Komplet medalj za Slovenijo v Moskvi!

Objavljeno: 22. April 2018 - 21:37
Komentarji: 0 komentarjev
Vir: IFSC

Slovensko plezanje je s tremi uvrstitvami na zmagovalni oder na tekmi za svetovni pokal v balvanskem plezanju v Moskvi doseglo nov zgodovinski uspeh.

Druga tekma za svetovni pokal v balvanskem plezanju v Moskvi je bila za slovensko plezanje spet nora in predvsem uspešna. Janja Garnbret je dosegla novo zmago, Jernej Kruder je bil po zmagi na uvodni tekmi tokrat drugi, v svojem prvem finalnem nastopu pa je vsa pričakovanja s tretjim mestom presegel Gregor Vezonik. Slovenija je tako prvič v zgodovini tekem za svetovni pokal v balvanskem plezanju na odru za zmagovalce imela kar tri predstavnike.

V finalu je bila največja konkurentka Garnbretovi japonska plezalka Miho Nonaka, ki je imela enak finalni rezultat kot Garnbretova, vendar je bila naša tekmovalka uspešnejša v obeh predhodnih krogih. Na tretje mesto se je uvrstila še ena Japonka Akiyo Noguchi. V moški konkurenci je bil pred našima junakoma le Japonec Tomoa Narasaki. Tako so si  medalje na polovico razdelili člani naše reprezentnace in predstavniki Japonske, ki bodo gostili olimpijske igre 2020 v Tokiju, te pa bodo prvič v zgodovini na sporedu imele tudi športo plezanje.

Vrhunske rezultate slovenske reprezentance so dopolnili tudi drugi naši plezalci. Mia Krampl in Katja Kadič sta se ponovno izkazali z uvrstitvijo v polfinale in zasedli končno 10. in 11. mesto, Domen Škofic pa je tekmovanje končal na 41. mestu.

Izjave naših tekmovalcev za IFSC, ki jih je povzela Planinska zveza Slovenije

"Moram reči, da so bile te stopničke nepričakovane. Očitno pa sem tekmovalec, narejen za stopničke. Po zmagi se ni nič spremenilo, saj vem, da bi lahko ostal tudi brez stopničk. Sem v dobri formi, bil sem miren in znova sem tukaj," je bil zadovoljen Kruder, ki pa se mu je na drugem balvanu pripetila napaka in ni osvojil vrha smeri, zato je za drugo mesto trepetal do konca. "Na drugem balvanu sem bil res kot en amater, ampak to je del igre. Finalni balvani so bili lažji kot v Meiringenu. Kljub temu pa se lahko zgodijo napake, vse je v glavi, vsi finalisti bi lahko bili na stopničkah," je takoj po koncu moškega finala razmišljal Kruder, ki bo nastopil na vseh tekmah. "Kmalu bomo na Kitajskem, ne vemo, kako se bo sezona razpletla, za zdaj kaže zelo dobro."

"Neverjetno. Uresničile so se mi sanje. Pred enim tednom sem bil v Meiringenu 51., zdaj pa sem na stopničkah," se je smejalo Vezoniku, ki je z 19. mestom kvalifikacij za las ujel svoj drugi polfinale v svetovnem pokalu, v katerem se mu je odprlo in je postavil četrti dosežek, prehitel je celo izkušenejšega sotekmovalca. "Na treningih sem se počutil super močnega, ampak tekme so nekaj povsem drugega, saj v svetovnem pokalu ni vse v moči. Ne bi mogel reči, da sem v enem tednu tako zelo napredoval. Ne morem verjeti," je bil vesel Vezonik.

Rezultati finale - svetovni pokal balvani Moskva 2018

  MOŠKI     ŽENSKE  
1. Tomoa Narasaki (JAP) 4v12, 4b12 1. Janja Garnbret (SLO) 4v7, 4b5
2. Jernej Kruder (SLO) 3v5, 4b6 2. Miho Nonaka (JAP) 4v7, 4b5
3. Gregor Vezonik (SLO) 3v6, 4b9 3. Akiyo Noguchi (JAP) 3v8, 4b9
4. Jongwon Chon (KOR) 3v9, 4b18 4. Petra Klingler (ŠVI) 3v9, 4b10
5. Alexei Rubtsov (RUS) 2v4, 4b27 5. Fanny Gibert (FRA) 2v2, 3b3
6. Gabriele Moroni (ITA) 2v7, 3b14 6. Shauna Coxey (VBR) 1v4, 3b6
       
41. Domen Škofic (SLO)   10. Katja Kadič (SLO)  
      11. Mia Krampl (SLO)  
      21. Mina Markovič (SLO)  

Vsi rezultati - MOŠKI>>>

Vsi rezultati - ŽENSKE>>>

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.