Janja Garnbret do tretje zmage, Domen Škofic tretji

Objavljeno: 29. Julij 2018 - 10:23
Komentarji: 0 komentarjev
Fotografija: Luka Fonda, vir: Planinska zveza Slovenije

V Arcu se je s sobotnim finalom končala četrta letošnja tekma za svetovni pokal v težavnostnem plezanju.

Znova je bil večer uspešen tudi za slovenske plezalce. Janja Garnbret je že tretjič letos v tej disciplini stopila na najvišjo stopničko. Tudi tokrat sta se za njo uvrstili Jessica Pilz in Anak Verhoeven. V moški konkurenci je odličen vikend tudi za Domnom Škoficem, ki je s tretjim mestom že drugič zapored stal na najnižji stopnički zmagovalnega odra. Tokrat je bil njegovo plezanje vse do napake v finalu brezhibno, vendar mu je zdrs noge pri vpenjanju vrvi preprečil boljšo uvrstitev. Zmage se je veseli Jakob Schubert, drugi pa je bil Stefano Ghisolfi.

Izjave naših plezalcev in selektorja po finalu v Arcu za Planinsko zvezo Slovenije

Janja Garnbret

"Arco ni bil moj najboljši prijatelj, saj me ni spustil s tretjega mesta, zato sem si letos še posebej želela zmago in že v kvalifikacijah dala vse od sebe. Finalno smer sem odplezala malce nesproščeno, saj na začetku nismo poznale sekvence gibov, nato pa se mi ni uspelo sprostiti, četudi je smer dovoljevala malo počitkov in reševanja. Na koncu me je zmanjkalo, a sem bila zadovoljna s tem, kar sem pokazala, saj sem se potrudila po svojih najboljših močeh in zato bila zadovoljna tudi brez vrha." 

Domen Škofic

"S finalnim plezanjem sicer nisem zadovoljen, ker mi je spodrsnilo, a biti z napako spet na stopničkah je samo potrditev, da je forma res dobra in se mi bo enkrat res odprlo. Danes sem kar nekako čutil, da bom zmagal, a mi je zdrs to preprečil, do tistega mesta pa sem se res dobro počutil in smer mi je bila zelo všeč, zato sem jo želel preplezati. Kaže, da bo treba za zmago še malo počakati, a počutim se zelo dobro. Na koncu sem vesel stopničk, a ostaja grenak priokus, saj letos še nisem sestavil plezanja, kot ga znam, čeprav se kljub temu vrstijo super rezultati."

Gorazd Hren, selektor

"Že vso sezono gremo v pravo smer. Škoda za Tjašo in Mino, da sta ostali ravno pod črto finala. Po drugi strani pa smo v zakletem Arcu danes stvari postavili na pravo mesto. Zelo sem vesel za Janjo, ki bo vedno poskusila pokazati najboljše, kar zna, in zelo sem vesel za Domna, ki je v finalu pokazal res dobro plezanje, škoda le, da mu je zdrsnilo."

V polfinalu so nastopile še tri Slovenke: Tjaši Kalan (AO PD Kranj) na 9. mestu se je že tretjič v sezoni finale za las izmuznilo, Mina Markovič (PK Plus) se je z isto polfinalno višino kot Kalanova uvrstila na 10. mesto, Katja Kadić (PK Škofja Loka) pa je tekmovanje sklenila na 26. mestu. Slovenske barve so zastopali še Milan Preskar (PK Škofja Loka) na 29., Tjaša Slemenšek (Šaleški AO) na 39. in Martin Bergant (PK Škofja Loka) na 49. mestu.

Rezultati finale - svetovni pokal Arco 2018

  ŽENSKE     MOŠKI  
1. Janja Garnbret (SLO) 50+ 1. Jakob Schubert (AVT) 44+
2. Jessica Pilz (AVT) 49+ 2. Stefano Ghisolfi (ITA) 41+
3. Anak Verhoeven (BEL) 39+ 3. Domen Škofic (SLO) 41
4. Claire Buhrfeind (ZDA 33+ 4. Adam Ondra (ČEŠ) 41
5. Helene Janicot (FRA) 31 5. Shuta Tanaka (JAP) 40+
6. Manon Hily (FRA) 28 6. Sascha Lehmann (ŠVI) 38+
7. Ivgeniia Kazbekova (UKR) 28 7. Alberto Gines Lopez (ŠPA) 32+
8. Christine Schranz (AVT) 9 8. Hyunbin Min (KOR) 23+
       
9. Tjaša Kalan (SLO)   29. Milan Preskar (SLO)  
10. Mina Markovič (SLO)   49. Martin Bergant (SLO)  
26. Katja Kadič (SLO)        
39.  Tjaša Slemenšek (SLO)        

Vsi rezultati - ŽENSKE>>>

Vsi rezultati - MOŠKI>>> 

Športnoplezalno karavano po napornem juliju čaka krajši tekmovalni premor, naslednja tekma svetovnega pokala bo v balvanskem plezanju, in sicer 17. in 18. avgusta v Münchnu, vrhunec sezone pa predstavlja svetovno prvenstvo v športnem plezanju, ki ga od 6. do 16. septembra gosti Innsbruck, 29. in 30. septembra pa bomo za najboljše športne plezalke in plezalce znova lahko navijali v Kranju.

Vir: Planinska zeza Slovenije, Manca Čujež

Naslovna fotografija: Luka Fonda

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.