Margo Hayes uspešna v smeri Biographie, 9a+!

Objavljeno: 28. September 2017 - 10:30
Komentarji: 0 komentarjev

Devetnajstletna Američanka, ki je februarja kot prva ženska preplezal smer težavnosti 9a+, La Rambla v Siurani, je pred nekaj dnevi opravila še vzpon v smeri Biographie (9a+).

Margo Hayes je v francoskem plezališču Ceuse uspela še v svoji drugi smeri težavnosti 9a+. Vzpon ima še posebno težo, saj ga je opravila v kultni smeri Biographie ali Realization, ki velja za prvo uradno smer te težavnosti na svetu. Prvič je v smer vstopila v maju, od takrat pa je bil ta projekt njen glavni cilj sezone. Tokrat sta jo pri plezanju spremljala Arnaud Petit in Alexander Megos, ki sta tesno povezan s celotno zgodovino o tej kultni smeri.

Smer je leta 1989 opremil Jean Christophe Lafaille. Leta 1996 je Arnaud Petiti v smeri namestil vmesno sidrišče in ta del tudi prosto preplezal. Leta 2001 je kot prvi celotno smer preplezal Chris Sharma, ki pa ni podal natančne ocene. Danes se je ustalila pri oceni 9a+ in velja za prvo preplezano smer težavnosti 9a+.

Smer je v vmesnem obdobju doživela že kar nekaj ponovitev. Leta 2004 sta jo ponovila Sylvain Millet in Patxi Usobiaga, leta 2007 Dave Graham in Ethan Pringle, leta 2008 Ramon Julian Puigblanque, leta 2010 Enzo Oddo, Jonathan Siegrist, Alexander Megos, Adam Ondra in Sachi Amma v letu 2014, Stefano Ghisolfi v letu 2015 ter Jon Cardwell in Sean Bailey v letu 2016. Omenimo še, da je bil eden najodmevnejših vzponov v smeri vzpon mladega nemškega plezalca Alexsandra Megosa, ki je za uspešno ponovitev porabil le tri poskuse.

Vir: Margo Hayes Instagram in rockandice.com

Fotografija: Jan Novak Photography

 

 

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.