Janja Garnbret svetovna prvakinja, Mina Markovič bronasta!

Objavljeno: 18. September 2016 - 07:36
Komentarji: 0 komentarjev
Fotografija: Luka Fonda

Sobotni finalni večer na svetovnm prvenstvu v Parizu slovensko obarvan.

Janja Garnbret je na svetovnem prvenstvu v Parizu s sedemnajstimi leti z vrhom v finalni smeri stopila na vrh svetovnega plezanja. Druga je bila Anak Verhoeven, ki je v finalu enako kot naša tekmovalka dosegla vrh smeri, vendar se je Garnbretovi obrestovalo boljše plezanje v polfinalu. S tretjim mestom je za popoln slovenski večer poskrbela Mina Markovič. Naša reprezentanca je imela prvič v zgodovini svetovnih prvenstev dve tekmovalki na zmagovalnem odru.

Janja Garnbret je po Martini Čufar, ki je naslov svetovne prvakinje osvojila v Wintherthurju leta 2001, druga slovenska plezalka z naslovom svetovne prvakinje. Po izjemnem uspehu je za PZS povedala: "Na svoje prvo svetovno prvenstvo sem res želela iti brez pričakovanj, ki so me v Arcu in morda v Imstu pokopala, tako da v Parizu nisem bila obremenjena. Že kot deklica sem sanjala, da bom nekoč tekmovala v svetovnem pokalu in potem tudi postala svetovna prvakinja, kar se je zdaj uresničilo. Sploh ne znam opisati te sreče in še vedno ne morem verjeti, da mi je uspelo." Janja je po lanski srebrni medalji na evropskem prvenstvu, kjer je sploh prvič startala v članski konkurenci, letos že spadala v ožji krog favoritinj za zmago na svetovnem prvenstvu. Moja forma se res iz leta v leto stopnjuje in upam, da se bo tako nadaljevalo. Ko sem v mladinski konkurenci dosegla te uspehe, sem jih bila res vesela in si nisem predstavljala, da bom zmagala tudi na svetovnem prvenstvu med članicami. Še vedno sem mlada, še vedno imam pred seboj dolgo kariero, tako da imam še veliko ciljev, kaj želim doseči, a ne prevelikih," je povedala druga najmljaša prvakinja v zgodovini svetovnih prvenstev v športnem plezanju. "V tej sezoni si želim zmagati v skupnem seštevku svetovnega pokala, a se ne obremenjujem s tem, vsako tekmo gledam kot posamezno, nikoli kot seštevek. Mislim, da sem letos naredila dovolj, tri zmage v svetovnem pokalu in naslov svetovne prvakinje, sploh nimam besed. Pri tem je bila glava pomembnejša kot moja fizična moč, v glavi sem morala vse postaviti na pravo mesto. Nisem se smela obremenjevati, ampak le uživati v plezanju, kar je bilo ključno."

Vrhunsko uvrstitev je dosegla tudi Mina Markovič. S tretjim mestom je dosegla že svojo peto medaljo na svetovnih prvenstvih. Na zadnjem svetovnem prvenstvu v Gijonu je bila druga v težavnosti in tretja v kombinaciji, prej pa je osvojila še dve medalji v kombinaciji. Naša najboljša plezalka zadnjega obdobja je po uspešnem večeru povedala: "Izjemno vesela sem teh stopničk. Svetovno prvenstvo je zagotovo vrhunec letošnje sezone in zelo sem vesela, da sem se odločila, da se pripravim in nastopim v Parizu. Po malce manj uspešnem začetku sezone sem sestavila glavo, formo in treninge ter na tej tekmi videla, da se lahko poklopi prav vse, kar je res neverjetno. Dvojne slovenske stopničke so nekaj zgodovinskega, vse čestitke Janji za zmago in tudi Domnu želim, da v finalu dobro odpleza. Celotno tekmovanje sem se počutila dobro in pripravljeno, vedoč, da smo naredili dobre treninge. Pred finalom sem že med ogrevanjem čutila, da roke ne sodelujejo z mano, in mi je bilo kar težko nastopiti, ampak so kljub utrujenosti dovolj sodelovale z mano, sicer ne bi šlo tako visoko. Zagotovo bi se dalo še kakšen oprimek višje, a sem s tem več kot zadovoljna."

Presrečen je bil tudi selektor slovenske reprezentance Gorazd Hren, ki je Janjin trener že od njenih prvih plezalnih korakov, letos pa je prevzel še vodenje slovenske reprezentance. "V Parizu se je zgodil res sanjski scenarij, ki sem ga doživel zelo čustveno. Janja si je zaslužila zmago. S prvimi tekmami v sezoni je pokazala, da je na vrhunski ravni, morda se je po treh zmagah z njo malce poigrala glava, ampak smo jo uspeli v pravem trenutku spet sestaviti, jo prepričati, naj v plezanju uživa, kajti ko uživa, je nepremagljiva. Tudi sama je rekla, da bo igrala na karto biti čim manj obremenjena, kar mislim, da se je obrestovalo. Neverjetno je, da smo dobili kar dvojne stopničke. Res sem vesel za Mino, ki se je na začetku sezone malce bojevala s svojo formo, ko se je odločila, da ji plezanje toliko pomeni, da še ne more nehati tekmovati. Vesel sem, da se je sestavila pravi trenutek in odplezala dober finale, v katerem je pokazala svoje izkušnje, odplezala do predzadnjega giba, kar je bilo dovolj za tretje mesto. Več kot zadovoljen sem z njenim rezultatom." Pri tem je še poudaril, da "za temi uspehi stoji celotna ekipa, poleg mene predvsem Urh Čehovin in Luka Fonda. Kot ekipa zelo dobro delamo in mislim, da so rezultati pokazali, da gremo v pravo smer, o čemer priča tudi dobro vzdušje v reprezentanci."

Sobotni večer je bil za ljubitelje športnega plezanja začinjen še z moškim finalom v balvanskem plezanju. Zmagal je Japonec Tomoa Narasaki, pred Adamom Ondro in domačinom Manuelom Cornujem.

Rezultati - težavnost ŽENSKE

Rezultati - balvani MOŠKI

Za zaključek nas na svetovnem prvenstvu čaka še nastop Domna Škofica v finalu težavnosti. Začetek finala, v katerem bo Domen startal kot predzadnji, bo ob 15.30. Pred tem bodo v finalu balvanskega plezanja tekmovale ženske. Oba finala si lahko ogledate na spletni strani Mednarodne zveze za športno plezanje.

Nedelja, 18. september
12.00-13.30 finale BALVANI ženske (V ŽIVO)
15.30-16.30 finale TEŽAVNOST moški (V ŽIVO)

Vir izjav: Planinska zveza Slovenije

Naslovna fotografija: Luka Fonda

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.