Jaka Šprah do prve smeri z oceno 8c!

Objavljeno: 10. Oktober 2016 - 09:58
Komentarji: 0 komentarjev

Najtežja smer za 17 letnega plezalca iz Ljubljane.

Jaka Šprah je v soboto postavil nov osebni mejnik. V Bitnjah je bil uspešen v smeri Rigor mortis (8c). Za vzpon je potreboval 8 dni in 19 poskusov.

Dan po uspehu je na svojem FB profilu objavil zanimiv zapis:"Kot večina že ve, sem včeraj splezal Rigor mortis, svoj prvi 8c. Bitnje so bile zame vedno nekaj posebnega (ni čudno, da jih je Jery dal na 1. mesto najboljših plezališč na svetu), prvič pa sem v njih plezal približno 9 let nazaj. Spomnim se, kako sem jokal v Kokotu, dramatiziral v Zmaju direndaju in kako me je psihiralo v Generalih. Ko sem pogledoval gor na smer z rdečo mašno (takrat je bila še projekt) in s štriki, ki so viseli iz svedrov, si res nisem predstavljal, da bom ja...z enkrat tam gor. V naslednjih letih sem še dostikrat prišel v Bitnje in tukaj splezal ogromno super smeri (Beli poper, Che guevara, Kačji pastir) in letos konec julija še Sončka. Še isti dan sem se spravil v Rigorja in takoj po prvem poskusu me je navdajal močan kruplivnik (navdušenost, ki prevzame plezalca, da se nekaj da, čeprav v bistvu nima za burek). V Bitnje sem prihajal vedno večkrat, a ni bilo pravega napredka. Razmišljal sem, če se naj raje spravim v nekaj lažjega, a mi je Ajda rekla, naj neham jamrat in naj poskušam naprej. Takoj naslednji dan je bil napredek že ogromen (smer sem splezal v treh delih) in mislil sem, da bo smer šla precej hitro. Vseeno pa je to 8c, tako da uspeh še ni bil tako blizu. Na koncu je bilo vse odvisno od enega giba (dolg gib iz kleščice na luknjico), na katerem sem padel približno desetkrat. Velikokrat se mi je zdelo, da je to to, a je na tistem gibu še zmeraj malo zmanjkalo. S smerjo sem imel kar manjšo obsesijo, vsak večer sem si vizualiziral gibe in v zvezek za zgodovino narisal skico smeri (na naslovni sliki). Res mi ni dala miru ... Včeraj se mi je zdelo, da bo to to, ker sem se cel teden počutil res strong, pa še pogoji so bili super (okrog 10 stopinj). V prvih dveh poskusih sem prišel na detajl, a spet padel na istem gibu. Mogoče je bil problem to, da sem pričakoval da bo šlo kar samo od sebe in se nisem dovolj razpizdil. V tretjem poskusu sem se na detajlu zadrl kot Ondra in zadržal gib! Vseeno je bilo treba splezati še do vrha, tako da sem moral na polno fajtati skoraj do zadnjega giba. Kar naenkrat sem bil na vrhu in drl sem se kot Nieti na kakšni stari plati. Seveda se moram še posebej zahvaliti Ajdi, ker je bila z mano vseh 8 dni oz. 19 poskusov in mi je povedala, naj neham jamrat ko je bilo treba. Seveda sem spada še Dave kot glavni trener in Pinti, ki je letos prevzel to vlogo (je pa tudi prvi splezal Rigor mortis). Poleg tega pa še vsi moji soplezalci in vsa PCL ekipa, zakon ste!"

Jaka Šprah je v zadnjih letih izredno napredoval. Leta 2013 je preplezal svojo prvo smer z oceno 8a (september 2013) in 8a+ (november 2013). Potem je potreboval le pol leta, da je bil uspešen v prvi smeri z oceno 8b (april 2014). Smer Karies v Ospu je preplezal v štirih poskusih. V tistem letu je preplezal še osem smeri, ocenjenih z 8a ali težje. Leta 2015 je potrdil svojo kakovost z vzponoma v smereh Lahko noč, Irena (8b) v Miški in maratonsko smer Bitka s stalaktiti (8b) v Ospu. Letos je na začetku avgusta preplezal že dve smeri z oceno 8b+, La Supercanna v Baratru in Lalaland v Čreti.

Vir in fotografije: Jaka Šprah FB profil

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.