri, kjer ji je pretekla sedemminutna časovna omejitev. Druga je bila Slovakinja Maria Šoltesova, tretja pa mlada češka tekmovalka Aneta Loužecka. Pri moških je slavil domačin Peter Kuric, drugo mesto je prav tako ostalo na Slovaškem, slavil je Juraj Svingal, tretji pa je bil, kot že rečeno, s fenomenalnim prebojem Slovenec Miha Habjan.


Tretjeuvrščeni Miha Habjan, Vili Guček na šestem in Jaka Hrast na osmem mestu tretje tekme EP v lednem plezanju (foto Mario Musulin)

"Pri ženskah je bila konkurenca tokrat okrnjena, stena in smeri pa praktično kopija mojega domačega poligona, previs, stopanje po stopkih in udarjanje z derezami v omejena območja stene je nekaj, kar redno vadim zadnji dve leti. Vodilna pozicija po kvalifikacijah je sicer predstavljala določeno mero stresa, vendar pa sem ob dejstvu, da se vse udeleženke tam borimo za isto stvar - za premagovanje postavljene smeri, ohranila mirno kri v finalu in odplezala tako, kot znam," je o svojem nastopu povedala Maja Šuštar, ki je z zmago izboljšala svojo najboljšo uvrstitev v evropskem pokalu, kjer se je lani prvič povzpela na zmagovalni oder - in prav tako na Slovaškem dosegla osvojila srebrno kolajno. Na tekmi pred tednom dni v Domžalah je bila četrta, že drugo leto zapored pa je slovensko-hrvaško-srbski pokal v lednem plezanju končala kot skupna zmagovalka.

"2018 pa je zame leto presenečenj. Še eno sem doživel v soboto na Slovaškem.", je na svojem Facebook profilu komentiral Miha Habjan.


Miha Habjan, letošnji novinec v tekmovalnem lednem plezanju, si je na Slovaškem priplezal bron, kar je tudi najboljša slovenska moška uvrstitev v evropskem pokalu (foto Vladimir Masny)

"Uvrstitve sem zares zelo vesel. Po treh preplezanih kvalifikacijskih smereh, kjer sem plezal zares neobremenjeno in brez pričakovanj, se je v meni prebudila želja po finalu. Smeri so bile vzdržljivostne in tehnično ne preveč zahtevne, kar mi z mojem trenutnim drytoolaškim znanjem ustreza. V finalu sem si pa rekel, da gasa, dokler bodo roke dale, in to je bilo na koncu dovolj celo za tretje mesto. Ja, sem presenečen in vesel," je vtise strnil letošnji novinec v tekmovalnem lednem plezanju Miha Habjan, slovenski plezalni skupnosti poznan kot aktiven alpinist, gorski vodnik in dolgoletni načelnik Komisije za alpinizem PZS, ki je svojo funkcionarsko vlogo letos predal in se nekoliko intenzivneje posvetil plezanju. Drytooling tekmovanj se je na pobudo svojega dekleta bolj za šalo kot zares lotil pred enim mesecem. Prvi dve tekmi SHS-pokala je odtekmoval še z uporabo klasične opreme ter se iz tekme v tekmo učil novih veščin drytoolinga. Pred kratkim pa je poleg znanja posodobil še svojo drytooling opremo, kar je očitno zadostovalo za odličen dosežek na Slovaškem! Seveda se pri njegovem plezanju krepko pozna njegova alpinistična in športnoplezalna kilometrina, pa tudi dobra plezalna forma, ki jo kaže v zadnjem mesecu. Vse skupaj pa je impresivno še posebej in zlasti zato, ker je tovrstno plezalno raven dosegel zgolj tri mesece po zlomu kosti na obeh rokah. Miha je zagotovo lahko velika inspiracija slovenski plezalni skupnosti!

Evropski pokal v lednem plezanju bo 3. marca prihodnje leto sklenil finale na Finskem, vmes pa se bodo zvrstila tekmovanja svetovnega pokala, kjer se bodo najuspešnejši slovenski tekmovalci pomerili tudi v najmočnejši konkurenci.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.