Kako skrbeti za nego plezalskih rok in prstov?

Objavljeno: 28. Januar 2019 - 21:55
Komentarji: 0 komentarjev

Prsti so človekovo najpomembnejše orodje, pri plezanju pa so obremenjeni bolj kot pri večini drugih dejavnosti. Ne le, da morajo biti močni in držati, temveč mora biti ravno pravšnja tudi njihova koža. Kadar je ta v dobrem stanju, pri plezanju pomaga, kadar je ne negujemo pravilno, pa je poškodovana, boleča, blazinice otečejo, najprej se pojavi brezbarven izcedek, nato tudi kri.

Koža na prstih plezalca mora biti v prvi vrsti utrjena. Z rednim plezanjem postane podobna usnju ter je odporna na odrgnine in razpoke. Ker je ves čas izpostavljena trenju, se na njej pojavijo zadebelitve. Enakomerna odebelitev je dobrodošla, če se pojavlja neenakomerno, pa jo velja tudi odstraniti s pomočjo pilice, brusnega papirja ali kamna za odstranjevanje trde kože. Težava je predvsem v tem, da se neenakomerne zadebelitve rade luščijo, še posebej na grobi naravni skali. Nadzirana in previdna odstranitev je torej boljša kot nenadno odluščenje, ki je lahko še kako boleče.

Krema pred plezanjem?
Marsikomu niti na misel ne pride, da bi roke negoval pred plezanjem, saj so kreme mastne in "spolzke". Pa vendar je dobro oz. priporočjivo tudi nekaj ur pred plezanjem nanesti kremo za roke, saj bo ta skbela za primerno prožnost kože med kasnejšim plezanjem. Prožna koža pomeni manj razpok. Vendar pa naj ta krema ne vsebuje voska in množice rastlinskih olj, da vaši prsti res ne bodo mastni. Izberite predvsem vlažilne kreme (na primer z aloe vero), ki se dobro in hitro vpijajo, pri njih pa imate že uro po nanosu povsem suh občutek.

Krema za roke Climbskin
Chris Sharma prisega na kremo za roke ClimbSkin.

Nega kože po plezanju
Po vsakem plezanju je pomembno dobro umivanje rok, s katerim odstranimo magnezij, ki kožo izsušuje. Uporabite običajno milo brez alkohola, saj tudi ta kožo suši. (Če imate že sicer suho kožo, se velja izogibati tudi tekočemu magneziju, saj ta običajno ravno tako vsebuje alkohol.) Sledi naj primerna nega morebitnih ran, ki jih je potrebno razkužiti.

Po plezanju oziroma vsak večer pred spanjem kožo tudi dobro nahranite. Izberite negovalno kremo za roke in nohte, lahko se odločite tudi za posebno mazilo, namenjeno prav plezalcem. Različne kreme vsebujejo različna razmerja olj, vitaminov in drugih sestavin, pomembno pa je najti takšno, ki ustreza prav vam. Nekateri prisegajo na kreme z vitaminom E, drugi na jojobino ali tudi kar oljčno olje, spet tretjim je ljubši čebelji vosek, karitejevo ali kakavovo maslo, ali pa uporabljajo kar propolis. Najti mazilo, ki bo odlično za vse, ni mogoče – koža se od posameznika do posameznika razlikuje, zato bo morda potrebnih nekaj testiranj, preden najdete tisto, ki kar najhitreje koristi vašim obdrgnjenim blazinicam.

Kožo je potrebno nahraniti tudi od znotraj. Nujna je zdrava prehrana, ki ji omogoča dobro obnavljanje, prav tako pa ne smemo pozabiti na dovolj uživanja tekočine. Če pijemo premalo vode, se to na koži precej hitro pozna, prične se luščiti in slabše se celi. Če imate s kožo že sicer težave, ni odveč niti razmisliti o prehranskih dodatkih, ki vplivajo prav nanjo.

Kaj pa poškodbe prstov?
Če pride do manjše krvavitve, si lahko običajno pomagate kar z magnezijem, saj jo bo ta pomagal zaustaviti. Kadar je poškodba nekoliko bolj opazna, pa velja poškodovano mesto prekriti s trakom za prste, pri čemer ga na področju same krvavitve zapognite, da se ne prime na rano z lepljivim delom. Prav tako so tudi v naših lekarnah na voljo tako imenovani tekoči obliži. Gre za tekočino, ki jo nanesemo na rano, ta pa se na njej posuši in preprečuje njeno odpiranje. Prav tako zagotavlja vodoodpornost.

Vedno velja razmisliti, ali je poškodba dovolj majhna, da lahko s plezanjem nadaljujete, ali ga velja prekiniti. Gotovo smo že vsi videli vsaj fotografije povsem krvavih prstov, kjer je prišlo tudi do resnega "lupljenja" kože, vendar naj vam takšno trpljenje ne bo za zgled. Zapomnite si, da je bolje končati pravočasno, kot pa se zaradi resne poškodbe kože prstov nato obsoditi na dolgo okrevanje in več tednov brez vsakega plezanja.

Nega nohtov
Kratko pristriženi nohti so za plezalce obvezni, saj so tudi nohti lahko ovira pri plezanju, prav tako pa lahko tudi na področju nohtov pride do poškodb. Če se tudi povsem kratki nohti radi cepijo in pokajo, bo prišla (predvsem pri dekletih) prav plast laka za nohte, morda tudi nekoliko obstojnejši "gel nohti", ki bodo poskrbeli za učvrstitev. Ne pozabite pa še na obnohtno kožico. Nanjo redno nanašajte olje, ki zagotavlja hranila tudi za rastišče nohta.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.