Filozofija vijačnika skozi oči Davida Debeljaka (1. del)

Objavljeno: 5. Oktober 2016 - 13:16
Komentarji: 0 komentarjev

Ko sem bil majhen, sem se igral z lego kockami. Imel sem nekaj osnovnih gradnikov in gasilsko ladjo. Sedaj sem starejši in igram se z oprimki ter volumni…

Sestavljanje smeri in balvanskih problemov je kreativna dejavnost. Plezalni center Ljubljana omogoča odličen poligon za igranje in delo. Najmanj dvakrat tedensko iz postavljalske kamre izvlečem vijačnik in se potopim v kreativo…0

 

Naključni ponedeljek, zima 2016

Malo pred sedmo zjutraj parkiram kolo pred plezalnim centrom, odkorakam v veliko dvorano in se razgledam naokoli… danes postavljamo na štrik. Na računalniku odprem excel tabelco in preverim distribucijo ter plan… Ok ena bela 4b lojtra na položnem delu stebra, previsna 6a po dobrih oprimkih – tekoča brez detajla na 8. liniji glavne stene, crimpy vzdržljivc 7c+ na 7. liniji, 7a tehno zajeb na 4. liniji stene s krogi… Pozdravim Klemna1 in Anžeta2, ki danes sodelujeta… nekaj navodil in sprehod v zgornje nadstropje… blag vonj poli3 sestavin oprimkov… pred nekaj dnevi smo dobili nove oprimke4… prepreden z duhom sveže opranih stopkov in oprimkov… Staš5 je bil priden… oprimki lepo zloženi po plastičnih zabojčkih, vsaka barva posebej, stopki in spaxi v svojih škatlah. Odločim se za škatlo modrih crimpov6 in zraven nekaj kul bul… fino bi bilo dodat kakšen volumen7… v škatlo dodam dve piramidici hišne izdelave.

Ok, torej 7a tehno zajeb. Možgani ob ogledu oprimkov že podzavestno sestavljajo kombinacije… oprimki so ravno pravšnji… več manjših detajlov brez očitne pavze… s to luknjico lahko nategnem plezalca v napačno kombinacijo… tam dam enega spaxa8, ki ga bo treba prijet v podprijem s palcem. Klemen me varuje, da si na vrhu uredim fiks9… podri varovanje… sedaj sem sam svoj mojster, viseč na grigriju, iz oprimkov sestavljam zaporedja. Včasih začnem s prvim vabljivim oprimkom, spet drugič najprej naredim ključni del smeri in potem ostalo, kdaj med postavljanjem poskušam gibe, kdaj delam povsem po občutku, včasih na hitro naredim skelet smeri in potem dodam stopke, včasih se zataknem v en posamezen gib in ga pilim do popolnosti, včasih smer postavim kot orodje za učenje tehnike ali kondicijsko pripravo, drugič je vodilo raznolikost, včasih so smeri tehnično zahtevne, drugič bolj enostavne… obstajajo smernice10… pravil ni.

Smer je sestavljena, toda delo ni zaključeno. Vsako smer je potrebno stestirati11… Splezam smer in se delam majhnega… ok tukaj dodam en stopek, pa tu dodam en res majhen krimp, da bodo lahko plezali tudi tamali… kul je. Spodaj bodo morali tamali malo stopit na notranje reliefe, gor je pa bolje, če si malo manjši. Tamle jih bo itak pol šlo z napačno roko… pol bo pa drama… pa spet ne bo kul ocena. Naredim začasni listek s predlogom ocene12. Popoldne, ko se hiša napolni, pogosto opazujem plezalce v smeri. Vedno z veseljem slišim mnenje. Vedno se lahko naučim česa novega, postavim novo zanimivo kombinacijo ali kaj drugačnega.

 

Opombe

0 – Filozofijo vijačnika piše David Debeljak.
1 – Kejžar, super močen plezalec in poln kreativnih postavljalskih idej.
2 – Varga, pogosto postavi zanimive kombinacije, specialist za odlične vzdržljivce
3 – Oprimki so večinoma narejeni iz poliestra, poliuretana ali podobnih plastičnih mas. Obstaja pa tudi eksotika lesenih in kamnitih oprimkov.
4 – Oprimkov, stopov in volumnov nikoli ni zadosti. Sem in tja kakšen poči, stopki postanejo obrabljeni, predvsem pa so novi oprimiki recept za drugačne zanimive kombinacije in kreativo (približno tako kot takrat, ko dobiš novo škatlo lego kock).
5 – Kotar Celarc, a.k.a. najbolj učinkovit pralec oprimkov. Ko smer poberemo dol, oprimke ali namočimo v raztopino in operemo pod vodo ali jih operemo z visokotlačnim vodnim čistilcem – po domače štrajfiksom ali vapom.
6 – Zelo majhni oprimki za prste
7 – Volumni so večje oblike, ki jih pritrdimo na steno in naredijo plezanje še bolj 3D.
8 – Oprimke navadno pritrjujemo z M10 imbus vijaki, poleg tega se uporabljo tudi oprimki in stopi, ki jih na steno pričvrstimo z samoreznimi (spax) vijaki.
9 – Pri postavljanju smeri v veliki dvorani večinoma postavljamo z vrvmi. Vpeti smo na fiksno vrv, oprimke s seboj vlečemo v gajbi. Pri večjih preopremljanjih pa imamo udobje dvižne ploščadi.
10 – Vedno je odvisno, kdo je plezalec, za katerega postavljaš. Routesetting je zelo drugačen, ko postavljaš na tekmi državnega prvenstva, postavljaš šolsko smer v mali dvorani ali smer za splošno populacijo v veliki dvorani. Predvsem pri zadnjem je pomembno, da je smer primerno težka za vse velikosti plezalcev.
11 – Vsako smer preizkusimo. Pri testiranju pazimo na morebitne predolge gibe, preveč izrazite težke gibe, očitno odstopanje od načrtovane ocene, kako je z vpenjanjem…
12 – Ocene so vedno približek. Pogosto pihnemo v eno ali drugo stran. Zato je vsako mnenje dobrodošlo.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.