Predstavila se je slovenska ekipa za SP v športnem plezanju

Objavljeno: 4. September 2018 - 16:28
Komentarji: 0 komentarjev
Fotografija: Manca Čujež, Planinska zveza Slovenije

Med 6. in 16. septembrom se bo v Innsbrucku odvijalo svetovno prvenstvo v športnem plezanju, kjer bo v konkurenci tekmovalcev iz 65 držav nastopilo 17 slovenkih predstavnikov.

Na najpomembnejšo tekmo leta bo iz slovenskega tabora odpotovalo 9 žensk in 8 moških. Kot je razkril selektor Gorazd Hren, bodo v vseh posameznih disciplinah in kombinaciji tekmovali Janja GarnbretKatja KadićVita LukanMia Krampl in Urška Repušič v ženski ter Jernej KruderDomen Škofic in Luka Potočar v moški konkurenci. Kot specialisti za težavnost na SP odhajajo Mina MarkovičTjaša Kalan in Lučka Rakovec ter Martin Bergant in Milan Preskar, za balvane pa poleg Markovičeve še Tjaša SlemenšekGregor VezonikAnže Peharc in Zan Sudar. Tekmovalce bodo spremljali selektor in trener Gorazd Hren, trenerja Luka Fonda in Urh Čehovin ter fizioterapevt Peter Hribar. Selektor je, glede na pripravljenost tekmovalcev in že doseženih rezultatov v letošnji sezoni, prepričan, da se bodo s prvenstva vrnili z več kot eno medaljo. Slovenska reprezentanca je del opravila prav na stenah v Innsbrucku, kjer bo potekalo tekmovanje.

Na Planinski zvezi slovenije so svoje cilje razkrlili tudi nekateri tekmovalci. Janja Garnbret (Šaleški AO) je pred dvema letoma v težavnosti postala druga najmlajša svetovna prvakinja v zgodovini, lani evropska podprvakinja v balvanih, zadnji dve sezoni tudi skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji. Letos v Innsbruck odhaja z najvišjimi cilji: "Želim ubraniti naslov svetovne prvakinje v težavnosti, ker pa bom prvič na svetovnem prvenstvu tekmovala v balvanih, si tudi tam zelo želim doseči stopničke. Kombinacija sicer ni moj glavni cilj, si pa želim videti, kje sem trenutno v kombinaciji vseh treh disciplin in tudi, na čem bo še treba delati za olimpijske igre." Po zadnji zmagi v Münchnu, ko tekmicam ni pustila blizu in je v skupno manj kot štirih minutah v prvem poskusu preplezala vse štiri finalne balvane, se je v zadnjem obdobju priprav še mojstrila. "Malo več časa sem še posvetila balvanom, malo manj sem trenirala težavnost, tudi hitrost sem še malo izpilila. Večinoma sem svojo formo ohranjala, najpomembnejšo vlogo pa mislim, da bo odigrala glava," je prepričana 19-letnica iz Šmartna pri Slovenj Gradcu, ki je letos zaradi mature izpustila del balvanske sezone svetovnega pokala, ki jo je kljub temu končala na skupno četrtem mestu, vodilna je tudi v skupnem seštevku SP v težavnosti: "Premor je bil zame večinoma prednost. Ko sem opravila maturo, sem imela v mislih eno stvar manj in sem bila bolj sproščena. Zaradi manj tekem sem imela več časa za pripravo na težavnostne tekme. Čeprav letos skupni seštevek v balvanih ni bil tako dober kot lani, mi ni žal, saj je matura enkrat v življenju, in ko jo opraviš, si svoboden. Slabost je bila le, da sem malo padla iz tekmovalnega ritma, ki sem ga bila vajena iz prejšnjih let, in nisem vedela, kaj naj pričakujem na težavnostnih tekmah."

