Slovenski lednoplezalni tekmovalci uspešni na Slovaškem

Objavljeno: 10. December 2019 - 07:58
Komentarji: 0 komentarjev

V soboto, 7. decembra 2019, je bila na sporedu tretja tekma letošnje sezone evropskega pokala v lednem plezanju.

V slovaški Žilini je slovensko reprezentanco, ob pridruženi članici Bosne in Hercegovine, Ivane Mijić, predstavljala sedemčlanska ekipa pod vodstvom selektorja Vilija Gučka. Podobno kot lani, so tudi letos Slovenci v Žilini s kar tremi finalisti pokazali izjemen ekipni uspeh.

Najuspešnejši je bil tokrat Miha Habjan (APD Ljubljana), ki si je z borbenim nastopom v finalu priplezal 4. mesto. Ob čemer je dosegel enako višino kot tretjeuvrščeni Kanadčan David Bouffard, vendar ga je slednji prehitel zaradi boljšega rezultata iz kvalifikacij. Miha je z izvrstnim nastopom dokazal, da lanskoletna bronasta medalja na tekmi v Žilini ni bila naključje, temveč da mu plezanje po tej konstrukciji enostavno ustreza.

Izvrstno je s svojima plezalskima nastopoma opravil tudi Nace Grgorinič (AO PD Kranj), ki je z le kompletom manj pristal takoj za Mihom, na 5. mestu. Vedno bolje plezata tudi novinca v letošnji slovenski lednoplezalni ekipi - brata Guna (oba AO PD Rešica). Marko je priplezal na končno 13. mesto, brat Miha pa na 24. V moške plezalne smeri je tokrat vstopilo 30 tekmovalcev, najbolje pa se je tokrat izkazal Švicar Jonathan Brown. Drugi je bil Nizozemec Dennis van Hoek in kot že omenjeno, tretji David Bouffard. Razultati so objavljeni na spletni strani www.theuiaa.org.

V žensko finalno plezanje se je, kot edina izmed predstavnic slovenske ekipe, uvrstila Maja Šuštar (AO PD Domžale). Navkljub zdrsu v finalu, ji je uspelo osvojiti 5. mesto in s tem obdržati rezultat kvalifikacij. Ostali slovenski predstavnici, Katja Brunec (AO PD Kranj) in Nadja Korinšek (AO PD Trbovlje) sta zasedli 10. in 11. mesto. Pridružena članica slovenske ekipe, sicer državljanka BiH, Ivana Miljić je zasedlo končno 16. mesto. Nadja tako kaže zelo dobro in predvsem konstantno pripravljenost, Katja, pa je, v primerjavi s tekmo v Brnu, svoj rezultat precej izboljšala. V ženski konkurenci je sicer nastopilo kar 19 tekmovalk, na najvišjo stopničko pa je stopila serijska zmagovalka tekem evropskega pokala, Švicarka Sina Goetz. Druga je bila Nizozemka Marianne van der Steen, tretja pa Poljakinja Olga Kosek. Razultati so objavljeni na spletni strani www.theuiaa.org.

S slovaško tekmo se je končal prvi del evropske lednoplezalne sezone. Tri so sestavljale tekme v Bernu (Švica), Brnu (Češka) in v Žilini (Slovaška). Naslednji in hkrati zadnji del evropskega pokala v lednem plezanju bo potekal šele 29. februarja 2020 v finskem mestu Oulu. V vmesnem času se lednoplezalni boji selijo na še višjo, svetovno raven. Letošnji svetovni pokal bo sestavlje iz tekem, ki bodo potekale potekal na Kitajskem (Changchun City,  3. - 5. januar 2020), v Južni Koreji (Cheongsong, 10. - 12. januar 2020) in Švici (Saas Fee, 23. - 25. januar 2020).

Ob podpori Alpstation Tarvisio - Montura slovensko udeležbo na tekmovanjih omogoča Planinska zveza Slovenija.

Po poročilu tekmovalcev povzel Matej Ogorevc (pzs.si).
Fotografije: Ivana Mijić

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.