Garnbretova in Škofic zmagovalca svetovnega pokala!

Objavljeno: 28. November 2016 - 10:08
Komentarji: 0 komentarjev
Fotografija: Friko.si

Janja Garnbret in Domen Škofic sta v Kranju na zadnji tekmi za svetovni pokal v težavnosti dvignila pokal za najboljšega oz. najboljšo v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti za sezono 2016. Janja je bila najboljša tudi v skupnem seštevku v kombinaciji. Slovenski plezalci so bili z izjemno sezono najboljši tudi v pokalu narodov. Zmagali so pred Francijo in Avstrijo.

Najboljša plezalca v tej sezoni v finalu tekme v Kranju nista stopila na sam vrh. V moški konkurenci je zmagal Sebastian Halenke, pred Domnom Škoficem in Jakobom Schubertom. Pri ženskah je najboljše plezanje v finalu prikazala Anak Verhoeven, druga je bila Akiyo Noguchi, Janja Garnbret pa je zmago v skupnem seštevku potrdila s tretjim mestom. V finalu sta plezala še dva predstavnika Slovenije. Mina Markovič se je uvrstila tik za dobitnice medalj, Urban Primožič pa je v svoji zadnji tekmi kariere zasedel šesto mesto.

Slovenske barve je na finalni tekmi svetovnega pokala v Kranju zastopala 19-članska ekipa, od katere se jih je enajst uvrstilo v polfinale. Poleg finalistov so dali vse od sebe tudi Katja Kadič (11.), Jure Raztresen (16.), Vita Lukan (19.), Milan Preskar (19.), Rebeka Kamin (20.), Tjaša Kalan (24.), Mia Krampl (26.), Kaja Skvarč Božič (34.), Tjaša Slemenšek (35.), Veronika Meke (38.), Jernej Kruder (42.), Anže Peharc (46.), Martin Bergant (47.), Gregor Vezonik (51.) in Zan Sudar (54.).

Izjave slovenskih tekmovalcev, selektorja slovenske reprezentance in pomembnih gostov za Planinsko zvezo Slovenije

"Res je neverjetno, še vedno ne morem dojeti, da nama je z Domnom skupaj uspelo osvojiti skupno zmago svetovnega pokala. Spisala sva še en zgodovinski dogodek - preprosto srečna sem," se je iskrilo v očeh Janje Garnbret, ki je poleg dvojne skupne zmage SP v Kranju želela pred domačimi navijači, ki so jo množično in s transparenti prišli podpret iz Koroške in Velenja, pokazati najboljšo predstavo, a se je malce zalomilo, kljub temu pa smo po njeni zaslugi dvakrat ponosno poslušali slovensko himno. "Ključni so bili živčki. Vso tekmo sem se zelo dobro počutila, a v finalu mi je zdrsnilo pri gibu, kjer sem padla. Vseeno sem zmagala v skupnem seštevku svetovnega pokala, tako da mi ni treba biti razočarana. Neverjetno je bilo dvakrat slišati Zdravljico, niti v sanjah si ne bi mogla predstavljati, zdaj pa se je to uresničilo," se je s kančkom bridkosti veselila Janja, še toliko bolj, ker sta na prestol SP stopila skupaj z Domnom. "Mislim, da še ne moreva dojeti, kar se je ravnokar zgodilo, res je neverjetno, morda se celo ne bo nikoli več ponovilo," je povedala takoj po podelitvi medalj in pokalov, ki so zanjo še dodatna spodbuda k napredku. "Izzivi me čakajo še tako v skali kot na tekmah, želim si celo ponoviti vse rezultate, tako da mi jih ne bo zmanjkalo do konca kariere," je piko na i postavila mlada tekmovalka, ki je v mladinski konkurenci dosegla vse, kar je mogoče, v prvi celotni sezoni med članicami pa precej več kot marsikatera tekmovalka v celotni karieri.

