Mora plezalcev na primorskem - nevarne gosenice borovega prelca

Objavljeno: 9. April 2018 - 12:14
Komentarji: 0 komentarjev

Spomladi, ko se prebuja narava, se pojavijo številne neprijetne stvari za plezalce v plezališčih na katere je potrebno biti pozoren. Ena takšnih je gosenica borovega prelca oziroma pinijeva sprevodnica, gosenica s strupenimi iglicami. Značilne so predvsem za obalno območje, kjer raste veliko borovcev. V pomladnih mesecih izlegajo jajčeca in se množijo, zato jih je največ ravno marca in aprila, srečamo pa jih lahko tudi poleti. Gosenice živijo v gnezdih, opazimo pa jih lahko kako se premikajo v dolgih kolonah.

Pred časom smo poročali o dogodku plezalca, ki je prišel samo v stik z območjem, ki so ga gosenice prečile v steni, a vseeno dovolj za neprijetno izkušnjo in pekoče oziroma boleče izpuščaje v obliki mehurčkov.

Gosenice borovega prelca
Stik z gosenico borovega prelca lahko povzdroči hude rdeče izpuščaje v obliki mehurčkov (Foto: Dean Strosar)

Ob stiku kože z dlačicami in delci se pojavi rdečina, mesto zelo srbi, nastanejo mehurčki in otekline, podobne kot pri piku ose. Če poškodovanega dela kože ne drgnemo in ne praskamo, težave izginejo v nekaj dneh. V nasprotnem primeru pa lahko se pojavijo vnetje na koži in težje spremembe. Še posebej so občutljiva dihala in oči. Lahko se vnamejo, vid se lahko poškoduje. V takšnih primerih je potrebno nujno poiskati zdravniško pomoč.

Nasvet: Če opazite v plezalnih stenah gosenice borovega prelca v dolgih kolonah, jih ne odstranjujte z golimi rokami. Prav tako se izogibajte območju, ki so ga gosenice prečile, saj obstaja velika verjetnost, da za sabo puščajo strupene iglice.

Usodne za naše živali

Težje poškodbe lahko utrpijo tudi vaše domače živali (psi,…), ki jih radi poližejo, vdihnejo ali pogoltnejo. Občutljive sluznice v ustni ali nosni votlini živali lahko utrpijo hude poškodbe, posledica je lahko tudi odmiranja tkiva.

Prva pomoč ob stiku z gosenico borovega prelca

  • Mesto stika speremo z večjo količino vode.
  • Če je le možno, mesto stika hladimo.
  • Mesto stika ne drgnemo in ne praskamo, v nasprotnem primeru sledi težje vnetje kože.
  • Rane ne izpostavljamo soncu, saj kombinacija vročine in pota pospešuje reakcijo na koži.
  • Ob hujših reakcijah nujno poiščite zdravniško pomoč.
Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.