Zan Lovenjak Sudar preplezal sloviti Bügeleisen, 8B+

Objavljeno: 11. December 2017 - 12:15
Komentarji: 0 komentarjev
Fotografija: Štefan Wraber, PK Stena

Zan Lovenjak Sudar preplezal slovito balvansko klasiko v dolini Maltatal.

Mlademu koroškemu plezalcu je včeraj uspel izjemen podvig v dolini Malta pri naših severnih sosedih. V zelo kratkem času je bil uspešen v najbolj znani liniji v dolini Bügeleisen (8B+). Prvič je v tem balvanskem problemu poizkušal lani, letos pa se le po treh obiskih že lahko pohvali z uspešnim vzponom v problemu, ki ga je kot prvi leta 2001 preplezal Klem Loskot in je cilj mnogim vrhunskim balvanskim plezalcem na svetu.

Za Zana je to najtežji balvanski vzpon v karieri. Kot je zapisal je ob dobri letošnji formi čutil, da bi lahko preplezal ta problem, ki je bil na vrhu seznama njegovih želja, vseeno pa ni pričakoval, da se bo zgodilo tako hitro. Očitno je bil to res njegov dan, saj je za tem le v nekaj poskusih opravil še s problemom Wrestling with an alligator (8B).

Tisti, ki dobro spremljajo vzpone Zana v zadnjem obdobju, nedeljska vrhunska dosežka nista nobeno presenečenje. Pred dvema mesecema je bil v Zalogu že uspešen v balvanskem problemu Beggining of the end (8B+). Gre za tretji vzpon v liniji, ki jo je leta 2004 kot prvi preplezal Urh Čehovin, kar je bil takrat najtežji preplezan problem slovenskih plezalcev. Skoraj deset let po prvem vzponu je bil v njem uspešen še Rok Klančnik.

Zan Lovenjak Sudar potrjuje, da se razvija v enega najboljših slovenskih balvanskih plezalcev. V tem letu je poleg že zgoraj omenjenih problemov z oceno 8B+ in 8B preplezal še dva z oceno 8B, osem z oceno 8A+ in enajst z oceno 8A (od tega dva na fleš).

Vir: 8a.nu in Zan Sudar FB profil

Naslovna fotografija: Štefan Wraber, PK Stena

 

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.