Tudi Domen Škofic je žarel od ponosa, ko je visoko dvignil pokal za skupno zmago SP v težavnosti, za katero je kocka padla v Kranju. "Med plezanjem sem bil zelo sproščen, vnaprej dosežena Janjina dvojna zmaga SP je bila zame dodatna motivacija, da nama uspe skupaj, sem moral pa nadzorovati željo, da ni bila prevelika in bi ustvarila pritisk namesto spodbude," je dejal Radovljičan, ki je osvojil prvo najvišjo lovoriko za slovensko moško plezanje in jo oplemenitil s srebrom v Kranju, svojimi premiernimi stopničkami na domačih tleh: "Nisem si mislil, da bo ta višina v finalni smeri dovolj za stopničke, a po plezanju sem se super počutil in vem, da sem dal vse od sebe. Pomislil sem, da je zagotovo kdo padel še prej kot jaz, glede na odziv dvorane sem vedel, da sem sestavil nekaj dobrega, še vedno pa je bilo težko dojeti. Domače občinstvo je vedno nekaj posebnega, končno se mi je uspelo uvrstiti na stopničke - res ni bila zmaga, ampak da sem zmagal v skupnem seštevku in se v Kranju uvrstil na stopničke, je prav pravljično. Presrečen sem, da sem del tega, presrečen sem, da sva na vrhu skupaj z Janjo." Ob sijajnih uspehih naših plezalcev tudi športno plezanje postaja vse bolj priljubljeno. "To smo ustvarili skupaj, saj takšna podpora javnosti športnemu plezanju zagotovo pomaga, upam, da bo zanimanje še naprej raslo in da povečajo kranjsko dvorano, saj je škoda, da ne more priti na tekmo še več navijačev," je še dodal 22-letnik.

"Smer oziroma postavitev je bila fenomenalna, čeprav mi ni bila najbolj pisana na kožo, zato sem še toliko bolj vesela, da se mi je uspelo zbrati, dati na kup vse svoje znanje in izkušnje in priti čim višje. Na koncu mi je ostalo še precej moči, saj je smer zahtevala težke odločitve in težke gibe. Za mano je zelo dober konec tedna, pokazala sem, da sem telesno in tudi v glavi dobro pripravljena in še vedno konkurenčna za vrh," je po tekmi vtise strnila Mina Markovič, ki jo je strast do tekmovalnega plezanja obdržala v karavani najboljših, kjer je bila v preteklosti tudi trikrat skupna zmagovalka svetovnega pokala: "Sicer bom še premislila, ampak sama v sebi čutim, da sem še konkurenčna samemu vrhu, veliko mi pomeni tudi to, da se lahko ukvarjam s tem, s čimer se najraje - in si želim to početi še naprej." V enajstih zaporednih kranjskih finalih si je štirikrat priplezala zmago (v letih 2009, 2012, 2014 in 2015), po čem pa ji bo najbolj ostala v spominu letošnja tekma? "Upam, da ne po tem, da je zadnja. V Kranju je vedno zelo dobra organizacija, smeri so iz leta v leto boljše, tudi občinstvo naredi svoje. Morda mi bo ostalo v spominu po tem, da nisem pokazala čisto vsega, česar sem sposobna, zagotovo pa tudi po dobrem plezanju in nagradi meni osebno, da sem spet lahko plezala v Kranju."

Tudi v karieri Urbana Primožiča ima Kranj posebno mesto, saj je tu leta 2008 nastopil na svoji prvi tekmi svetovnega pokala, se leta 2011 uvrstil v svoj prvi domači finale in s petim mestom dosegel najboljšo uvrstitev v karieri, ki jo je izenačil letos v Villarsu, letošnji SP Kranj pa je izbral za slovo od tekmovalne kariere, zato je bil še toliko bolj vesel poslovilnega finala. "Že uvrstitev v finale je bila zame neverjetna, to sem si želel in to sem dobil. V finalu sem le želel nastopiti sproščeno, pokazati, kar znam, smer je bila za razliko od kvalifikacij in polfinala težka že od začetka. Morda trenutek nezbranosti pri ključnem oprimku, zaradi česar sem padel, ampak nisem bil razočaran. Zadovoljen sem, še posebej pa sem srečen, da je uspelo tudi Domnu," se je iskreno veselil 24-letni Škofjeločan, ki ga po koncu tekmovalne poti čakajo novi izzivi: "Odločitev je padla po daljšem premisleku. Končujem magisterij na fakulteti za strojništvo in v naslednjih letih se vidim na tem področju, ki me zelo veseli. Vsekakor ne bom mogel pustiti plezanja za sabo, tako da bom še vedno plezal, aktivno sodeloval v klubu in tudi pomagal pri reprezentanci, če bo potrebno."

"Že uvrstitev enajsterice v polfinale je bila odlična, štirje so napredovali v finale. Finalna smer za fante je bila res zasoljena, malce škoda za gledalce, za šov. Halenke je pošten zmagal, Domen pa je kot drugi, kar je odličen rezultat, tudi trdno obvaroval svojo prednost v skupnem seštevku, kar je bila največja želja. Dekleta so imela lepo smer. Anak je danes pokazala, kar kaže že vso sezono, da je zelo dobro pripravljena, Janja je plezala odlično, po moje najbolje, a je v zadnjem delu preveč pohitela, a tretje mesto in skupna zmaga sta vrhunska. Res sem si želel, da bi bila na stopničkah še Mina, ki je prav tako dobro odplezala. Tudi Urban je plezal dobro, ponesrečilo se mu je pri oprimku, za katerega se je pokazalo, da je bil detajl smeri; zelo sem vesel, da se mu je konec kariere (to sicer na mojo žalost) poklopil s finalom," je nastope svojih varovancev ocenil selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren, čigar desna roka sta pomočnik Luka Fonda in trener Urh Čehovin.

