Jernej Kruder z novo preplezano smerjo težavnosti 9a – Halupca 1979

Objavljeno: 25. Maj 2020 - 16:54
Komentarji: 0 komentarjev

Le po nekaj dneh, ko je Jernej Kruder preplezal v zadnjih dveh tednih kar dve smeri težavnosti 9a, mu je sedaj uspelo preplezati še tretjo smer enake težavnost in sicer Halupca 1979 (9a) v pajkovi strehi velike osapske jame.

Izjemen uspeh za Jerneja Kruderja in slovensko plezanje - V manj kot dveh tednih preplezal tri smeri težavnosti 9a.

V zadnjih dveh tednih smo poročali o dveh izjemnih vzponih Jerneja Kruderja, ko je najprej preplezal smer Peščena ura (9a) v plezališču Sopota, nato pa nekaj dni pozneje še smer Aikula (9a) v koroškem plezališču Burjakove peči. Po tako imenovanem »rest day« počitku, se je Jernej skupaj s soplezalcem Igorjem Primcem odpravil v osapsko jamo in preplezal še tretjo smer težavnosti 9a. Preplezal je smer Halupca 1979, katero je poskušal že pred leti.

Halupca 1979 (9a)

Gre za 27 m dolgo smer, ki se nahaja v srednjem delu velike osapske jame. Prvi jo je opremil Klemen Bečan leta 2007 (preplezal smer kot četrti plezalec), leto kasneje pa jo je prvi preplezal Matej Sova. Previsna smer temelji na vzdržljivosti, polni težkih detajlov in kapnikov, ter nekaj težkih balvanskih gibih.

Video: Klemen Bečan o smeri Halupca 1979 (2m:35s)

Vir: Facebook profil Jernej Kruder
Foto: Suzana Uršič

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.