Priprava na turno smuko

Objavljeno: 27. Februar 2018 - 12:39
Komentarji: 0 komentarjev

Eden največjih zimskih užitkov od aktivnostih v naravi je zagotovo turno smučanje. Ne glede na užitke na snegu, lepoto v naravi, lepe fotografije za lepe spomine, je lahko turna smuka tudi nevarna za vse tiste, ki se podajo na teren brez priprave in znanja. Pripravili smo nekaj nasvetov, ki jih enostavne ne smete spregledati preden se odpravite s prijatelji na zasnežena pobočja.

Preveri opremo

Ko potegneš opremo iz poletne hrambe si vzemi čas in preveri, če je vse brezhibno. Preden se podaš na prvo turo preveri stanje vsakega kosa opreme.

Preveri plazovno sondo in lopato za poškodbe: Preveri, ali so zvari v dobrem stanju. Če opaziš kakšne poškodbe zamenjaj opremo. Plazovna oprema je življenskega pomena in mora biti v brezhibnem stanju. Ni prostora, predvsem pa časa, za improvizacijo.

Preveri plazovno žolno: Prepričaj se, da v prostoru za baterijo ni korozije. Za daljše shranjevanje je potrebno odstraniti baterije. Če je na kontaktih korozija, jih očisti z zobno ščetko in vodno raztopino sode bikarbone. Preveri vzmeti in ali je baterija čvrsto nameščena na svoje mesto.

Vstavi nove baterije in pusti, da gre žolna čez samo diagnostiko (če ima to funkcijo). Razen v primeru če v navodilih izrecno piše drugače, uporabi alkalne baterije.

Preveri dereze in cepin: Dereze in cepin so življenskega pomena. Prepričan moramo biti, da jim lahko popolnoma zaupaš. Preveri vse zvare. Pritrdilni sistem na derezah (klasičen, polavtomatski ali avtomatski) mora biti nepoškodovan. Posebno pozornost nameni plastičnim delom.

Če si cepin uporabljal za kaj več kot samo za hojo preveri, ali se maje glava. Z eno roko primi za ratišče, z drugo pa za konec oklja in navri, hkrati pa opazuj ali kje kaj diha.

Če imaš prve zobe na derezah in okel na cepinu zamenljiv, preveri še pritrdilne vijake.

Če je vse OK po potrebi nabrusi okel cepina in zobe derez. 

Preveri smuči: Turne smuči si, če ne bolj pogosto, vsaj pred sezono zaslužijo servis. Vsekakor pa preveri stanje robnikov in drsne obloge. Preglej vezi za morebitne razpoke ali poškodbe. Okvara vezi med turo je lahko zelo neugodna, če že ne smrtno nevarna. 

Preveri tudi stanje kož. Če lepilo ni več vredu je potrebna osvežitev ali menjava.

 

Pripravi nahrbtnik 

Kljub temu, da je improvizacija v gorah včasih nujna, poskrbimo za naslednje stvari.

Preveri in po potrebi dopolni prvo pomoč in servisni kit: Pripravi se na najslabši možen scenarij - premisli kje lahko improviziraš in kje ne.

Imej rezervo: Imej kakšen rezerven sloj oblačil, dodatne rokavice in astrofolijo. Spet, pomisli na najslabši možen scenarij, ki se ti lahko dogodi in se ustrezno pripravi.

 

Vadi uporabo plazovne opreme

Vaja dela mojstra. 

Vadi postopke reševanja iz plazu: Vadi različne scenarije iskanja z žolno. Ko gre zares ni časa za trening, zato je treba te veščine obnavljati vsako sezono. Najbolje je to početi s prijatelji, s katerim običajno zahajaš v gore.

 

Začni spremljati vreme

Vreme je graditelj plazov.

Spremljaj vreme: Pozanimaj se, kje najdeš trenutno vremensko napoved in podatke o zadnjih 24 - 48 urah. Več ko imaš informacij o vremenu, lažje sprejemaš odločitve o primernem terenu. Spremljaj količino novo zapadlega snega, moč in smer vetra ter temperaturo.

Ne veš kje najti informacije o vremenu? Oglej si ARSO-tov vremenski portal kjer najdeš podatke o vremenu in trenutno plazovno napoved.

 

Imej sistem

Varno gibanje po zasneženih gorah je zapletena dejavnost. Potrebno je zbrati in pregledati veliko informacij.

Metoda 3x3: Metoda 3x3 je zasnovana v obliki opomnika, ki nam služi od trenutka načrtovanja ture do trenutka, ko se znajdemo v situaciji, ko se moramo odločiti.

  • Kam it na turo?
  • Začeti turo?
  • Nadaljevati ali ne?

 

Udeleži se tečaja

Poskrbi za znanje in izkušenje.

Svetovni splet omogoča dostop do mnogo vsebin za širjenje znanja o turnem smučanju in varnosti. Osnove pa je najbolje pridobiti na tečajih pri usposobljenih ljudeh.

Smučarji, ki bi radi spoznali najlepšo dejavnost, ki jo lahko v gorah okusimo, se lahko udeležijo začetnih in nadaljevalnih tečajev turnega smučanja. Na tečajih se pridobi vso potrebno znanje o uporabi opreme, tehniki smučanja, predvsem pa o varnosti in varnem gibanju po zasneženem terenu.

Že izkušeni zimski gorniki, smučarji ali »freeriderji« pa lahko svoje znanje obnovijo na plazovnih delavnicah.

Foto: slovenia.info
Besedilo: Športno društvo Jeti

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.