Jernej Kruder evropski prvak v balvanih

Objavljeno: 24. November 2020 - 14:38
Komentarji: 0 komentarjev
Fotografija: Luka Fonda; vir: Planinska zveza Slovenije

Po prvem delu evropskega prvenstva v športnem plezanju v Moskvi je Jernej Kruder z naslovom evropskega prvaka v balvanskem plezanju poskrbel za nov podvig slovenskega plezanja.

Jernej Kruder je bil že po polfinalu v najboljšem položaju, v finalu pa je le še potrdil vlogo favorita in se veselil naslova evropskega prvaka. Kot kaže Jerneju Moskva ustreza, saj je na istem prizorišču lani dosegel zmago v svetovnem pokalu. »Ne morem zanikati, da med nama ni usodne privlačnosti. A vseeno je bilo letos precej lažje osvojiti prvo mesto kot pa lani. Letošnje evropsko prvenstvo ni primerljivo z ostalimi prvenstvi, veliko dobrih tekmovalcev  namreč ni prišlo v Moskvo. Vseeno sem moram plezati najbolje, kar sem lahko in nisem smel narediti preveč napak. Vesel sem naslova, četudi nisem zmagal v najhujši konkurenci. Današnja tekma je dobra popotnica za naslednje leto.« Kot je povedal po tekmi je bil s svojim polfinalnim nastopom precej bolj zadovoljen kot pa s finalnim. »Nisem čutil velikega pritiska, saj nisem ciljal na zlato medaljo. Zelo dobro sem se počutil in to se je pokazalo na sami tekmi. Današnja zmaga je tudi dobra popotnica za nadaljnja tukajšnja tekmovanja.«

V polfinalu je plezal tudi Anže Peharc, ki je zgolj za eno mesto zgrešil finale. Selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren je bil z nastopoma svojih varovancev zadovoljen. »Tako Jernej kot Anže sta bila odlična v kvalifikacijah. Jernej Kruder je že v polfinalu pokazal, da je v odlični formi in je zasluženo postal evropski prvak. Žal je Anže Peharc imel malce smole v polfinalu, kar je škoda, a vseeno tekme so še pred nami in borimo se za nova odličja in vstopnico za olimpijske igre

Pri moških sta se za našim asom na oder zazmagovalce uvrstila ruska tekmovalca Sergei Luzhetskii in Nikolai Iarilovets, pri ženskah se je naslova veselila domačinka Viktorija Meshkova, pred Belgijko Chloe Caulier ter Stašo Gejo iz Srbije.

REZULTATI - BALVANI MOŠKI>>>

REZULTATI - BALVANI ŽENSKE>>>

Že danes se je prvenstvo nadaljevalo s kvalifikacijami v težavnosti, kjer je Anže Peharc dosegel sedmi rezultat in se uvrstil v jutrišnji polfinale. Kruder je tekmovanje zaključil na 28. mestu. Najpomembnejši dan za naša tekmovalca prihaja v petek, ko se bosta pomerila v kvalifikacijah kombinacije. Najboljšemu tekmovalcu in tekmovalki v tem delu tekmovanja bo podeljena še zadnja vozovnica za nastop na OI v Tokiu.

URNIK TEKMOVANJA (+ 2 uri pred slovenskim časom)

Sreda, 25. november
11.00 - polfinale TEŽAVNOST
19.00 - finale TEŽAVNOST, ženske
20.00 - finale TEŽAVNOST, moški 

Četrtek, 26. november
Prost dan

Petek, 27. november

KOMBINACIJA - kvalifikacije
10.00 - kvalifikacije HITROST
11.30 - kvalifikacije BALVANI
18.00 - kvalifikacije TEŽAVNOST

Sobota, 28. november

KOMBINACIJA - finale
15.50 - finale HITROST, ženske
16.30 - finale HITROST, moški
17.30 - finale BALVANI, ženske
19.00 - finale BALVANI, moški
21.00 - finale TEŽAVNOST, ženske in za njimi MOŠKI

Vse tekme Evropskega prvenstva prenaša "Olympic Channel". Povezava je dostopna na spletni strani Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC).

Naslovna fotografija: Luka fonda; vir fotografije in novice: Planinska zveza Slovenije

 

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.