Mina Markovič (ŠPK Plus) je na zadnjem svetovnem prvenstvu v Parizu s tretjim mestom osvojila svojo peto medaljo (skupno tri bronaste v kombinaciji ter srebrno in bronasto v težavnosti) na svetovnih prvenstvih od skupno desetih slovenskih. Od njene prve medalje na SP, bronaste v Xiningu leta 2009, je že devet let. Kot opaža, se je v vseh teh letih in tudi v luči premiere športnega plezanja na olimpijskih igrah močno izostrila konkurenca na svetovni ravni: "Predvsem v zadnjih letih, odkar je plezanje sprejeto med olimpijske športe, se konkurenca ekstremno pospešeno pripravlja na tekmovanja, prav tako se neverjetno širi krog tekmovalcev. Ne rečem, da je bila prej konkurenca manjša ali slabše pripravljena, sam svetovni vrh je bil res vrhunski, a je bil krog tekmovalcev, sposobnih za stopničke, precej ožji - recimo prvih pet ali finalisti -, kot recimo zdaj, ko je v nekaterih kategorijah kandidatov za najvišja mesta lahko tudi več kot 40." Lani je bila evropska podprvakinja v težavnosti, prej trikratna skupna zmagovalka svetovnega pokala v tej disciplini, letos pa se sezona ni začela povsem po njenih pričakovanjih. "Upam, da sem se iz začetka sezone kaj naučila in mi je to uspelo popraviti. Precej več časa kot prejšnja leta sem posvetila plezanju balvanov, dinamičnih, krajših in zame zahtevnejših smeri, s kakršnimi sem lani imela največ težav. To je bilo nujno in pametno, tako zaradi trenda smeri, ki se je kazal lani, kot tudi za napredek na tem področju, mi je pa morda manjkal kanček vzdržljivosti, ki je je bilo navadno dovolj. Ampak se zavedam, da je svetovno prvenstvo vedno posebna tekma in je mogoče prav vse," gre verjeti izkušeni 30-letni športni plezalki iz Sežane.

Preizkušnja v Innsbrucku bo prvo člansko svetovno prvenstvo za Vito Lukan (ŠPO PD Radovljica), ki je avgusta postala mladinska svetovna prvakinja v težavnosti in osvojila bron v balvanih, kar je odlična popotnica za največje tekmovanje. "Medtem ko sem se avgusta posvetila mladinskih tekmam, se zares veselim spet tekmovati med članicami. Dosežki v mladinski konkurenci mi dajejo dodatno motivacijo in zagon, da se izkažem še na svetovnem prvenstvu. Seveda bodo smeri težje in konkurenca veliko večja, ampak sem letos že tekmovala na tekmah svetovnega pokala, zato upam, da preskok med člane ne bo težak," se prihajajoče izkušnje veseli 17-letna Radovljičanka, ki se je z nedavnega mladinskega evropskega prvenstva v balvanih vrnila z dvema odličjema, tako da jo intenziven tekmovalni ritem spremlja vse do vrhunca sezone: "Tempo tekem je kar intenziven, zato sem tudi letos izpustila nekaj članskih in mladinskih tekem, tako da sem bila na tekmah, ki sem se jih udeležila, čim bolje psihično in fizično pripravljena. Na tekmo v Bruselj sem odšla brez pritiskov, saj nisem želela, da bi rezultat vplival na zadnje priprave pred Innsbruckom, a stopničke so le potrditev, da sem pred svetovnim prvenstvom dobro pripravljena."

Z najuspešnejšo sezono do zdaj se lahko pohvali Katja Kadić (PK Škofja Loka), uvrščena med pet najboljših balvanistk v svetovnem pokalu. "Prijateljica mi je po tekmi rekla: 'Uau, Katja, kako dobro, na prste ene roke lahko preštejem najboljše plezalke sveta in ti si med njimi!' Zelo sem vesela, da sem ohranjala formo skozi celotno sezono in nanizala nekaj res dobrih rezultatov. Boljšega zaključka kot plezati v finalu zadnje tekme svetovnega pokala, in to v Münchnu, si skoraj ne bi mogla želeti," se je kar smejalo 23-letni Ljubljančanki, ki že nestrpno pričakuje svoje prvo člansko svetovno prvenstvo: "V Innsbrucku bom zabeležila svoj prvi nastop na trenutno najprestižnejši tekmi v športnem plezanju - svetovnem prvenstvu. Letos sem že izpolnila cilj, da izboljšam uvrstitev v skupnem seštevku balvanskega dela svetovnega pokala iz lanske sezone, zato za tekmo nimam večjih pričakovanj. Želim se pomeriti tudi v kombinaciji, kar bo super priprava za naslednje leto, ko bo glavni cilj uvrstitev na olimpijske igre."