V finalu svetovnega pokala Kranj 2016 je za naše tekmovalce navijala tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič, ki je povedala: "Športno plezanje je disciplina, ki ni priljubljena le pri mladih, predvsem pa v svetu dobiva vse večjo podporo, zato je prav, da jo podpre tudi Slovenija. Imamo izjemne plezalke in plezalce, kar dokazujejo z odličnimi rezultati, predvsem pa ta šport dobiva vse večjo prepoznavnost in težo, tako da tudi z naše strani vsa podpora. Posameznicam in posameznikom, ki so bili v letošnji sezoni izvrstni v svojih dosežkih, smo s strani ministrstva že podali skromno nagrado, da bi jim bilo vsaj malo lažje na tej športni poti. Plezalni šport še nima takšne podpore, kot si jo zasluži, zato je prav, da izjemne posameznike vsaj kdaj pa kdaj tudi kot država nagradimo."

"Velik uspeh je, da je bila sprejeta odločitev o vključitvi športnega plezanja kot olimpijske discipline, na žalost v tem trenutku le za olimpijske igre v Tokiu leta 2020. To pomeni, da ima Slovenija šport več, v katerem lahko upa na vrhunske dosežke, imamo dva zmagovalca svetovnega pokala, po drugi strani pa je to šport, ki je pisan na kožo naši miselnosti, relativno veliko je zanimanja zanj, in če se bo športno plezanje obdržalo med olimpijskimi športi, mislim, da bo tako Slovenija imela še uglednejše mesto v mednarodni olimpijski družini," je obete športnega plezanja ocenil Janez Kocijančič, vršilec dolžnosti predsednika Evropskega olimpijskega komiteja.

Rezultati - svetovni pokal Kranj 2016

  ŽENSKE (49 tekmovalk)     MOŠKI (64 tekmovalcev)  
1. Anak Verhoeven (BEL) 48+ 1. Sebastian Halenke (NEM) 37
2. Akiyo Noguchi (JAP) 41 2. Domen Škofic (SLO) 23+
3. Janja Garnbret (SLO) 40+ 3. Jakob Schubert (AVT) 20
4. Mina Markovič (SLO) 40+ 4. Stefano Ghisolfi (ITA) 20
5.  Hannah Schubert(AVT) 31+ 5. Dmitrii Fakiryanov (RUS) 20
6. Jain Kim (KOR) 31+ 6. Urban Primožič (SLO) 20
7. Yuka Kobayashi (JAP) 25+ 7. Romain Desgranges (FRA) 19+
8. Mathilde Becerra (FRA) 21+ 8. Yuki Hada (JAP) 15+
       
11. Katja Kadič (SLO)   16. Jure Raztresen(SLO)  
19. Vita Lukan (SLO)   19. Milan Preskar (SLO)  
20. Rebeka Kamin (SLO)   42. Jernej Kruder (SLO)  
24. Tjaša Kalan (SLO)   46. Anže Peharc (SLO)  
26. Mia Krampl (SLO)   47. Martin Bergant (SLO)  
34. Kaja Skvarč Božič (SLO)   51. Gregor Vezonik (SLO)  
35. Tjaša Slemenšek (SLO)   54. Zan Sudar (SLO)  
38. Veronika Meke (SLO)        

Rezultati svetovni pokal Kranj 2016 - MOŠKI>>>

Rezultati svetovni pokal Kranj 2016 - ŽENSKE>>>

Skupna razvrstitev svetovnega pokala 2016 - TEŽAVNOST

  ŽENSKE točke   MOŠKI točke
1. Janja Garnbret (SLO) 530 1. Domen Škofic (SLO) 472
2. Anak Verhoeven (BEL) 495 2. Jakob Schubert (AVT) 402
3. Jain Kim (KOR) 395 3. Romain Desgranges (FRA) 380
4. Magdalena Röck (AVT) 345    
5.  Mina Markovič (SLO) 306 10. Urban Primožič (SLO) 199
         
20. Tjaša Kalan (SLO) 77      

Skupni seštevek v težavnosti svetovni pokal 2016 - MOŠKI>>>

Skupni seštevek v težavnosti svetovni pokal 2016 - ŽENSKE>>>

Vir: Planinska zveza Slovenije

Fotografije: Friko.si

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.