5 nasvetov za dobro fotografijo v gorah ali med plezanjem

Objavljeno: 13. December 2018 - 16:45
Komentarji: 0 komentarjev

Plezalni užitki ali samo obisk gora je nekaj mogočnega, kar nas žene stran od vsakodnevnega tempa življenja in vsak mora imeti znotraj sebe nekaj ljubezni do tega kar počne. Ali je to športno plezanje, balvaniranje, alpinizem ali pa samo gorništvo, ni pomembno. Vedno pravijo, da so pomembne zgodbe in te zgodbe so običajno v danšanjem času zapisane v obliki fotografij, ki nas spominjajo na vsa naša doživetja.

V objektiv je težko oziroma nemogoče ujeti celoto, motiv in občutek, ki bi nam dali popolno fotografijo. Fotografije so le majehn približek tistega občutka, ki smo ga imeli v naravi, gorah oziroma med aktivnostjo.

Čeprav prijatelji včasih nergajo, da vas čakajo ali jih zebe, ko jih v objektivu prestavljate levo desno za popolnejši posnetek, vam bodo na koncu v resnici vsi hvaležni, ko bodo videli izdelek. (Anže Čokl)

Strokovni nasveti fotografa, ki ve kako se streže stvarem

Na kaj je treba biti pozoren, ko poskušamo v objektiv ujeti prave trenutke naših doživetij, smo se pogovarjali s fotografom, plezalcem in alpinistom Anžetom Čoklom, ki ima za seboj kar nekaj kilometrine z gorsko fotografijo oziroma fotografijo med aktivnostjo.

Fotoaparat vselej pri roki

Če bi se moral odločit na za eno samo stvar, ki najbolj vpliva na to, da nastane zanimiv posnetek, je to, da je fotoaparat vedno pri roki. Pospravljen v nahrbtniku, po možnosti kje globoko med oblekami, bo avtomatsko pomenil manj posnetkovi in več zamujenih priložnosti. Če ne gre za režirane posnetke ali dan fotografiranja v gorah, je to še toliko bolj pomembno!

Fotografirati takrat, ko ni najlaže

Ob brežnem pregledu spleta boste opazili, da je velika večina fotografij nekega razgleda ali gore narejene iz iste perspektive, istega mesta, na isti način. Naj bo to pohodniška tura, vrh gore ali klasična smer v stenah. Fotografije iz istega varovališča, z istim pogledom, z istim kotom, vse isto, stokrat videno. Potrudit se je potrebno in fotografirati takrat, ko ni najlaže: ko dežuje, v detajlu smeri, med sneženjem, ob neljubih slučajih … takrat nastanejo zgodbe, ne le vselej ponavljajoče se fotografije.

Svetloba in kompozicija

Tako kot pri vseh drugih zvrsteh fotografije, se tudi v gorah najboljše fotografije rojevajo ob najbolj čudovitih delih dneva: vzhod, zahod, zvezdnato nebo… Fotografije vam bodo pomenile več in bile tudi lepši spomin, če se boste za njih bolj potrudili - vzhodi in zahodi so najlepši.

Kreativnost pred opremo

Danes lahko s takorekoč vsakim fotoaparatom ob pravem delu dneva z nekaj kreativnosti naredite dih jemajočo fotografijo. Več jih boste naredili in boljše bodo, če boste dejansko fotografirali ni manj brali forume, razne nasvete in teste opreme. Seveda je boljša (dražja) oprema zmožna bolj kvalitetnih posnetkov, ampak z občutkom in znanjem se meja med najdražjo in povprečno fotografijo izgublja.

Dober motiv

Sicer stvar osebne preference, ampak v gore pogosto hodimo, ker nas gore očarajo s svojo veličino, prostranostjo in navdahnejo s svobodo. Če boste namesto “praznih" fotografij samih gora in tihe narave postavili človeka v perspektivo, boste s fotografijami oživili tisto, zaradi česar nas mnogo v gore zahaja. Čeprav prijatelji včasih nergajo, da vas čakajo ali jih zebe, ko jih v objektivu prestavljate levo desno za popolnejši posnetek, vam bodo na koncu v resnici vsi hvaležni, ko bodo videli izdelek.

Odgovarjal: Anže Čokl, www.anzecokl.com

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.