Zorko preplezal smer Starec in morje (8c)

Objavljeno: 1. Julij 2018 - 19:34
Komentarji: 0 komentarjev

Matjaž Zorko je v Limskem kanalu (sektor Krugi) preplezal smer Starec in morje (8c). Gre za redko ponovitev smeri, ki jo je leta 2014 prvi preplezal Franci Jensterle.

Smer je leta 2004 opremil začetnik plezanja v Pazinu Ive Brajković. V letih do vzpona Frenka v njej ni bilo opravljenih veliko poskusov. Prva sta v njej poskušala puljska plezalca Čedomir Čikić in Filip Sobot. Potem sta v smeri poskušala še pazinska plezalca Matika in Frenki Dušica, vanjo sta namestila tudi "fiksne" komplete. Že takrat sta odlomila kar nekaj oprimkov, govorilo pa se je o težavnosti okrog 8b+. Deset let po prvih delih na smeri je, kot že omenjeno, prvi vzpon uspel Frenku Jensterletu (28. september 2014).

Zorko je za uspeh potreboval 10. poskusov. Da mu je to uspelo, sta zaslužna tudi Tjaša Založnik, ki ga je varovala in vzpodbujala ter oblak, ki je zastrl sonce in mu tako omogočil boljše razmere za vzpon.

 

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.