Janja Garnbret in Mina Markovič najboljši v polfinalu!

Objavljeno: 17. September 2016 - 08:45
Komentarji: 0 komentarjev
Fotografija: Manca Čujež; PZS

Na svetovnem prvenstvu v Parizu se napetost stopnjuje. Včeraj pozno zvečer smo že dobili prve polfinalistke v težavnosti in finaliste v balvanih. Za slovensko reprezentanco sta dva finalna nastopa priplezali Janja Garnbret in Mina Markovič, ki sta bili v polfinalu dosegli prvi in drugi rezultat ter napovedali boj za vrh v današnjem finalu. Naši tekmovalki sta zgodovinsko dvojno zmago, v vrstnem redu Markovič, Garnbret, dosegli na lanskoletnem evropskem prvenstvu v Chamonixu, zato nestrpno pričakujemo večerni finale. V polfinalu težavnosti je plezala še Rebeka Kamin, ki je svoj prvi nastop na članskih svetovnih prvenstvih končala na 21. mestu. V polfinalu balvanskega plezanja je plezal Jernej Kruder, ki je zasedel končno 11. mesto. Včeraj je uspeh slovenskega plezanja z bronasto medaljo v paraplezanju dopolnil Gregor Selak.

Janja Garnbret je po odličnem polfinalnem nastopu v izjavi za PZS povedala: "Že v kvalifikacijah sem se počutila res super in vrhova obeh smeri sta bila odličen začetek mojega prvega svetovnega prvenstva. V polfinalu nisem bila prav nič živčna, verjetno zato, ker nisem imela nobenih pričakovanj, tudi med ogrevanjem sem se odlično počutila in v polfinalu samo uživala. Nisem razmišljala, kako bom plezala smer, vstopila sem vanjo in jo odplezala, tako kot znam. Za finale si prav tako želim, da v plezanju uživam."

Zelo zadovoljna je bila tudi Mina Markovič: "Do zdaj je šlo vse zelo dobro. Tudi če je pred tekmo prisotne kar nekaj napetosti oziroma pozitivne treme, se, ko pridemo v izolacijsko cono, skupaj s fanti super ogrejemo in misliš le na smer, ki te čaka, čemur je do zdaj sledilo dobro plezanje. Za formo smo poskrbeli na predhodnih treningih in vse, kar si želim, je še eno takšno plezanje v finalu."

Gorazd Hren, selektor slovenske reprezentance je bil po včerajšnjem dnevu zelo zadovoljen: "Janja in Mina sta se v izolaciji počutili dobro, ob pogledu na smer sem bil malce napet, ko sta začeli plezati, pa sem videl, da jima smer ugaja in jo lepo premagujeta. Zelo sem zadovoljen z njunim plezanjem in upam, da bo še finalna smer šla tako dobro. Jernejevega in Rebekinega plezanja še nisem videl, ker sem bil v izolacijski coni. Jernejevo 11. mesto zagotovo ni slab rezultat, četudi je bila želja finale, ki je bilo blizu, za Rebeko pa lahko rečem, da je lahko s prvo tekmo na svetovnem prvenstvu, uvrstitvijo v polfinale in končnim rezultatom lahko zadovoljna."

V ženskem finalu težavnostnega plezanja so se v finale uvrstile še Jain Kim, Anak Verhoeven, Julia Chanourdie, Jessica Pilz, Magdalena Röck, Claire Buhrfeind in Alina Ring. Največji konkurentki za uvrstitev na zmagovalni oder našima tekmovalkama bosta Kimova in Verhoevnova. Vrhunski rezultat so ob optimalnem nastopu sposobne doseči tudi obe Avstrijiki in Francozinja. V moškem finalu balvanskega plezanja bomo spremljali vrhunske mojstre. Najboljšega v polfinalu Adam Ondro, domačo publiko so z uvrstitvijo v zaključne boje razveselili Jeremy Bonder, Mickael Mawem in Manuel Cornu, šesterico finalistov pa zaključujeta japonska tekmovalca Tsukuru Hori in Tomoa Narasaki.

Današnji program svetovnega prvenstva začenjajo ob 9. uri moški s polfinalom v težavnosti, kjer bosta slovenske barve branila Domen Škofic in Urban Primožič, ki sta v kvalifikacijah pokazala, da se oba lahko uvrstita med osem najboljših. Vrhunec današnjega dne za slovensko plezanje bo ženski finale v težavnosti z Janjo Garnbret in Mino Markovič, ki se bo začel ob 21. uri. Vse naše tekmovalce lahko spremljate v neposrednem prenosu na spletni strani Mednarodne zveze za športno plezanje. Danes ob 17.30 bo še moški finale v balvanskem plezanju.

Rezultati - polfinale težavnost ŽENSKE>>>

Rezultati - polfinale balvani MOŠKI>>>

Sobota, 17. september
9.00-11.30 polfinale BALVANI ženske (V ŽIVO)
9.00-11.30 polfinale TEŽAVNOST moški (V ŽIVO)
17.30-19.00 finale BALVANI moški (V ŽIVO)
21.00-22.00 finale TEŽAVNOST ženske (V ŽIVO)

Nedelja, 18. september
12.00-13.30 finale BALVANI ženske (V ŽIVO)
15.30-16.30 finale TEŽAVNOST moški (V ŽIVO)

Naslovna fotografije in izjave: Manca Čujež; Planinska zveza Slovenije

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.