Prva smer z oceno 9b v Albaniji

Objavljeno: 23. December 2019 - 11:24
Komentarji: 0 komentarjev
Fotografija: Seb Bouin Instagram

Trenutno najboljši francoski plezalec v skali Sebastien Bouin preplezal najtežjo smer v Albaniji.

Sebastien Bouin je opravil prvi vzpon v 50 metrov dolgi smeri The Dream (9b) v kanjonu Brar blizu Tirane.

V zadnjih letih se na balkanskem polotoku športno plezanje zelo hitro razvija. Med državami, ki so trenutno med najbolj zanimivimi je Albanija, kjer v odlični skali kanjona Brar nastajajo nove in nove smeri. Veliko pozornosti je bilo v to plezališče usmerjene lani, ko ga je obiskal Adam Ondra, kjer je najprej preplezal smer Four for Glory (8c+) nato pa še navrtal projekt ki ga je pred dnevi preplezal Francoz.

Francoz je z ekipo v Brar odpotoval že konec novembra. Glavni cilj je bil projekt The Dream, vendar so sprva slabe razmere onemogočale resen vzpon v smeri. Bouin je po nekaj padcih na detajlu smeri prejšnji ponedeljek vse skupaj le sestavil v celoto in sanje so postale resničnost. Naj še omenimo, da so v tem obdobju skupaj z ekipo v plezališču navrtali kar enajst novih smeri.

Sebastien Bouin je trenutno eden najboljših športnih plezalcev v skali na svetu. Samo v letu 2019 je preplezal sedem smeri ocenjenih z ocenami od 9a+ do 9b+. Najtežje med njimi so slovita smer Move v jami Flatanger, ki velja za prvo z oceno 9b+ na svetu, septembra je opravil še prvi vzpon v smeri La Rage d'Adam (9b+) v francoskem kanjonu Verdon, v aprilu pa vzpon v smeri Mamichula (9b) v Oliani.

Vir: 8a.nu in planetmountain.com

Fotografija: Seb Bouin Instagram

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.