Margo Hayes - prva ženska z vzponom 9a+!

Objavljeno: 27. Februar 2017 - 11:09
Komentarji: 0 komentarjev
Fotografija: Matty Hong

Devetnajstletna Američanka poskrbela za nov mejnik v ženskem športnem plezanju.

Margo Hayes je bila včeraj v španskem plezališču Siurana uspešna v smeri La Rambla in postala prva ženska, ki ji je uspelo preplezati smer težavnosti 9a+. Margo je za uspešen vzpon potrebovala sedem dni napornega študiranja in poizkušanja pravilnih kombinacij gibov.

Današnjo verzijo 45 metrov dolge smeri La Rambla, je leta 2003 prvi preplezal Ramon Julian Puigblanque, do danes pa jo je ponovilo že veliko vrhunskih plezalcev, kot so Edu Marin, Chris Sharma, Adam Ondra, Sachi Amma, Alexander Megos ...

Do vzpona Američanke je bil najtežji ženski vzpon ocenjen z 9a/a+. Prvi je to uspelo Josune Bereziartu, ki je leta 2005 v švicarskem plezališču Saint-Loup preplezala smer Bimbaluna. Do naslednjega tako težkega ženskega vzpona smo čakali vse do leta 2015, ko je takrat komaj 14 letna Ashima Shiraishi v plezališču Santa Linya preplezala smer Ciudad De Dios.

Naslovna fotografija: Matty Hong (Instagram)

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.