Pred slovensko reprezentanco ena najpomembnejših sezon

Objavljeno: 2. April 2019 - 11:21
Komentarji: 0 komentarjev
Fotografija: Anže Malovrh

Slovenska reprezentanca v športnem plezanju je na včerajšnji novinarski konferenci predstavila cilje pred eno najpomembnejših sezon v zgodovini tega športa.

Po najuspešnejši sezoni za slovensko športno plezanje, v kateri so bili najodmevnejši rezultati trije naslovi svetovne prvakinje Janje Garnbret, dve njeni skupni zmagi v svetovnem pokalu, prva skupna zmaga v svetovnem pokalu balvanskega plezanja, ki jo je dosegle Jernej Kruder in kar osem slovenskih plezalcev v deseterici skupnega seštevka svetovnega pokala, bodo člani slovenske reprezentance v novi sezoni ponovno ciljali na najvišja mesta. Pred njimi je naporna sezona, ki se začne že prihodnji konec tedna s prvo tekmo svetovnega pokala v švicarskem Meiringenu. Posebnost letošnje sezone je tudi ta, da se bodo že podeljevale prve vstopnice za nastop na OI v Tokiu 2020. Vrhunec sezone bo svetovno prvenstvo na Japonskem, dva evropska prvenstva (balvansko in v težavnosti) ter dodatna kvalifikacijska tekma za olimpijske igre v francoskem Toulusu, kjer bo nastopilo dvajset najboljših plezalcev iz svetovne lestvice, najboljših šest pa si bo že zagotovilo nastop na največjem športnem dogodku prihodnje leto. 

V tej sezoni bodo slovenske barve zastopali športne plezalke Janja Garnbret, Katja Kadić, Tjaša Kalan, Mia Krampl, Julija Kruder, Vita Lukan, Mina Markovič, Lučka Rakovec, Urška Repušič, Lana Skušek in Tjaša Slemenšek ter športni plezalci Martin Bergant, Matic Kotar, Jernej Kruder, Anže Peharc, Luka Potočar, Milan Preskar, Zan Sudar, Domen Škofic in Gregor Vezonik. Letošnjo izbrano vrsto je predstavil selektor Gorazd Hren in razgrnil cilje: "Prvotni cilj je, da tudi v prihodnosti ostajamo ena najboljših reprezentanc na svetu in da k vsem zvenečim imenom, ki jih že imamo v reprezentanci, dodamo še kakšno. Je pa letošnje leto posebno, saj nas poleg svetovnega in evropskih prvenstev čakajo kvalifikacije za olimpijske igre. Prvi potniki na igre se bodo uvrstili prek svetovnega prvenstva, ostali se bodo borili za mesta vse do konca sezone. Naš cilj je seveda zapolniti kvoto dveh tekmovalk in dveh tekmovalcev za Tokio."

Aktualna svetovna prvakinja v balvanih in kombinaciji ter podprvakinja v težavnosti Janja Garnbret (Šaleški AO) je prva in edina na svetu, ki se lahko pohvali s tremi naslovi svetovne prvakinje v treh različnih disciplinah športnega plezanja, poleg tega je bila že tretjič zapored skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji. "Tudi letos se bom bolj posvetila balvanom, vendar se bom potrudila, da bom tudi za težavnost pripravljena karseda najboljše. Tekmovala bom celotno sezono, tako da lahko rečem, da si želim ponoviti lanske rezultate in malo izboljšati lansko četrto mesto v skupnem seštevku v balvanih," napoveduje 20-letna Korošica, ki že zre proti olimpijskim igram: "Pripravljala se bom tako kot vsako leto, letos bom seveda posvetila več treninga tudi hitrosti. Res lahko odločilno premeša karte, zato bom letos naredila korak naprej tudi v tej disciplini. Mislim, da ne potrebujem svetovnega rekorda v hitrosti, vseeno pa bi bilo super, če bi bila med top tremi kombinatorkami v hitrosti." Lani jo je v drugi polovici sezone lovila poškodba rame, ki še ni rekla zadnje besede. "Zagotovo je počitek pomagal pri sanaciji poškodbe, vendar se mi je na tekmovanju Studio Bloc poškodba ponovila, ampak je naš fizioterapevt to za zdaj hitro rešil. Vseeno pa moram delati preventivne vaje, da preprečim takšne in drugačne poškodbe," je razložila Garnbretova, ki ne napreduje le v plezanju, ampak tudi v učenju japonščine: “Znam že kaj prebrati v japonščini, ampak zagotovo v Tokiu še ne bom govorila tekoče. Upam pa, da se bom lahko naslednje leto že kaj pogovorila v japonščini.”

