Janja Garnbret do zlata v olimpijski kombinaciji!

Objavljeno: 17. September 2018 - 10:48
Komentarji: 0 komentarjev
Fotografija: Luka Fonda, vir: Planinska zveza Slovenije

Zadnji dan svetovnega prvenstva v športnem plezanju je bil rezerviran za "test" olimpijske kombinacije.

Najprej se je za zadnji komplet medalj v Innsbrucku pomerilo šest najboljših v ženski konkurenci, med katerimi je bila tudi naša Janja Garnbret. Najboljša slovenska športna plezalka je upravičila vlogo prve favoritinje ter po naslovu svetovne prvakinje v balvanih in podprvakinje v težavnosti, osvojila še zlato v olimpijski kombinaciji, formatu tekmovanja, v katerem se bodo plezalke in plezalci pomerili na olimpijskih igrah v Tokiu 2020. Tekmovalke so začele s hitrostjo, kjer je Janja dosegla nekoliko slabši rezultat kot v kvalifikacijah, kar je zadoščalo le za peto mesto. Sledili sta še disciplini, v katerih Janja trenutno dominira. Najprej je prepričljivo premagala vse tekmice v balvanih, kjer je edina od tekmovalk dosegla vse vrhove, potem pa je zmagala še v težavnosti, kjer je bila smer za najboljši dve ponovno prelahka, vendar so bile sekunde tokrat na strani naše tekmovalke. Drugo mesto je dosegla Korejka Sol Sa, ki je bila najboljša v hitrosti in druga v balvanih, tretja pa je bila domačinka Jessica Pilz.

Pri moških je bil najboljši Jakob Schubert, ki se je po zmagi v težavnosti veselil svojega drugega naslova na prvenstvu, drugi je bil vedno odlični Adam Ondra, tretji pa Nemec Jan Hojer. Schubert je odločilno prednost pred Ondro naredil v hitrosti, saj sta potem v balvanih in težavnosti oba dosegla po eno prvo in drugo mesto. V balvanih sta oba dosegla štiri vrhove, vendar je Avstrijec za to porabil tri poskuse manj, v težavnosti pa je bil prepričljivo najboljši Ondra.

Izjava Janje Garnbret za Planinsko zvezo Slovenije

"V hitrosti sem pričakovala malo boljši čas, a se je malo zataknilo. Ni bilo problema, ker sem vedela, da imam še dve disciplini. V finalu v balvanih sem res uživala, prav tako v težavnosti. Vse smo balvane jemale, kot da je to svetovno prvenstvo samo v balvanih, so se nam pa zdeli malo lažji. Tudi težavnostna smer je bila zanimiva, vzdržljivostna, vmes smo imele skok, tako da sem se lahko tudi tam pokazala, poleg tega pa imela boljši čas kot Avstrijka in zmagala. Glede na odziv po balvanih, ko sem se zjokala, mi trenutno malce več pomenijo balvani, ker v tej disciplini še nisem bila svetovna prvakinja, kombinacija pa je tudi res velik dosežek. Pokazalo se je, da sem najbolj raznovrstna tekmovalka, kar zelo veliko pomeni in je zelo dobra popotnica za Tokio. Res sem vesela, da mi je to uspelo in da sem prva zmagovalka v kombinaciji."

Zelo zadovoljni po prvenstvu so tudi v strokovnem vodstvu reprezentance. "Vse pohvale Janji. Kljub utrujenosti deklet, ki so tekmovale v kombinaciji, je ostala trdna in zbrala dovolj motivacije, da odpleza vse tri tekme v enem zamahu. V hitrosti sami vemo, kje smo, tako da je bil rezultat kar pričakovan, v balvanih je pokazala, zakaj je svetovna prvakinja, hkrati pa prihranila dovolj energije za težavnost, kjer je spet pokazala, da je smer splezala z lahkoto in škoda, da ni bila že na prvi tekmi smer malo težja," je bil ponosen tudi selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren, čigar desna roka sta trenerja Urh Čehovin in Luka Fonda, nepogrešljiv pa je tudi fizioterapevt Peter Hribar"Če potegnem črto pod prvenstvom, bolje skoraj ne bi moglo biti. Seveda je zmanjkalo malo sreče še za kakšen finale in polfinale. Zelo vesel bi bil, če bi bil v finalu še Jernej, če bi se poklopilo Domnu, ker je bil res pripravljen, Gregor je naredil presežek, res odličen rezultat, Janja pa tudi mislim, da je postavila stvari na svoje mesto in pokazala, kdo je trenutno najboljši na svetu v plezanju," je kar žarel Hren, tudi Janjin osebni trener.

Slovenska reprezentanca se tako po zaslugi Janje Garnbret, dve zlati in ena srebrna medalja, ter Gregorja Vezonika, bronasto medalja, s prvenstva vrača s štirimi medaljami. Enako število medalj je dosegla le še domača reprezentanca, ki pa je dosegla eno zlato več od naših. Ne smemo pa izpustiti še nekaj uvrstitev naših tekmovalcev. Domen Škofic je v težavnosti zasedel 5. mesto, kar je zanj pomenilo razočaranje, vendar gre še vedno za odlično uvrstitev, Mia Krampl je s 7. mestom v težavnosti dosegla svoj najboljši rezultat na svetovnih prvenstvih, Jernej Kruder pa je bil v balvanih na 8. mestu in mu je le malo zmanjkalo do uvrstitve v finale. Vidnejši rezultat je uspel tudi Katji Kadič, ki je bila 12. v balvanih, pohvalimo pa lahko tudi dva mlada tekmovalca, Lučko Rakovec in Luka Potočarja, ki sta v svojem prvem nastopu na svetovnih prvenstvih plezala v polfinalu težavnosti. Za še dve bronasti medalji sta na tekmovanju za paraplezalce poskrbela vedno odlična Tanja Glušič in Gregor Selak.

Viri: IFSC in Planinska zveza Slovenije

Naslovna fotografija: Luka Fonda

 

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.