Janja Garnbret preplezala svojo prvo smer težavnosti 9a

Objavljeno: 29. December 2017 - 19:47
Komentarji: 0 komentarjev

Danes je iz Španije prispela odlična novica, da je Janji Garnbret uspel osebni podvig - preplezala je svojo prvo smer s težavnostjo 9a. S tem dosežkom je tako postala šele druga Slovenka s preplezano smerjo 9a.

Janja Garnbret je v Santa Linyi v španski Kataloniji uspešno preplezala 40 m dolgo smer Selecció Natural (9a). Gre za previsno in težko smer v masivni steni za katero je potrebovala le pet poskusov. To je njena prva preplezana smer s težavnostjo 9a, s katero se je pridružila mnogim uspešnim plezalkam in plezalcem v klubu 9+.

"Clipped the chains of Seleccio Natural!! My first 9a! Such an amazing climb," se je na Instagramu veselila Janja.

Janji je uspelo ponoviti tudi smer Open your mind (8c+). Po letošnji odlični tekmovalni sezoni, v kateri je vseskozi dominirala, verjamemo, da ni rekla zadnje besede in da bo svojo formo le še stopnjevala.

Naj omenimo še, da je kot prva Slovenka smer težavnosti 9a preplezala Ptujčanka Mina Markovič. Decembra leta 2015 je prav tako v Santa Linyi preplezala smer La Fabela Pa La Enmienda (9a). Na spletni povezavi si lahko ogledate video posnetek Mine Markovič in prve slovenske ženske 9a.

Foto: Tobias Lanzansto

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.