Jernej Kruder (ŠPO PD Celje Matica) je lani kot prvi Slovenec osvojil skupno zmago svetovnega pokala v balvanskem plezanju, visoke cilje ima tudi letos. "V novo sezono bi rad stopil z istim pristopom kot lani. Mirna glava in užitek v samem plezanju. Mislim, da sem se tega naučil lansko sezono in upam, da bo isti recept deloval tudi letos. Lani sem se močno presenetil z rezultati, tudi če se letos ne poklopi, kot bi želel, bom še vedno vesel, da imam rad, kar počnem. Letos je moj glavni cilj uvrstitev na olimpijske igre. To za sabo potegne še veliko treninga za težavnost in seveda tudi hitrost. Upam, da bom v tem maksimalno užival," je dejal 28-letni Celjan, ki je lani pokazal zelo konstantno formo v izjemno razvejanem balvanskem vrhu, saj je bilo na sedmih tekmah svetovnega pokala 2018 in svetovnem prvenstvu osem različnih zmagovalcev: "Mislim, da nas je v svetovnem pokalu okoli 50 ali več tekmovalcev, ki lahko pridemo na zmagovalni oder. Razlike so tako majhne, da že včasih slabša dnevna forma pokvari rezultat za več deset mest."

V balvanskem plezanju je blestel tudi Gregor Vezonik (AK Ravne) s prvo zmago svetovnega pokala in bronom s svetovnega prvenstva. "Preprostega odgovora na vprašanje, kaj je bilo ključno za preskok med najboljše, ni. Vrhunski rezultati so posledica mnogo dejavnikov in lani so se k sreči stvari sestavile. Ob sebi imeti nekoga, ki je v samem vrhu, zagotovo pomaga. Vsak ima svoj slog, v katerem je najboljši, in to, da skupaj treniramo, nam pomaga, da se učimo drug od drugega. Velik plus je tudi dejstvo, da smo zelo dobri prijatelji. Prepričan sem, da vsi kdaj pomislimo, če lahko on, lahko tudi jaz," je razložil 23-letni Ravenčan, ki je lani v svetovnem pokalu napredoval s 50. na peto mesto. Za razliko od večine, ki se bo zaradi olimpijskih iger poskusila v vseh disciplinah, Vezonik ostaja specialist za balvane: "Po taki sezoni v balvanskem plezanju se mi zdi nesmiselno osredotočenost preusmerjati drugam. Ogromno je še stvari, ki jih želim doseči, zato ostajam zaprisežen balvanom."

Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica) je svetovni pokal v težavnosti končal kot skupno tretji, ravno na zadnji tekmi SP na Kitajskem po dveh letih premora znova stopil na najvišjo stopničko, na svetovnem prvenstvu pa osvojil peto mesto. "Vedno je dober občutek, ko sem dobro pripravljen, zato s treningi letos definitivno ne bom popuščal. Super bi bilo, da bi letos začel tako sproščeno in samozavestno, kot sem lani zaključil," je poudaril 24-letni Radovljičan, čigar paradna disciplina je težavnost, v luči prihajajočih olimpijskih iger pa vse pomembnejši postajajo tudi balvani in hitrost: "Treningov za balvane naredim praktično toliko kot za težavnost, saj gresta disciplini z roko v roki. Hitrost je posebna zadeva, a sem letos tudi naredil kar nekaj dobrih treningov. Odkar je Janja naredila premor od šolanja, redno trenirava skupaj - in motivacije nama zagotovo ne manjka."

V lanski sezoni je bilo prvič kar osem slovenskih tekmovalcev v najboljši deseterici skupnega seštevka svetovnega pokala. V balvanskem plezanju je slavil Kruder, Garnbretova je bila četrta, Katja Kadić in Vezonik pa peta. "Letošnja sezona bo malenkost drugačna od ostalih. Glavni cilj ostaja neposredna uvrstitev na olimpijske igre v Tokiu. To pomeni, da se bom poleg svetovnega pokala v balvanih udeležila tudi nekaterih tekem v hitrosti in težavnosti. Prvi vrhunec sezone bo zame tako na svetovnem prvenstvu avgusta. V sezono odhajam optimistična, z mislijo, da so za mano uspešne priprave. Kot vedno pa bo za doseg ciljev potrebne malce športne sreče in močna podpora navijačev," je povedala 23-letna Ljubljančanka, ki je nedavni balvanski masters vzela kot možnost, "da še lahko eksperimentiram z različnimi pristopi in se posvečam finesam, da dodam piko na i pred začetkom svetovnega pokala".

