Janja Garnbret na prvi tekmi peta

Objavljeno: 16. April 2016 - 20:03
Komentarji: 0 komentarjev

V Švici sta se zmage veselila Shauna Coxsey in Alexey Rubtsov, Janja pa je na svojem debiju osvojila peto mesto.

Finale prve tekme svetovnega pokala v letošnji sezoni so sprva zaznamovale težave s prenosom tekmovanja, pozneje pa nekaj atraktivnih potez plezalcev na balvanih. 17-letna Janja Garnbret, ki je bila lani odlična tekmah svetovnega pokala v težavnostnem plezanju, se je tudi na svoji prvi tekmi v balvanskem plezanju uvrstila v finale, po vodstvu po polfinalu pa je osvojila končno peto mesto. Na zadnjih dveh balvanih je uspešno v prvem poskusu prišla do bonusa.

V ženski konkurenci sta se za zmago borili Britanka Shauna Coxsey in Francozinja Melissa Le Neve, po prvih dveh problemih sta bili izjemno izenačeni, potem pa je Shauna preplezala tretji balvan, kar je bilo na koncu odločilno in Britanka je letošnjo sezono začela tako kot je končala lansko – z zmago. Samo Shauna in Melissa sta bili uspešni na prvih dveh problemih, na tretjem pa je bila poleg Coxseyjeve uspešna še 18-letna Američanka Megan Mascarenas, vrh pa ji je prinesel tretje mesto. Presenetljivo veliko težav je imela Akiyo Noguchi, ki je v preteklih sezonah na podobnih balvanov redno dosegala vrhove.

Tudi v moški konkurenci je bilo izjemno zanimivo. Vsi trije plezalci uvrščeni na stopničke so dosegli dva vrhova, skupaj pa jih je ločil le en poskus. Zmage se je veselil Rus Alexey Rubtsov, ki je poleg dveh vrhov v šestih poskusih dosegel še 3 bonuse. Na drugo mesto se je uvrstil Martin Stranik, ki je bil edini uspešen na drugem problemu, veteran Jorg Verhoven je edini prišel do bonusa na vseh balvanih, vendar pa je za 2 vrhova potreboval poskus več kot Rus in Čeh, kar ga je potisnilo na najnižjo stopničko. Prav vsi finalisti so bili uspešni na tretjem balvanu, na koncu so jih ločili le poskusi ali število doseženih poskusov. V moški konkurenci je tako četrti balvan ostal nepreplezan, zelo blizu je bil Tyler Landman, enako pa je bilo tudi cv ženski konkurenci.

Naslednja tekma bo že prihodnji konec tedna na Japonskem.

Rezultati:

Ženske:
1. Shauna Coxsey, Velika Britanija
2. Melissa Le Neve, Francija
3. Megan Mascarenas, ZDA
4. Akiyo Noguchi, Japonska
5. Janja Garnbret, Slovenija
6. Clementine Kaiser, Francija

Moški:
1. Alexey Rubtsov, Rusija
2. Martin Stranik, Češka
3. Jorg Verhoeven, Nizozemska
4. Alban Levier, Francija
5. Jakob Schubert, Avstrija
6. Tyler Landman, Velika Britanija

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.