Ondra na pogled čez Il Maratoneto v Paklenici!

Objavljeno: 24. Julij 2020 - 20:15
Komentarji: 0 komentarjev

Adam Ondra je kot osmi preplezal kultno smer, ki je ob nastanku sodila v ozek krog najtežjih na svetu.

Il Maratoneta, verjetno najbolj znana športnoplezalna smer na Hrvaškem, ki se nahaja v Paklenici in, ki jo je našel, opremil in leta 1987 prvi preplezal legendarni Maurizio Zanolla – Manolo je po (slabih) 33 letih dobila šele sedmo ponovitev in prvi vzpon na pogled! To je uspelo Čehu Adamu Ondri.

Ondra je dodal še vstopno varianto in novo linijo (kombinacijo) ocenil z 9a ter poimenoval z Genius Loci. Paklenica ima tako po novem smer 9a!

Seznam je sedaj sledeč: Manolo (1987), Uroš Perko (2001), Marko Lukič (2002), Ivan Lisica (2013), Quentin Chastagnier (2014), Borna Čujić (2015), Nikola Kramarić (2020) in Adam Ondra (2020). 

Vir: planetmountain.com.

Naslovna fotografija: arhiv friko.si (Miha Došler).

 

 

 

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.