Pravi ded obuje štikle, obleče kiklo in spleza do vrha

Objavljeno: 26. Maj 2019 - 16:54
Komentarji: 0 komentarjev

Zlata štikla je tudi letos v Radljah ob Dravi našla novega lastnika!

Neukemu pogledu bi prizor v plezališču Kalvarija v Radljah ob Dravi zlahka lahko ustvaril napačno predstavo o plezalcih. Pa še dan mladosti je bil, ki se ga starejši občani spominjamo kot sila prazničnega in z veliko nostalgije, mladim pa je to le dan pred 26. majem, ko se ta stari pogovarjajo o časih, ko so se vsi imeli radi in so vsi imeli vse. Naključni mimoidoči so na ta dan letos 'Pod skalco' lahko videli klene, prave moške oblečene v ženska oblačila, z lasuljami in obute v visoke pete. Ne, ni šlo za parado ponosa, to prepuščamo Ljubljančanom. Šlo je za tradicionalno tekmovanje 'Zlata štikla', ki ga prirejata AK Ravne in PK Martinčki in pomeni nekakšno nadaljevanje še bolj tradicionalnega 'gospodinjskega dneva'. Ta je v AK Ravne že vrsto let dan, ko ženske plezajo, klepetajo in se imajo fino, moški pa naredijo vse ostalo, kar spada k pikniku. Vsako leto je obiskovalk (velja dobesedno za oba spola) več, še bolj pa veseli dejstvo, da je vedno več tudi tistih, ki bi se radi preizkusili v plezanju v visokih petah. Oblečenih v damo, kakopak, sicer nastop ne šteje. 

Plezalke obeh spolov so se letos pomerile v močnejši konkurenci kot lansko leto in tako so si kosmate asice priplezale kar štiri vrhove. Bučna podpora od spodaj je očitno zalegla, morda pa je malce pomagal tudi bograč, ki ga zdaj tudi že tradicionalno kuha Jure (črnolaska v temni obleki z rožicami). Na koncu je komisija, sestavljena striktno iz plezalk (velja le za ženski spol), odločila o zmagovalcu. Najlepši slog, hitrost, dosežen vrh in gracioznost je imel najstarejši tekmovalec, legenda ferajna Branko Verbole – Branč, ki je izvedel nekaj gibov, ki se jih ne bi sramovala niti naša najslavnejša Korošica Janja.

Razveseljivo je, da so letos celotno tekmovanje prevzele mlajše pripravnice (velja za oba spola) AK Ravne in izvedli zares lep dogodek, ki je bil logistično gledano velik zalogaj. Pogrešali smo sicer nekaj 'pravih bab', ki očitno niso zmogle dovolj tistega v hlačah, ampak tako pač je – pravi ded obuje štikle, obleče kiklo in spleza do vrha.

Piko na i smo vsi dobili ob 16:26, ko je tudi naš tečajnik, sicer zdravnik Andraž poklical iz slovenjgraške porodnišnice in nam sporočil, da je naša Gozdna Marta postala bica (in ne babica, ker je Korošica)! Seveda smo dogodek ustrezno proslavili, potem pa je sveže pečena bica z nekaj konkretnimi smermi pokazala, da so koroške bice v resnici superbice.

Prihodnje leto bo še bolj zanimivo, saj zna biti, da bomo uvedli še dodatno kategorijo - zlati špičak, ampak o tem kdaj drugič. 

Jure K. Čokl

Foto: Brigita Rataj

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.