Astro folija je več kot ogrinjalo ob hladnem vremenu

Objavljeno: 22. Marec 2018 - 19:09
Komentarji: 0 komentarjev

Tanka plast plastike, prevlečene s filmom iz odsevne kovine, je danes del še tako majhnega kompleta za prvo pomoč, namenjenega ljubiteljem narave. Astronavtska folija, ki so jo leta 1964 izdelali za potrebe vesoljske agencije NASA, se uporablja predvsem kot ogrinjalo ali odeja, s katerim preprečujemo ohladitev zaradi izgube toplote, ki jo oddaja telo. V vesolju pa ima še precej pomembnejšo vlogo: zaradi termičnega nadzora se uporablja kot prevleka zunanje strani vesoljskih plovil.

Uporaba v športu in ob ekstremnih vremenskih pogojih

Astronavtska folija je zračno nepropustna in zmanjšuje konvekcijo, preprečuje izgubo toplote z izhlapevanjem znoja ter zadržuje toploto, ki jo toplokrvna živa bitja izgubljamo s termično radiacijo. Je vodoodporna in nepropustna za veter, zato jo imajo pri roki vedno alpinisti, prav tako pa pogosto ščiti tudi ekstremne tekače in tudi maratonce, ki se znajdejo v telesu manj prijetnih razmerah. Ne le, da "greje" – ker odlično odbija sončno svetlobo se jo lahko uporabi tudi za ustvarjanje sence in s tem "hlajenje".

Najbolj razširjena uporaba astro folije jo spreminja v ogrinjalo za preprečevanje podhlatitve, pri čemer je pomembno, da jo uporabimo pravočasno, torej ob prvih znakih hladu, ko je telo še dovolj ogreto. Bolj kot odlašamo, več toplote izgubimo in manj je bomo s folijo kasneje zadržali. Če jo uporabimo šele takrat, ko nas že ekstremno hladi, bo učinek folije precej majhen, saj bo količina toplote, ki jo folija zadržuje ob telesu, premajhna.

Domiselna uporaba

Z astronavtsko folijo si lahko pomagamo tudi na druge načine, saj je lahko tako izolator kot odlična odsevna površina.

Zaradi vodoodpornosti nam lahko nudi zaščito telesa pred dežjem, ali pa z njo prekrijemo na hitro urejen bivak iz naravnih materialov. Znotraj bivaka bo hkrati zadrževala vsaj del toplote, ki jo oddamo. Kadar lahko v naravi zakurimo ogenj ali celo zgolj prižgemo gorilnik, da bi se ogreli, pa jo namestimo tako, da sedemo med vir toplote in samo folijo. Ta bo namreč reflektirala in zadrževala tudi toploto gorilnika oziroma ognja. (Folija prenese temperature do preko 250 stopinj.)

Kadar nas skrbijo ozebline, ki običajno najprej prizadenejo prste rok in stopal, velja folijo razrezati in z njo obložiti notranjost čevljev in rokavic.

Folija je odličen odsevnik svetlobe, zato nam lahko pomaga pri svetlobni signalizaciji, če jo namestimo za plamen sveče ali lanterno, pa nam z odsevom pomaga pridobiti več svetlobe.

Kadar se podamo v naravo, lahko folijo izkoristimo tudi za senčno streho ob vročih dneh, za podlogo pri sedenju na odeji (zadrževanje talne vlage), z njo lahko prekrijemo avtomobil in pozimi preprečimo, da bi se na steklih nabral led, poleti pa ga ohranimo hladnega, tudi če je parkiran na soncu. Še ena zanimiva uporaba pa je pomoč pri sušenju oblačil. Kadar jih operemo ali nas namoči dež, ta ožamemo, počakamo na sonce in jih raztegnemo na površini folije, pa bodo spet suha hitreje, kot bi bila sicer. In če je že deževalo – astronavtska folija je odlična tudi za zbiranje deževnice, kadar v bližini ni vira pitne vode.

Naslovna fotografija: Luka Stražar (Peru 2010) - Reševanje poškodovanega alpinista

Kategorija: 
Oznake: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.