Janja Garnbret v finale SP z najboljšim izhodiščem

Objavljeno: 13. Avgust 2019 - 09:37
Komentarji: 0 komentarjev
Fotografija: Manca Ogrin, Planinska zveza Slovenije

Branilka naslova svetovne prvakinje v balvanskem plezanju je svojo odlično pripravljenost pokazala tudi v balvanskem polfinalu v Hačiodžiju, kjer je bila korak - oziroma vrh - pred konkurenco.

V moški konkurenci je bil najuspešnejši Slovenec Jernej Kruder, ki si je priplezal 10. mesto. Preostala slovenska trojica polfinalistk, Lučka Rakovec, Urška Repušič in Mia Krampl, se je razvrstila med 12. do 17. mestom.

Tretji tekmovalni dan svetovnega prvenstva v športnem plezanju Hačiodži 2019 so začela dekleta z balvanskim polfinalom, ki je pokazal zobe s svojo zahtevnostjo, kar seveda ni zmedlo favoritinje Janje Garnbret (Šaleški AO), branilke naslova in skupne zmagovalke svetovnega pokala 2019 v balvanih, ki se je s tremi vrhovi in štirimi conami v finale zavihtela kot vodilna. "Runda je bila kar težka, ampak sem zelo uživala med plezanjem. Izmuznil se mi je vrh na drugem balvanu, a me to ni iztirilo, sem samo uživala in plezala naprej. Všeč mi je, da je bilo tako težko, da ni bilo treba splezati vsega, ampak si se moral res potruditi. Super sem in se veselim finala," je bila zadovoljna 20-letna Korošica, ki je bila korak - oziroma vrh - pred konkurenco.

Le štiri tekmovalke so namreč dosegle vrh v polfinalu, Garnbretova tri, Japonka Akiyo Noguchi dva, Japonka Nanako Kura in Ukrajinka Ievgeniia Kazbekova po enega, v finale, kamor sta se uvrstili še Japonka Miho Nonaka in Britanka Shauna Coxey, pa so vodile že tri osvojene cone. Preostale slovenske tekmovalke, ki so se vse tri prvič uvrstile v balvanski polfinale svetovnega prvenstva, so dosegle dve oziroma tri: Lučka Rakovec si je z dvema conama priplezala 12. mesto, Urška Repušič z eno 15. in Mia Krampl, prav tako z eno cono, 17. mesto.

V moškem polfinalu je slovenske barve zastopal le Jernej Kruder (ŠPO PD Celje Matica), ki se je z osvojenim vrhom in tremi conami zavihtel na 10. mesto. "S svojim plezanjem v polfinalu sem kar zadovoljen, sploh glede na to, da sem si v izolacijski coni pred tekmovanjem rahlo pretegnil mišico. V marsikaterem gibu sem se pozitivno presenetil, žal pa se v dveh najbolj ključnih nisem, kar me je na žalost stalo finalnega nastopa. Glede na to, da je kombinacija zame tukaj glavna, sem zadovoljen z rezultatom in upam na čim boljše plezanje še v naslednjih dneh," je dejal 28-letni Celjan, ki je na svetovnem prvenstvu leta 2014 osvojil balvansko srebro, lani pa bil skupni zmagovalec svetovnega pokala v balvanih in na svetovnem prvenstvu dosegel osmo mesto. V moškem polfinalu je bil najuspešnejši Čeh Adam Ondra, za njim se je uvrstila trojica Japoncev, Tomoa NarasakiKokoro Fujii in Keita Dohi, finale sta si priplezala tudi Nemec Yannick Flohe in Avstrijec Jakob Schubert.

"Vse smo potihem upale, da bodo težji balvani, kot so bili v kvalifikacijah, nismo pa pričakovale tako težkih. Tekmovalke v finalu si to res zaslužijo, ker so res dobro odplezale. Kakšne malenkosti bi se dalo popraviti in bi tudi meni mogoče uspelo, ampak je bilo res težko. Vseeno sem zadovoljna in tudi rezultat za kombinacijo ni slab," je vtise strnila Rakovčeva (PK FA), ki je bila v kvalifikacijah celo sedma.

"Bilo je malo težje, kot sem pričakovala, ampak konkurenca je res močna. Dala sem vse od sebe in sem motivirana, da vnaprej še bolj treniram in se naslednje leto vrnem še v boljši formi. Res sem vesela za to priložnost, ostalim Slovencem pa želim še veliko sreče na ostalih tekmah. Upam na vsaj dve naši olimpijki," že gleda naprej Repušičeva (ŠPO APD Kozjak), za katero se je prvenstvo končalo, saj je nastopila le v balvanskem plezanju.

"Štartala sem bolj na začetku, tako da nisem vedela, kako se bo odvijalo in kako bodo plezale ostale, zame se je začelo kar naporno in zabavno. Postavljavci so nam dali težke izzive. Balvani so bili res zahtevni, potrudila sem se po svojih najboljših močeh, rezultat pa je, kakršen je, kar v redu," je dejala Kramplova (AO PD Kranj), ki bo tako kot Garnbretova, Rakovčeva in Lukanova nastopila v vseh treh disciplinah.

Finale za ženske bo danes ob 9:45, za moške pa ob 13:00, popoldne ob 16.30 pa bo na sporedu tudi posnetki finalov. Finalna tekmovanja in polfinalna tekmovanja si lahko ogledate tudi na IFSC TV.

Avtor besedila in fotografij: Manca Ogrin, Planinska zveza Slovenije

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.