Otroci se morajo naučiti branja smeri

Objavljeno: 22. Oktober 2016 - 11:56
Komentarji: 0 komentarjev

Branja smeri naj bi se mali plezalci naučili do osmega razreda, ko preidejo v kategorijo starejših deklic in dečkov, kjer se prične s plezanjem od spodaj, prav tako pa na tekmah ni več demonstracij. Učenje branja smeri se prične že s prvimi treningi in poteka sprva povsem nezavedno, kasneje pa pričnejo trenerji otroke na ogled smeri tudi izrecno opozarjati – z dobrim ogledom namreč priplezajo dlje, hkrati pa tudi ne zapravljajo energije za nesmiselne gibe. In kako se morajo pravilno lotiti ogleda?

Ogled in branje smeri sta veščini, kjer je potrebno združiti tako znanje iz plezalne tehnike kot um. Tehniko si otroci pridobivajo na treningih in bolj kot jo obvladajo ter ponavljajo, bolj naravni so zanje posamezni gibi. O tem, za kakšno serijo gibov se bodo odločili, da bodo kar najbolj uspešni, pa se je treba odločiti miselno – in um mora pri tem tudi odlično poznati zmožnosti telesa v moči, gibljivosti, vzdržljivosti ... Prav zato je plezanje šport, kjer še zdaleč ni vse odvisno od telesne pripravljenosti.

Pomembna so trenerjeva navodila in usmeritve

Ogled smeri pred tekmo naj otroci v prvi vrsti pričnejo z dobrim poslušanjem, razmislekom in vprašanji, ki naj jih naslovijo na trenerja, marsikaj pa lahko razjasnijo tudi postavljavci ali sodniki. Pozanimajo naj se o tem, kaj je dovoljeno in kaj ne. Je dovoljeno stopiti na posamezna področja izven smeri oziroma stene? Kateri oprimki in stopki so veljavni (če se smeri križajo ali niso barvno usklajene)? Katere tvorine je dovoljeno uporabiti? Katere robove stene je dovoljeno prijeti? Imajo določeni večji oprimki ali tvorine določenih več višin? ...

Po razjasnitvi pravil naj si otroci ogledajo oprimke. Nekateri bodo znani, drugi takšni, kakršnih niso uporabljali še nikoli. Pri teh je vedno dobro povprašati trenerja, s kakšnim prijemom naj bi se takšen oprimek pravilno prijelo in zadržalo.

Ogledu posameznih grifov naj sledi "pantomima", torej namišljeno plezanje, kjer se otrok s tal z mimiko rok "sprehodi" od začetka smeri do njenega vrha. Gre za vizualizacijo, ki naj jo sprva naredi zgolj z rokami. Pri tem bo otrok glede na svoje lastnosti (višino, težo, moč, doseg rok, gibljivost) že lahko ugotovil, kje so tista mesta na steni, ki so tehnično zahtevna oziroma se mu zdijo težka. Ko najde „težavo", naj ta del smeri ponovno vizualizira in „prepleza" s pantomimo. Pri tem mora biti pozoren ne samo na to, kakšen je pravilen prijem rok za napredovanje, temveč tudi, kakšnen naj bo položaj nog (zasuk v boku, zasuk v kolenu, „haklanje" pete itd.). Iz tega, za napredek nujnega položaja, je nato smiselno, da v mislih pleza navzdol – tako bo našel mesto, od koder je nujno vedeti, katera roka napreduje na kateri oprimek in katera noga na kateri stopek, če hoče na težkem mestu priti v pravi položaj za napredovanje.

Ko otrok v mislih od vsakega težjega dela smeri pleza navzdol, bo odkril mesta, kjer je možno pred pričetkom težjega zaporedja ali težjega giba počiti, poseči po magneziju in stresti roke (kar je nujno zlasti na daljših smereh). Na tem oprimku bo med plezanjem lahko nekoliko postal tudi zato, da si od bliže še enkrat ogleda zahtevnejši del smeri pred njim – in se morda celo odloči, da bo glede na videno od blizu nadaljeval s plezanjem drugače, kot si je zadal pri ogledu s tal.

Izkoristiti je potrebno napake in dobre ideje drugih tekmovalcev

Dokler imajo otroci možnost plezanja „na flash", torej z opazovanjem drugih plezalcev pred sabo, naj to možnost seveda izkoristijo – tudi iz napak ali dobrih idej drugih se lahko veliko naučijo! Ko preidejo v skupino, kjer so plezalci v izolacijski coni, tega ne bo več, hkrati pa bo moral njihov ogled vključiti še nekaj: vpenjanje. Tudi to, na katerem oprimku in s katero roko bodo vpenjali, mora biti del študije smeri.

Oznake: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.