V končni razvrstitvi svetovnega pokala v težavnosti so bile v prvi deseterici kar štiri Slovenke - poleg zmagovalke Garnbretove še Tjaša Kalan na šestem, Mina Markovič na osmem in Mia Krampl na desetem mestu. Kalanova (AO PD Kranj) se je po letu dni premora zaradi operacije kolena lani uspešno vrnila v tekmovalno karavano in v skupnem seštevku dosegla svoj najboljši dosežek, ki ga želi letos še izboljšati. "Začetek letošnje sezone sem posvetila balvanom, ker menim, da mi zelo pripomorejo pri težavnostnem plezanju. Vse od vaj za moč, koordinacije in težjih gibov, ki jih bom v naslednjih tednih prenesla v smeri in s tem izboljšala svojo primarno disciplino. Na tekmah za svetovni pokal in prvenstvo me boste videli samo v težavnosti, rada pa se preizkusim tudi v balvanih in seveda v hitrosti," je povedala 22-letna Kranjčanka.

Mina Markovič (ŠPK Plus) je članica reprezentance z najdaljšim stažem in osupljivo zbirko odličij, zadnja leta zapisana težavnosti. "Čas za plezanje se je v tem obdobju razpolovil, višina in oblika sten je ostala približno enaka, zato so smeri postale bolj skoncentrirane, fizično, dinamično in tehnično zahtevne. Tudi težavnost se je iz čiste vzdržljivosti preobrazila v res celostno, tvegano in eksplozivno plezanje. To zahteva sprotno spremljanje trendov, svoje tehnike in neprestano prilaganje, seveda ob skrbi za vzdrževanje in nadgrajevanje fizične in psihične pripravljenosti," je orisala 31-letna tekmovalka iz Sežane, ki ji je lanska malce slabša sezona spodbuda za naprej: "Lani zame res ni bilo stopničk, ampak tega nisem vzela osebno. Vem, kaj sem delala dobro, in prav tako vem, kje so bile napake, dvomi in še velike rezerve. To mi je dalo novo energijo, zagon in spodbudo za razmislek in napredek. V sezono bom vstopila z začetkom tekem za svetovni pokal v težavnosti, kar pa ne pomeni, da nisem trenirala balvanov in sledila ekipi na treningih, pripravah in izborih."

Mia Krampl (AO PD Kranj), evropska mladinska prvakinja v balvanih, je lani trikrat nastopila v članskem finalu svetovnega pokala v težavnosti, s četrtim mestom na zadnji tekmi dosegla uspeh kariere, na svetovnem prvenstvu pa osvojila sedmo mesto. "Lani sem z dobrimi rezultati v balvanskem plezanju dobila potrditev, da tudi v tej disciplini lahko nekaj dosežem, zato bom letos prvi del sezone posvetila balvanskim tekmam, a moja dominantna disciplina ostaja težavnost, ki ji bom še vedno posvečala kanček več pozornosti. Hitrost je še vedno moja šibka točka in je potrebnega še veliko dela, če hočem biti konkurenčna ostalim tekmovalkam v izboru za prihajajoče olimpijske igre," je izpostavila 18-letna Kranjčanka, ki se motivirano uči od najboljših: "Treniranje s tako vrhunskimi tekmovalkami te samo spodbudi k napredku, saj si tudi sama v prihodnosti želim vrhunskih rezultatov. Poleg tega pa imajo nekatere reprezentantke mnogo več izkušenj in znanja, kar je za mladinke v članskih vodah le še dodaten plus."

Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica), lani enkrat finalistka članske tekme svetovnega pokala, sicer pa svetovna mladinska prvakinja v težavnosti in bronasta v balvanih, je osvojila srebro na mladinskih olimpijskih igrah, ki se jih je udeležila tudi Lučka Rakovec. "Mladinske olimpijske igre so bile svojevrstna in dokaj naporna preizkušnja. Med tekmovanjem se je jasno videlo, da sistem ne dopušča napak, sploh če v eni disciplini nisi pri vrhu, kar je pri meni hitrost. Glede treninga se mi zdi bolje ohraniti pripravljenost v težavnosti in balvanih na visoki ravni, kot pa se poglabljati v hitrost in zanemariti preostali disciplini," poudarja 18-letna Radovljičanka, ki se namerava letos še bolj osredotočiti na članske tekme, vendar jih bo v začetku sezone zaradi šolskih obveznosti morala nekaj izpustiti: "Letošnje leto bo izredno pomembno ne le zaradi izbora za olimpijske igre, temveč tudi zaradi evropskega in svetovnega prvenstva. Zaradi še večje količine treningov, tekem in dodatnega pritiska se mi zdi tudi pomembno, da sezono spravim pod streho brez poškodb."

Vir: Planinska zveza Slovenije; avtorica: Manca Čujež

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.