The Highlander, 8C za Martina Kellerja

Objavljeno: 29. Junij 2016 - 09:31
Komentarji: 0 komentarjev

Martin Keller zaključil trinajst let trajajoči projekt na prelazu Sustenpass.

Švicarski plezalec je krajšo varianto tega problema, ki vodi na vrh balvana pred ključnim delom, preplezal že leta 2010 in ga ocenil z 8B+. Projekt je podaljšal vse do balvanskega problema Reve de faire (8B), ki ga je leta 1999 kot prvi preplezal sloviti Fred Nicole. Ključni del sestavlja vmesna sekvenca gibov, ki jo Keller ocenjuje s težavnostjo 8B+. Ocenjuje, da je v zadnjih šestih letih na dveh ključnih gibih padel približno dvestokrat. The Highlander (8C) je sestavljen iz 40 gibov, kjer je poleg maksimalne moči v ključnih gibih, potrebna tudi visoka raven vzdržljivosti v moči, kar je iz vidika kondicijske priprave enako plezanju zelo težke športnoplezalne smeri.

Vir: Martin Keller blog

Naslovna fotografija: Angela Wagner

 

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.