Rastlina v stenah, ki lahko opeče in povzroči boleče mehurje

Objavljeno: 15. Maj 2018 - 21:24
Komentarji: 0 komentarjev

Verjetno se je že marsikomu med bralci zgodilo, da je dan ali dva po plezanju na koži predvsem rok, nog, pa tudi vratu in obraza opazil opekline - majhne rdeče mehurčke. Opekline so pogost pojav pri plezanju spomladi in poleti v Paklenici ali po obisku prisojnih sten Vipavske doline, predvsem bolj obiskanih skal Podraške in Gradiške ture. Zanimivo je to, da se običajno niti ne spomnimo kaj se je zgodilo in čeravno sklepamo, da je kožna reakcija povezana s kakšno rastlino, se ob pojavu ne spomnimo več, katera bi lahko bila krivec neprijetnostim.

Razlog opeklinam je Navadni rebrinec (Pastinaca Sativa L), ki vsebuje snov furanokuramin, ki pri nekaterih povzroča fitofotodermatitis oziroma preobčutljivost kože na sonce. Po dotiku in izpostavljanju soncu tako lahko dobimo na koži rožnato rdeče izpuščaje z mehurji. Reakcija na koži je lahko vidna šele po nekaj dneh.

Opekline z navadnim rebrincem
Stik z navadnim rebrinecem lahko povzroči boleče rožnato rdeče izpuščaje z mehurji.

Plezalci in alpinisti so tem rastlinam še posebej izpostavljeni v spomladanskih in poletnih mesecih, ko roža cveti.

Nasvet: Če opazite v plezalnih stenah rumenkasto rastilno kot je na naslovni sliki, se jo izogibajte. V primeru stika z rastlino, mesto stika speremo z večjo količino vode in ga ne drgnemo in praskamo, v nasprotnem primeru sledi težje vnetje kože. Rane ne izpostavljajte soncu, saj kombinacija vročine in pota pospešuje reakcijo na koži.

Prva pomoč ob stiku z navadnim rebrincem

  • Mesto stika speremo z večjo količino vode.
  • Če je le možno, mesto stika hladimo.
  • Mesto stika ne drgnemo in ne praskamo, v nasprotnem primeru sledi težje vnetje kože.
  • Rane ne izpostavljamo soncu, saj kombinacija vročine in pota pospešuje reakcijo na koži.
  • Ob hujših reakcijah nujno poiščite zdravniško pomoč.
Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.