Športni plezalci v pričakovanju sezone svetovnega pokala

Objavljeno: 12. Februar 2021 - 11:04
Komentarji: 0 komentarjev
Foto: Luka Fonda

Slovenska reprezentanca v športnem plezanju se pospešeno pripravlja na začetek sezone svetovnega pokala, Janja Garnbret in Mia Krampl pa sta povsem osredotočeni na OI V Tokiu.

Prva tekma za svetovni pokal bo na sporedu 16. aprila v švicarskem Meringenu, kjer se bodo tekmovalci pomerili v balvanih. Vrhunec sezone bodo olimpijske igre v Tokiu, kjer se bodo športni plezalci za kolajne pomerili prvič v zgodovini, v boju za olimpijski prestol pa bosta tudi slovenski predstavnici Janja Granbret in Mia Krampl. V začetku septembra bomo lahko vsi ljubitelji športnega plezanja najboljše tekmovalce spremljali tudi v Ljubljani.

Planinska zveza Slovenije je pred začetkom sezone zbrala nekaj izjav naših reprezentantov in njihovega vodstva.

»Tekmovalci smo popolnoma v treningih, trenutno se večino ukvarjamo s fizično pripravo, konce tednov pa imamo treninge na postavljenih tekmovalnih balvanih (prvi del tekmovalne sezone bo namreč izključno v disciplini balvani). V mesecu marcu bomo naredili serijo simulacij tekmovanja, kjer bomo tudi izbrali ožjo in širšo ekipo za prvi blok tekmovanj,« je povedal selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren»Za Janjo in Mio je načrt malce drugačen, saj se morata pripravljati na vse tri discipline in se trenutno poleg balvanov posvečata tudi hitrosti, nato bosta dodali še težavnost. Na njiju zaradi OI ne bomo mogli računati celotno sezono, udeležili se bosta le izbranih, smiselnih tekem. Na OI bosta šli dobro pripravljeni in verjamemo v najboljše

Aktualna trikratna svetovna prvakinja Janja Garnbret, ki je pred nekaj dnevi z Domnom Škoficem predstavila uspešen Red Bullov projekt plezanja na trboveljski dimnik, je zdaj z mislimi v plezalni steni in pripravah na olimpijske igre. Priznava, da je bila lanska sezona zelo drugačna od preteklih, a je iz nje potegnila največ. »V lanski sezoni se je zgodilo, da sem izgubila cilj in to se je poznalo v moji nihajoči motivaciji. Takšne se nisem poznala. K sreči sem lahko med prvo karanteno redno trenirala. S trenerjem Romanom Krajnikom sva naredila načrt, kot da OI v avgustu bodo. Posvetila sem se vsem disciplinam, predvsem pa sem veliko časa posvetila treningu hitrosti. V lanski sezoni sem se zelo veliko naučila o sebi, o treningu in za letošnjo sezono imam nov načrt. Olimpijske igre so moj glavni cilj sezone in svojo formo tempiram na avgust. Še vedno bom tekmovala na nekaj ostalih tekmah svetovnega pokala, zagotovo se bom udeležila prve v Švici. A vsa energija in treningi so usmerjeni v Tokio.« Njeni treningi so zelo intenzivni, trenira tudi po dvakrat na dan. »V treh dnevih imam pet treningov. Treniram tudi po šest ur na dan, a to je prav fino.«

Tudi Mia Krampl se v letošnji sezoni osredotoča na olimpijske igre. Kot za pripravo na veliki dogodek se bo udeležila tudi nekaj ostalih tekem svetovnega pokala. »Treningi se ne razlikujejo veliko od lanskih. Načrt je isti, le dodala sem jim krajše smeri in počasi začela trenirati vzdržljivost.« Lanska sezona je kljub številnim omejitvam ponudila marsikatero novo izkušnjo, nekaj, kar je postalo samoumevno, naenkrat ni bilo več. »Začela sem ceniti majhne stvari. Začela sem ceniti vsako možnost tekmovanja svetovnih pokalov, ki mi jo nudi reprezentanca. Poleg tega pa sem postala hvaležnejša za mojo družino. Definitivno ne morem reči, da je bilo leto 2020 slabo in da bi ga čim prej pozabila, če pogledamo podrobneje, vsak lahko najde kaj lepega tudi v njem.« Mia komaj čaka prva tekmovanja. »Prepričana sem, da ni športnika, ki se ne bi veselil tekem, sploh če je to po enem letu brez nastopanja. Držimo pesti, da bo sezona 2021 potekala nemoteno

