Slovenci iz svetovnega prvenstva v Parizu s tremi medaljami

Objavljeno: 18. September 2016 - 22:13
Komentarji: 0 komentarjev

Svetovno prvenstvo v športnem plezanju je sklenil finale v težavnosti s slovenskim plezalcem Domnom Škoficem (ŠPO PD Radovljica) v obetavnem izhodiščnem položaju, saj je bil drugi po polfinalu. Kljub dobremu plezanju v finalni smeri se je uvrstil tik pod oder za zmagovalce in ponovil svoj uspeh s svetovnega prvenstva pred dvema letoma v Gijonu, kjer je bil prav tako četrti v težavnosti. "Imam mešane občutke, po eni strani sem zadovoljen, užival sem v finalu, ne vem, če sem že kdaj  plezal boljšo finalno smer, po drugi strani pa sem kljub dobremu plezanju razočaran, ker sem spet pristal tik pod stopničkami. A to so tekme! V smeri bi se res dalo narediti še več, a sem napačno prebral sekvenco gibov, tako da se je zgodilo podobno kot v Arcu. Kolikor sem imel sreče v štartu, je bilo zdaj smole," je povedal 21-letni Radovljičan. 

Svetovni prvak je že drugič zapored postal Čeh Adam Ondra, edini, ki je dosegel vrh finalne smeri, drugi je bil Avstrijec Jakob Schubert, tretji pa Francoz Gautier Supper. Je bilo kaj teže zaradi uspeha deklet dan prej? "Ne, to me je še dodatno spodbudilo. Malo sitno je bilo edino poslušati pričakovanja drugih, da moram še jaz doseči medaljo, a uspeh deklet je name prej vplival pozitivno kot negativno," je poudaril Škofic, ki je s tremi letošnjimi zmagami trenutno vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti, v nadaljevanju sezone pa želi plezati najbolje, kot zna.

Le večer prej sta v francoski prestolnici nov mejnik slovenskega plezanja postavili Janja Garnbret (Šaleški AO) z zmago, ki so jo pospremile stoječe ovacije večtisočglave množice v dvorani Bercy, in Mina Markovič (ŠPK Plus) s tretjim mestom na svetovnem prvenstvu v težavnosti. Komaj 17-letna Korošica je po 15 letih ponovila uspeh Martine Čufar, svetovne prvakinje leta 2001, njena izkušenejša kolegica pa je z bronom poskrbela, da je slovensko športno plezanje prvič v zgodovini doživelo dve tekmovalki na stopničkah svetovnega prvenstva. 

"Če ocenim celotno prvenstvo, smo presegli svoja pričakovanja. Šli smo na medaljo, dobili smo dve, Janjina je celo zlata in Minina bronasta, kar je res neverjeten scenarij, s katerim smo izjemno zadovoljni. Žal mi je za Domna, ki je sicer plezal dobro in bi mu privoščil medaljo, saj je že na prejšnjem svetovnem prvenstvu bil četrti. Pomembno je, da je zadovoljen s svojim plezanjem, je pa grenak priokus biti prvi pod črto medalistov. Tudi z nastopom ostalih sem zadovoljen, edino v ženskih balvanih sem pričakoval vsaj eno polfinalistko, a to se hitro zgodi. Po svetovnem prvenstvu gremo dalje in se bomo osredotočili na naslednje tekme svetovnega pokala," je za Slovence najuspešnejše svetovno prvenstvo do zdaj ocenil selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren

Poleg ženskih odličij je v petek, 16. septembra, slovenski tekmovalec Gregor Selak na svetovnem prvenstvu v športnem paraplezanju osvojil bronasto kolajno v kategoriji Rp3, kjer tekmujejo plezalci z omejenim gibanjem sklepov, močjo in ravnotežjem, kar je druga slovenska kolajna na svetovnih prvenstvih v paraplezanju.

Na največjem športnoplezalnem dogodku letošnjega leta so se v polfinalu izkazali Jernej Kruder (ŠPO PD Celje - Matica) z 11. mestom v balvanih, Urban Primožič (PK  Škofja Loka) z 12. mestom v težavnosti in Rebeka Kamin (ŠPO PD Domžale), 21. v težavnosti. V kvalifikacijah svetovnega prvenstva so nastopili še Tjaša Kalan (AO PD Kranj), ki se je v težavnosti uvrstila na 27. mesto, balvanistki Tjaša Slemenšek (Šaleški AO) in Julija Kruder (ŠPO PD Celje - Matica), ki sta tekmovanje sklenili na 27. oz. 29. mestu, Martin Bergant (PK Škofja Loka), 37. v težavnosti, in Gregor Vezonik (AK Ravne) 45. v balvanih.

Foto: Manca Čujež

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.