Zaveznik plezališč! - Projekt OSP

Objavljeno: 22. November 2018 - 14:00
Komentarji: 0 komentarjev
Projekt OSP

Zaveznik plezališč je akcija, ki k donacijam za Projekt OSP nagovarja podjetja in druge pravne osebe.

Športno plezanje je v preteklih letih doživelo velik razmah in s tem postalo tudi donosen posel za marsikoga. To velja za skoraj vse segmente plezanja, razen za naravna plezališča. Ta so kot športni objekt v naravi brezplačna in dostopna za vse, hkrati pa ekonomsko popolnoma nevzdržna, saj ne prinašajo nikakršnega dohodka. Zato moramo za smeri poskrbeti plezalci sami, s svojimi sredstvi in delom. V drugi polovici 2018 so pri Projekstu OSP začeli s posegi v popularnih plezališčih in najbolj obremenjenih smereh. Poleg treh večjih akcij urejanja smeri v Mišji peči, Bohinjski Beli, Kotečniku in Črnem Kalu in nekaj manjših akcij, so veliko pozornost namenili prepoznavnosti Projekta OSP. O projektu so tako pisali Delo, Večer, Siol.net, 24ur, predstavniki projekta pa so bili tudi gostje na valovih RTVSLO in Radia Ognjišče. V septembru je bila projektu namenjena celotna številka Planinskega vestnika. Projekt OSP ni neznanka v očeh slovenskih plezalcev in širše javnosti.

Za potrebe opremljanja plezališč so v Projektu OSP zagnali akcijo Zaveznik plezališč. Akciji se lahko pridružijo vse pravne osebe, ki bodo letno donirale vsaj 250€. Vsi donatorji bodo objavljeni na spletni strani projekta, skupaj z logotipom in povezavo. Vsi donatorji bodo lahko na svoji spletni strani, socialnih objavah in tiskovinah uporabili znak Zaveznik plezališč in se tako pokazali kot odgovorna podjetja, ki jim je mar za prihodnost slovenskega plezanja. Ker je Planinska zveza Slovenije organizacija v javnem interesu, lahko 0,5% letnega obdavčljivega prometa namenite neprofitnim projektom pod okriljem PZS.

Pri Projektu OSP ocenjujejo, da je za vzdrževanje plezališč na leto potrebnih 20.000€ do 30.000€, odvisno od količine opravljenega dela in porabe opreme. Del sredstev vsako leto pridobijoo iz razpisa Fundacije za šport, ostalo pa se trudijo nabrati iz prostovoljnih prispevkov in donacij. Glavni cilj projekta so varna, urejena in vsem dostopna plezališča in seveda primerno plačilo opremljevalcev smeri.

Vse informacije o akciji ZAVEZNIK PLEZALIŠČ! na spletni strani Projekta OSP.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.