Jakob Bizjak z novo 8c v Mišji Peči

Objavljeno: 15. April 2018 - 23:57
Komentarji: 0 komentarjev

Pretekli teden je bil plezalsko uspešen za Jakoba Bizjaka (PK Rogaška Slatina), ki se je s svojo punco Petro odpravil na »popoldansko plezanje« v Mišjo peč. Takoj po ogrevalni smeri mu je uspelo preplezati Talk is cheap! (8c).

»Bizi«, kot mu pravijo prijatelji, v zadnjem obdobju, odkar je odprl svoj plezalni center Klajmber v Mariboru, nima toliko časa za skalno plezanje kot bi si sam želel. Vseeno pa je videti, da je njegov nivo plezanja na visoki ravni.

V torek se je skupaj s svojo punco Petro odpravil na popoldansko plezanje v Mišjo peč. Takoj po ogrevalni smeri se je lotil smeri Talk is cheap! (8c) in jo tudi uspešno preplezal. Gre za previsno, kratko in intenzivno »boldersko« smer z dinamičnim gibom na ramo. Kot prvi jo je preplezal Uroš Perko, leta 1996.

Jakob: »Grifi« so mi bili za odtenek večji kot običajno in kljub zdrsu nog na »detajlu« sem se nekako privlekel do vrha smeri.«

Po kratkem 30-minutnem počitku je bil Jakob uspešen tudi v povsem drugačni smeri po stilu plezanja. Uspelo mu je preplezati 30-metrsko smer Karizma (8b+). Gre za dolgo tehnično smer, ki zahteva od plezalca veliko vzdržljivosti.

Jakob: Smer se mi zdi precej težka za oceno. Prvič mi je uspelo zadržati »kleščo« na koncu spodnjega »detajla« smeri in ohraniti dovolj mirno glavo v nadaljevanju. Zdaj bo pa počasi dovolj Miške za letos :) 

Naj omenimo še, da je Jakob svojo prvo smer težavnosti 8c (The Secret v Sopoti) preplezal novembra 2014. Dve slabi leti pa je 26-letni plezalec iz Rogaške Slatine potreboval še, da je svojo mejo dvignil na 8c+, ko je v Kotečniku preplezal težavno smer Miza za šest.

Naslovna fotografija: Jakob v smeri Talk is cheap! (foto Štefan W.)

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.