Helikoptersko reševanje v gorah pri nas in v tujini

Objavljeno: 30. Maj 2017 - 12:20
Komentarji: 0 komentarjev

Lov za čudovito fotografijo na Facebooku ali Instagramu je vedno bolj pogost vzrok za nesreče v gorah. Reševanje v gorah, kamor spada tudi helikoptersko reševanje, je v Sloveniji še vedno na stroške države, v tujini pa vas lahko drago stane.

Število nesreč v gorah je visoko

»Družbena omrežja delajo medvedjo uslugo. Nekdo objavi čudovito fotografijo z grebena, vrha gore … Drugi mu slepo sledijo in se v lovu za čudovito fotografijo odpravijo v hribe, ne da bi se prej vprašali, kdo je fotografijo objavil, kakšne so njegove izkušnje, oprema in podobno.«

Matjaž Šerkezi, predsednik Komisije za informiranje in analize GRZS, ugotavlja, da so družbena omrežja eden od možnih razlogov za to, da je bilo lani v Sloveniji največ reševanj v gorah doslej. Bilo jih je kar 483.

Tudi številke intervencij v gorah v sosednjih državah so visoke. Le da je pri njih število nesreč bistveno višje, ker pokrivajo širše območje gorskega sveta.

Pred odhodom v gore v tujini sklenite zavarovanje za tujino

Če se na gorske ture ali plezalne aktivnosti odpravljate v gore zunaj meja Slovenije, je dobro razmisliti o sklenitvi ustreznega zavarovanja, ki bi krilo stroške morebitnega reševanja v gorah ali nujnega helikopterskega prevoza. 

Gore so nepredvidljive in kljub previdnosti ter izkušenosti pohodnika ali plezalca gre lahko hitro kaj narobe. V Sloveniji je lani helikopter Slovenske vojske in policije po podatkih Gorske reševalne zveze Slovenije moral posredovati v kar 210 primerih. V gorah je zaradi težko dostopnega terena helikoptersko reševanje lahko edina rešitev. 

Ni pa poceni. Stroški v Sloveniji znašajo okrog 2.750 evrov na reševanje. Te tako za Slovence kot tuje državljane krije zdravstvena zavarovalnica. Podobno ureditev reševanja imajo tudi nekatere druge države v Evropi in svetu, recimo Hrvaška.

V določenih državah, kot sta Avstrija in Italija, ki ju tudi Slovenci radi obiskujejo, mora stroške reševanja pokriti planinec, ki se znajde v težavah. Ti se pričnejo pri 3000 evrih, zneski pa so lahko še precej višji.

Nujnega helikopterskega reševanja evropska zdravstvena kartica ne krije. Je pa helikoptersko reševanje vključeno v vse tri pakete turističnega zavarovanja, če je bil vzrok nezgoda ali bolezen. Tega lahko ugodno sklenete v akciji Sprosti čas.  

Zavarovanje za reševanje v tujih gorstvih pa je krito tudi v članarini Planinske zveze Slovenije.

Klic na pomoč in številke, ki jih morate poznati

Če se ponesrečite v Sloveniji, v Gorski reševalni zvezi svetujejo, da pokličete številko 112, ne prijateljev in znancev. Številka 112 je mednarodna številka za klic na pomoč in velja tudi zunaj meja Slovenije.

Ne glede na to, kje se je nesreča zgodila, pa velja, da ste ob reševanju mirni in upoštevate vsa nadaljnja navodila reševalne ekipe. Če boste potrebovali helikoptersko reševanje, je ključno, da ob prihodu helikopterja z znakom v obliki črke Y sporočite, da ste vi tisti, ki potrebujete pomoč.

Mednarodni znaki za pomoč reševalcem helikopterja

Nesreča v gorah in poškodba, ne glede na strošek helikopterskega reševanja, lahko zaznamuje za celo življenje. Zato se v gore v Sloveniji ali tujini odpravljajte primerno opremljeni in usposobljeni ter zavarovani.

Kategorija: 
Oznake: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.