Plezalci, pozor pri plezanju - strupene gosenice

Objavljeno: 26. Marec 2017 - 15:20
Komentarji: 0 komentarjev

Zgodba je lanska, je pa v teh dneh ponovno aktualna.

Dean Strosar je lani v začetku aprila plezal v Vipavski Beli. Tekom plezanja in nasploh v plezališču je večkrat opazil gosenice, ki so se pojavljale v kolonah. Šlo je za gosenice borovega prelca.

Kmalu, še med plezanjem v pelzališču, je začutil srbečico in opazil rdeče izpuščaje, ki so se v kratkem razširili po trebuhu in rokah. Po kakšni uri, ko so izpuščaji postali pekoči boleči mehurčki,  se je Dean odpravil najprej v lekarno in od tam na urgenco. 

Zanimivo (in opozorilno) pri tem dogodku je to, da se Dean gosenic ni dotikal. Po vsej verjetnosti je kje pri plezanju prečil njihovo prehojeno pot. Najverjetneje so bile dlačice na skali, ni pa bilo videti nobenih sledi. Tam kjer se je dotaknil skale, tudi skozi majico, so se pokazali izpuščaji.

Zgodbo si lahko v celoti preberete spodaj:

Rdeči izpuščaji so se v kratkem razširili po trebuhu in rokah. Gosenic se nisem niti dotikal, kolonica je šla dober meter stran od mene. Verjetno sem v zgornjem delu smeri prečil, čez njihovo prehojeno pot. Najverjetneje so bile dlačice na skali, ni bilo videti nobenih sledi. Tam, kjer sem se dotaknil skale, tudi skozi majico so se pokazali izpuščaji. Po kakšni uri so izpuščaji postali pekoči boleči mehurčki, vzamem dve tableti Claritine, proti alergijam. No, ne učinkuje. Grem v lekarno, tam mi ne dajo nič ter me napotijo k svoji zdravnici. Ura je 2 popoldan in osebna zdravnica ne dela več. Ne preostane mi drugega, kot da grem na urgenco. Na urgenci se zelo trudijo, po pregledu in izpiranju pekočih oči, odidem domov. Držim se napotkov zdravnice, vendar proti večeru mi roka zelo zateče, bolečina je močna, dobim rahlo vročino in glavobol. Ob 22. uri grem ponovno na urgenco, tokrat so simptomi resnejši, dajo mi tri infuzije, strokovnih imen ne bom navajal, tudi proti bolečinam, tri tablete Medrol 16 mg in antibiotike, ker mehurčki pokajo in se gnojijo. Zadet odidem domov, se uležem v posteljo in zaspim, brez bolečin, kot dojenček. Rad bi pohvalil delo in prijaznost ekipe v novem urgentnem centru v Šempetru pri Novi Gorici.

Vir in fotografije: Dean Stroser - Gotrek

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.