Muriel Sarkany splezala smer Era Vella, 9a

Objavljeno: 29. September 2017 - 11:09
Komentarji: 0 komentarjev
Fotografija: Julie Sprooten

Belgijka do svoje druge smeri, ocenjene z 9a.

Muriel Sarkany je v sredo poskrbela za nov vrhunski ženski vzpon. V katalonskem plezališču Margalef je preplezala smer Era Vella (9a). Čeprav ženske običajno nerade omenjajo svojo starost, pa je podatek, da je Sarkanyeva smer težavnosti 9a preplezala pri triinštiridesetih letih res impresiven.

Belgijsko plezalko dobro poznamo že iz njene tekmovalne kariere, v kateri je bila kar petkrat skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti, pohvali pa se lahko tudi z naslovom svetovne in evropske prvakinje. Plezalka, ki je bila ena največjih konkurentk tudi naši Martini Čufar je bila dvakrat najboljša tudi na tekmi za svetovni pokal v Kranju. Svojo prvo smer, ocenjeno z 9a, Punt-X v francoskem plezališču Gorges du Loup, je preplezala leta 2013.

Era Vella je 50 metrov dolga smer in velja za največkrat ponovljeno linijo težavnosti 9a. Od prvega vzpona, ki ga je leta 2010 opravil Chris Shrama, pa do danes, je bilo v njej uspešnih že 35 plezalcev oz. plezalk.

Vir: 8a.nu

Naslovna fotografija: Julie Sprooten

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.