Vita Lukan je lani na lastni koži izkusila, kako hitro se lahko naša pričakovanja hitro razblinijo, zato je njena glavna želja letos tekmovati na tekmah svetovnega pokala. »Zares upam, da bo položaj dopuščal organizacijo tekem, ki se jih bodo lahko udeležili vsi najboljši svetovni plezalci, zato bom po svojih najboljših močeh doma pilila formo. Letos je moj namen dvigniti raven plezanja tudi v balvanih, kjer mi do sedaj na tekmah za svetovni pokal še ni uspelo narediti vidnejšega rezultata. Na srečo trenutno lahko normalno treniram  tako na lokalni steni, kot tudi z reprezentanco na skupnih treningih. Razlika v primerjavi s prejšnjimi sezonami je le v tem, da zaenkrat vse treninge opravim le v Sloveniji.« Kljub temu, da bi lansko sezono najraje pozabila, je čas brez tekem izkoristila za odpravljanje svojih pomanjkljivosti, zato se zelo veseli vseh prihodnjih tekmovanj.

Aktualni evropski prvak v balvanskem plezanju Jernej Kruder je te dni prišel iz Španije, kjer je na plezališču v Margalefu dneve dobro izkoristil za uspešne vzpone. In kakšni so njegovi letošnji izzivi? »V času korone je težko kaj pričakovati. Upe polagam nato, da bo letošnja sezona svetovnega pokala speljana tako, kot si vsi želimo. Treningi so zelo podobni prejšnjim sezonam. Na srečo imam dostop do večine plezalnih centrov, a  vseeno pogrešam potovanja v tujino, kjer ponavadi dobim veliko izkušenj in elana. Lanska popolnoma drugačna sezona mi je pokazala, da sem res "odvisen" od tekem. Tekme me napolnijo z energijo, poleg tega pa se tako lahko družim s prijatelji iz drugih držav. Komaj čakam na novo sezono, saj že predolgo čakam na akcijo

Kot številni drugi tekmovalci se je tudi Anže Peharc naučil, da ničesar ne moremo jemati kot samoumevno. Pomanjkanje tekem je pri velikih plezalcih povzročilo pomanjkanje motivacije, a njega  je spodbudilo ravno obratno. »Vedel sem, da je veliko časa in to sem izkoristil, da sem popravljal svoje napake. V lanskem letu sem se res izboljšal v fizičnih pomanjkljivostih in naredil zelo velik psihološki korak. Upam, da bo letos več tekem kakor lansko leto. V prvi vrsti bom vso pozornost posvetil balvanskemu plezanju. Tu upam, da bom lahko z nastopi v finalih posegel po najvišjih mestih. Po prvem delu sezone pa se veselim tudi težavnostnega dela, kjer bom ciljal na uvrstitev v polfinale. To bo hkrati tudi prvo leto, ko bom začel posvečati več pozornosti težavnosti s ciljem na nastop na OI v Parizu.« Tudi Anže Peharc komaj čaka novih tekem, da ponovno začne potovati po svetu in da pokaže, kaj je naredil v lanskem letu, ko tekem ni bilo.

Domen Škofic, ki je na lanski prvi mednarodni tekmi v težavnosti v Brianconu zasedel drugo mesto,  si letos želi le maksimalno uživati na tekmah, ki se jih bo lahko udeležil. »Če sem si lani želel premora od tekem, ga je korona podaljšala za dlje, kot sem sam hotel. Se pa zato sedaj toliko bolj veselim začetka. Treningi ostajajo enaki. Edina večja sprememba je, da v zadnjem letu močneje delam na izboljšanju gibanja s pomočjo centra v Divači. V lanskem letu sem se naučil spoštovati malenkosti, ki sem jih prej imel za samoumevne. Naučil sem se veliko novih stvari in svet gledam z nove perspektive

Planinska zveza Slovenije skupaj z generalnim sponzorjem slovenske reprezentance v športnem plezanju Prvo osebno zavarovalnico pripravlja eno od letošnjih tekem svetovnega pokala v športnem plezanju v Sloveniji. Datum je določen, to je 4. in 5. september 2021. »Ne glede na epidemiološko situacijo, bo tekma izvedena. Upamo, da si bodo septembrsko tekmo lahko v živo ogledali tudi obiskovalci, ki dajo tekmi pravo vzdušje in še dodatno motivacijo tudi tekmovalcem,« je optimistično napovedal generalni sekretar PZS Damjan Omerzu.

Kot so na zadnjem skupnem treningu pokazali reprezentančni člani je med njimi odlično vzdušje. »Na treningih uživamo, predvsem pa garamo, sicer pa je to za nas tako in tako normalno. Na srečo zaradi koronavirusa treningi doma niso omejeni, seveda pa nas omejuje pri treningih, ki bi jih radi opravili v tujini. Upamo, da bo to čimprej mogoče,« je zaključil selektor Gorazd Hren.

Vir: Planinska zveza Slovenije: pripravila: Barbara Gradič Oset

Naslovna fotografija: Luka Fonda 

 

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.