Ashima Shiraishi - 8C balvan pri štirinajstih!

Objavljeno: 23. Marec 2016 - 21:42
Komentarji: 0 komentarjev

Prvi balvan 8C, ki ga je splezala ženska.

Teden dni pred njenim petnajstim rojstnim dnem je Ashima Shiraishi, precej posebna deklica iz New Yorka, ki že nekaj let podira plezalne rekorde, podrla še enega: splezala je najtežji balvan med vsemi ženskami, s čemer je profesionalkam oziroma članicam pokazala, da njeni dosežki z odraščanjem gotovo ne bodo nič manjši, temveč zgolj še večji. Seveda pa je postavila ogledalo tudi moškim - s 14. leti je najmlajša med obema spoloma z uspehom v tako težkem problemu.

"Ashima je ena najbolj talentiranih športnih plezalk, kar sem jih kdaj srečala," je dejala legendarna Lynn Hill. "Občudujem njeno odločnost, potrpežljivost in neverjetno lahkotnost bivanja."

Ashima, ki velja za eno najbolj vplivnih najstnic na svetu, se je med spomladanskimi počitnicami odpravila na Japonsko, od koder izvira njena družina. Tam je plezala balvane na področju budistične skupnosti na gori Hiei na otoku Kyushu. Tam je globoko v gozdu velika granitna skala, ki je precej gladka in po obliki menda spominja na vesoljsko ladjo.

Balvanski problem z imenom Horizon in oceno 8C zahteva neverjetnih 25 gibov, kar je za balvane zelo veliko, ti pa sledijo drobni razpoki, ki poteka po stropu tunela, ki ga tvori skala. Problem je pred Ashimo preplezal le še Dai Koyamada. Prav on je Ashimi dejal, naj se poskuša spopasti z njim, in skoraj ji je uspelo že v lanskem letu - vedno je padla pri zadnjih gibih, saj je bila skala tam mokra.

Koyamada, ki ima 39 let, je problem najprej smatral za nemogoč, nato pa se je z njim spopadal cela tri leta, preden mu ga je uspelo preplezati. Ashima pa je lani poskusila med obiskom Japonske, se po nekaj mesecih vrnila in opravila svoje. Pri štirinajstih letih! In kaj je povedala? "Vem, da ženske nimajo veliko prvih vzponov v težkih smereh. Vendar sem sama ponovila nekaj najtežjih smeri, ki so jih splezali moški, tako da mislim, da bomo sčasoma ženske postale tiste, ki bomo pričele voditi v plezalnem športu."

Vir in fotografija: adventureblog.nationalgeographic.com.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.