Jez Luzzone - najvišja umetna smer na svetu

Objavljeno: 5. Junij 2019 - 07:34
Komentarji: 0 komentarjev

V soboto, 1. junija, sta Aljoša Matjašič in Cac Langerholc preplezala 165 metrov visoki jez Diga di Luzzone v Švici, ki leži na 1606 metrih nadmorske višine.

To steno so pred leti opremili z oprimki in stopi (skupaj okoli 650 kosov) in tako se je rodila najvišja umetna smer na svetu. Plezanje sestavlja 5 raztežajev, vsak od njih je visok dobrih 30 metrov, ocene posameznih raztežajev pa so: 5b,5c,6a,6a+,6a+.
Seveda v Švici nobena stvar ni zastonj; tako tudi plezanje zaračunajo. Na vrhu jezu se nahaja restavracija Angela, kjer odšteješ 20 frankov po osebi za uporabo stene, dodaš pa še 100 frankov pologa za lestev, s katero si pomagaš do prvih oprimkov, ki se začnejo okoli 4 metre visoko. Ko ključ od lestve vrneš, dobiš nazaj tudi 100 frankov
Plezanje je po mnenju Matjašiča in Langerholca čudovito, za varnost je poskrbljeno. Na vsakem varovališču je pritrjena kovinska plošča z vponkama, z nogami pa se stoji na uporabni kovinski polici. Izpostavljenost je kar precejšnja, saj sta zadnja dva raztežaja previsna - zaradi vbočenosti jezu!

Pravita še, da je iz Škofje Loke do jezu okoli 660 kilometrov, a se kljub precejšnji razdalji obisk vsekakor izplača; saj je poleg plezanja na voljo še kup drugih aktivnosti, za katere je dobro poskrbljeno: gorsko kolesarstvo, planinske poti....

Vir in fotografije: Cic Langerholc.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.