Izkušeni Jernej Kruder (ŠPO PD Celje Matica), čigar forma je letos vrhunska, se je v tej sezoni veselil svoje prve zmage v skupnem seštevku svetovnega pokala v balvanskem plezanju in sploh prve za Slovenijo v tej disciplini. "Še vedno težko razumem, kaj se je dejansko zgodilo to sezono. Ne razmišljam več, kaj je bil glavni razlog, ampak samo grem dalje in uživam v tem, kar počnem," sanjsko sezono podoživlja 27-letnik iz Škofje vasi, eden od letošnjih sedmih zmagovalcev na tekmah balvanskega SP, ki se je trikrat uvrstil na stopničke in vedno med najboljših osem. Na svetovnem prvenstvu v balvanskem plezanju v Münchnu leta 2014 je osvojil drugo mesto, kar je bila prva - in je še vedno edina - slovenska kolajna na SP-jih v balvanih. Balvanski vrh je izjemno močan, kaj pa bo ključno za uvrstitev med najboljše tudi na letošnjem svetovnem prvenstvu? "Ni ključa. Tudi Tomoa Narasaki, ki je bil fizično veliko bolje pripravljen od mene, je na zadnji tekmi zatajil. To se zna zdaj zgoditi tudi meni ali kateremu koli drugemu tekmovalcu oz. zmagovalcu svetovnega pokala. Vsekakor pa sproščenost ne bo odveč. Vse je mogoče. Če je meni to uspelo že leta 2014, ne vidim razloga, zakaj ne bi tokrat še komu drugemu."

Svojo prvo zmago svetovnega pokala je v balvanih letos doživel tudi Gregor Vezonik (AK Ravne), ki je dvakrat stopil tudi na tretjo stopničko, in to v sezoni, ko se je prvič v karieri uvrstil v finale, končal pa jo je na skupno petem mestu SP. "Dobri rezultati v svetovnem pokalu zahtevajo svoj čas. Verjetno sem bil že prejšnja leta pripravljen za kaj takšnega, pa se ni izšlo, saj na celoto vpliva več dejavnikov. Letos tudi več treniram in imam drugačen, bolj sproščen pristop do plezanja. Tudi fakulteto sem že skoraj končal, zato imam manj skrbi. Dejstvo, da prijatelji iz reprezentance dosegajo tako dobre rezultate, dvigne tudi posameznika in se začneš zavedati, da lahko uspe tudi tebi," poudarja 23-letni Ravenčan, ki se veseli novega tekmovalnega izziva: "Če bi rekel, da grem v Innsbruck brez pričakovanj, bi lagal, ker je to po zmagi v Münchnu pač nemogoče. Svetovnega prvenstva se bom lotil kot vsake tekme do zdaj - korak za korakom, balvan za balvanom. In upam, da bo to dovolj za čim boljši rezultat."

Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica), skupni zmagovalec svetovenag pokala 2016 v težavnosti in trenutno četrti v skupnem seštevku, ki se je na nehvaležno četrto mesto uvrstil na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih, stopnjuje pripravljenost in je po enoletni odsotnosti z odra za zmagovalce na zadnjih dveh tekmah SP osvojil bronasto medaljo. "Po lanski sezoni sem se veliko naučil ... Letos iz tekme v tekmo bolj uživam. Zelo sem vesel, da mi je uspelo na prvih štirih tekmah kar dvakrat stopiti na oder za zmagovalce, kjub temu da mi še ni uspelo pokazati svojega maksimuma," je pred Innsbruckom dejal 24-letni Radovljičan, ki je dobro iskoristil mesec dni tekmovalnega premora pred svetovno preizkušnjo: "Takoj po zadnji tekmi v Arcu sva z Janjo naredila dva dni premora in nato dva dni plezala v avstrijskem Zillertalu, preostali del tekmovalnega premora pa sem porabil za trening. Počutim se odlično in komaj čakam tekmo v Innsbrucku."

Tekmovanja v Innsbrucku bodo razprejena enakomerno vse do 16. septembra. Prvi dan začnejo ženske s kvalifikacijami v težavnosti, nato pa se bodo do nedelje zvrstila vsa tekmovanja v tej disciplini. Po denvu premora se tekmovanje 11. septembra nadaljuje s kvalifikacijami v balvanih, 13. septembra pa se začne tekmovanje v hitrosti. Zaključek prvenstva je 16. septembra z novostjo v tekmovalnem športnem plezanju, in sicer kombinacijo vseh treh disciplin težavnosti, balvanov in hitrosti za najboljših šest iz predhodnih tekmovanj, tako kot bo na olimpijskih igrah v Tokiu 2020. Vse zaključne boje boste lahko spremljali V ŽIVO na spletni strani mednarodne zevze za športno plezanje IFSC.

Vse informacije o svetovnem prvenstvu so na voljo na uradni spletni strani Innsbruck 2018>>>

Vir in fotografije: Manca Čujež, PZS

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.