Novi problemi z »nekulturnimi« plezalci pod steno v Mišji peči

Objavljeno: 13. November 2018 - 00:05
Komentarji: 0 komentarjev

Komaj so se zgladili problemi in skrhani odnosi med plezalci in lokalnimi skupnostmi, že nastajajo novi. Od odprtja starega/novega parkirišča pod Mišjo pečjo je minilo le dobra dva meseca in že se pojavljajo »kamperji«, ki brez slabe vesti prenočujejo na omenjenem parkirišču.

Iz Projekta OSP opozarjajo: »Bili smo blizu tega, da bi Miško zaprli, ne dopustimo da se taka situacija ponovi!«

Staro parkirišče pod Mišjo pečjo so domačini že pred leti zaprli, predvsem zaradi neobzirnega obnašanja plezalcev. V zadnjih letih so se odnosi med prebivalci Ospa in Gabrovice in plezalci nekoliko otoplili, predvsem zaradi prizadevanj PZS in Projekta OSP. To poletje je končno »posijalo sonce« tudi nad »Miško« in v sodelovanju projekta LIKE, projekta OSP, domačinov in Mestne občine Koper, se je dobra dva meseca nazaj prenovilo staro/novo parkirišče pod Mišjo pečjo. Urejeno je parkirišče s približno 50 parkirnimi mesti in je namenjeno odprti javnosti, predvsem pa plezalcem, ki obiskujejo plezališče Mišja peč in Osp. A kot kaže, če se plezalci in ostali obiskovalci območja Ospa ne bodo držali omejitev in navodil, se bodo nad celotno dolino hitro »zgrnili novi črni oblaki«.

Problematika kampiranja in smetenja na parkirišču Mišja peč

Štefan Wraber, vodja in koordinator sklada Projekt OSP je danes opozoril na veliko problematiko, ki se je začela pojavljati na območju plezališča Mišja peč in Osp:

"Od odprtja parkirišča v Mišji peči srečujemo plezalce, ki kampirajo na parkirišču in parkirajo brez ozira na ostale. Vse obiskovalce Mišje in Ospa prosimo, da se držijo prepovedi spanja, hkrati pa naj vsak tudi aktivno pristopi k ohranjanju plezališča in izboljševanju odnosov z lokalnim prebivalstvom. Če kdo spi na parkirišču, stopite do njega in ga prosite, da tega ne počne več. Razložite, da tako ogroža težko dosežene boljše odnose med plezalci in lokalnimi skupnostmi. Bili smo blizu tega, da bi Miško zaprli, ne dopustimo da se taka situacija ponovi!"

Omejitve/prepovedi in navodila na območju Mišje peči in Ospa

  • Kampiranje na parkirišču je prepovedano
  • Prepovedana uporaba odprtega ognja (kurjenje)
  • Uporabljajte dogovorjene poti
  • Smeti in odpadke odnesite s seboj (tudi bananine olupke)

V dobro vseh nas plezalcev pozivamo prav vse, da se držite omejitev in navodil in se zavedate, da ste na območju Ospa eni izmed obiskovalcev. Posebno obzirnost je zato treba nameniti domačinom in njihovi lastnini.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.