Gregor Vezonik preplezal svojo prvo smer težavnosti 9a

Objavljeno: 23. April 2017 - 20:52
Komentarji: 0 komentarjev

Na račun plezalcev Gregorja Vezonika in Janje Garnbret je Koroška danes slavila dvakrat. Po zmagi Janje na drugi balvanski tekmi v sezoni, v kitajskem Chongqingu, je Gregorju po večkratnih neuspelih poizkusih danes končno uspelo preplezati prvo smer težavnosti 9a. S tem se je pridružil »klubu 9+«.

V Burjakovih pečeh na Koroškem je Gregor Vezonik premagal zelo težko smer »Aikula« (kar v prevodu pomeni Morski pes), ki ima burno zgodovino.

»Smer sem prvič poskusil preplezati že pred šestimi leti. Blizu uspeha sem bil pred dvema letoma, takrat ko je smer uspešno preplezal tudi Domen Škofic. Po mnogih neuspelih poskusih pa je danes tudi meni uspelo, na kar sem zelo ponosen in vesel.,« je za Friko povedal Gregor.

Šele druga ponovitev smeri

Smer Aikula je prvi leta 2001 preplezal Uroš Perko in jo takrat ocenil z 8c. Gre za močno previsno in estetsko linijo, ki je tudi najtežja v tem plezališču. Prvi del smeri poteka po smeri Mašina (8a), kjer zavije v levo pa se smer Aikula nadaljuje naravnost, čez velik previs. Na začetku previsa plezalca čaka najtežje mesto v smeri, po katerem mora zdržati še deset metrov težkega in natančnega plezanja do vrha. Cela smer je dolga dobrih 20 metrov.

Vse do danes je bila smer ponovljena le enkrat. Pred dvema letoma je smer prvič ponovil Domen Škofic, ravno v družbi Gregorja Vezonika. Ker se je v smeri od prvega vzpona polomilo nekaj oprimkov, sedaj poteka nekoliko bolj desno, Domen pa je ob spremembi predlagal oceno 9a.

V video prispevku si oglejte potek smeri Aikula in prvo ponovitev smeri Domna Škofica:

Naslovna fotografija: Rok Klančnik

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.