Jaka Šprah splezal Mrtvaški prst, 8c+

Objavljeno: 30. April 2018 - 09:10
Komentarji: 0 komentarjev
Fotografija: Peter Mastnak Sokolov, Vir: Plezalni center Ljubljana

Devetnajstletni plezalec iz Ljubljane je v soboto preplezal svojo najtežjo smer, projekt Mrtvaški prst v Čreti.

Jaka Šprah je v sobot postavil nov mejnik v svoji plezalski karieri. V plezališču Čreta, natančneje v sektorju Pjes mater, ki velja za najtežjega v tem plezališču, je opravil prvi vzpon v projektu Mrtvaški prst in ga ocenil z 8c+. Kljub temu da bo ocena potrjena šele ob vzponu kakšnega ponavljavca, lahko trdimo, da gre trenutno za najtežjo preplezano smer v tem plezališču na pobočjih nad krajem Vansko. Smer, ki jo je že leta 2012 opremil Rajko Zajc, ki je tudi opremljevalec večine najtežjih smeri v tem plezališču, je dolga 30 metrov in poteka po konstantno rahlo previsni steni.

Za Jaka Špraha je vzpon v smeri Mrtvaški prst prvi težavnosti 8c+. Prve vzpone je začel beležiti sicer že pri devetih letih, svojo prvo 8a pa je preplezal leta 2013. Potem je v skali zelo hitro napredoval, saj je še isto leto preplezal svojo prvo 8a+, leta 2014 pa prvo smer z oceno 8b. V prvi smeri z oceno 8c mu je uspelo leta 2016. To je bila Rigor Mortis v Bitnjah, Leta 2017 pa je preplezal še dve tako težki smeri. V juliju Starec in morje v Limskem kanalu in v novembru še smer Corrida v Mišji Peči.

Naslovna fotografija: Peter Mastnak Sokolov, Vir: Plezalni center Ljubljana

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.